Belg, geboren op 10 oktober 1983

in Lokeren. 1,91 meter – 87 kilo. Profiel: de antivedette.

J elle Van Damme: “Mijn lijfspreuk zou kunnen zijn: ‘Geniet zo veel mogelijk van het leven, want voor je het weet, is het over.’ Ik heb dat niet onlangs bedacht, dat was al tevoren mijn motto, maar ik maakte kort geleden nog momenten mee waarop ik besefte hoe vlug het gedaan kan zijn.

“Zelf heb ik thuis altijd moeten werken als ik een extra-tje wilde. Zo wou ik op mijn zestiende een scooter. Dat mocht, als ik er maar zelf voor ging werken. Met vijf kinderen thuis was het niet evident om zomaar alles te krijgen of te kopen. Ik heb het nooit erg gevonden om te werken: ik kijk er nu al naar uit om een huis met een grote tuin te hebben, om daar wat in te doen. Ik ben een buitenmens. Als kind zat ik ook altijd buiten. Mijn ouders plaatsten speciaal extra licht dat op de tuin gericht was zodat wij ’s avonds na het donker nog wat langer buiten konden blijven.

“Wat ik nu doe, is een hobby die mijn job is geworden. Ik word goed betaald om buiten te spelen ( grijnst). Ik ben me daarvan bewust: het is niet evident om zo veel geld te krijgen voor iets wat je graag doet. Wij, profs, mogen blij zijn met wat we voor onze hobby krijgen.

“Toen ik zestien was, kreeg ik 3000 frank (75 euro) als we bij Lokeren met de reserven wonnen. Voor mij was dat toen heel veel geld. Ik weet ook maar al te best wat gewone mensen die niet voetballen verdienen. Ik ken nog de prijs van een brood. Vanmorgen heb ik er nog een gekocht dat wat duurder was.

“Van klein af wist ik dat ik voetballer zou worden, ik heb nooit gedacht aan een ander beroep. Zonder voetbal zou ik een normale job gehad hebben, en trok ik in het weekend naar het voetbal, om een matchke te kijken.

“Door op mijn zeventiende naar Amsterdam te gaan, heb ik wel mijn plan leren trekken. Mentaal heb ik daar veel opgestoken: dat je niet op je kop moet laten zitten, en dat je niet te veel mensen mag vertrouwen, bijvoorbeeld. Er hangen altijd mensen rond je die misbruik van je willen maken. Vandaag kan ik wel wat hebben.

“Hoe ik omga met de stress die bij het leven bij een topclub hoort? Wat is dat, stress? Als ik op een veld sta, voel ik druk, maar dat is een positief gevoel, iets dat me extra motiveert. Iets dat me de benen afsnijdt, dat ken ik niet. Ik denk niet dat ik ooit al last heb gehad van stress. Niet op het veld, niet daarbuiten. Misschien overvalt het me als mijn vrouw op een dag moet bevallen en ik niet weet hoe ik dan moet reageren.

“Ik vind dat ik vrij gewoon leef, ik kan gerust nog over straat lopen. Een superbekende voetballer of een acteur die overal aangeklampt wordt, zou ik niet willen zijn. Het meest op mijn gemak ben ik tussen gewone mensen. Je bepaalt dat grotendeels zelf: je moet de drukte niet opzoeken. Als je wil, kan je altijd en overal de grote jan uithangen, maar dat interesseert me niet zo. We zijn toch allemaal normale mensen?

“Ik ben graag onder de mensen, vind mezelf tamelijk sociaal. Een maand op een onbewoond eiland zou ik nog net volhouden.

“Speciale hobby’s heb ik niet. Mijn grote hobby is voetballen. Liefst zit ik gewoon thuis. Of ik niet van snelle wagens houd? Dat misschien wel. Dat gaat ook samen. Met snelle wagens ben je rapper thuis ( glimlacht).” S

door geert foutré

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier