Voetballer Jelle Van Damme is niet vaak voor de televisie te vinden. “Ik moet je teleurstellen : ik ben niet echt iemand die veel tv kijkt”, zegt de verdediger van landskampioen Anderlecht. “Ik probeer mijn vrije tijd toch iets zinvoller door te brengen. Voetbal is mijn job, ik doe het ongelofelijk graag. Maar als ik thuis ben, probeer ik er zo weinig mogelijk mee bezig zijn. Ik volg natuurlijk wel de topmomenten, zoals de finale van de Champions League of de eindfase van een EK of WK.”

Door het huwelijk van zijn nicht Evy Van Damme met Cofidisrenner Nick Nuyens nam zijn belangstelling voor het wielrennen wel toe, maar het blijft beperkt. “Oké, ik volg af en toe wel eens de spannende slotkilometers van een koers. Tijdens de Ronde van Frankrijk zullen we waarschijnlijk weer op oefenkamp zijn met Anderlecht. Dan wordt daar wel over gepraat en soms ook naar gekeken. De prestaties van Nick probeer ik wat vanop afstand te volgen, in een samenvatting op tv of in de krant. Maar vraag me niet om de start van bijvoorbeeld de Omloop Het Volk bij te wonen.”

Tennis vindt Van Damme een mooie sport om rechtstreeks te volgen, maar op televisie vindt hij het toch niet hetzelfde als in de arena. Thuis mist hij de livesfeer. “Van Roland Garros zag ik alleen enkele flitsen van Roger Federer en Rafael Nadal, maar ik ben zeker niet thuisgebleven voor de finale. Ik vind het prettig om achteraf te horen wie er won, maar ik hoef niet per se de beelden ervan gezien te hebben. Ik blijf er dus niet speciaal voor thuis. Maar begrijp me niet verkeerd : ik heb bijzonder veel bewondering voor de opofferingen en inspanningen van die individuele sporters. Ik geniet vooral van de beleving op en naast het veld, zeker als er iets te vieren valt. En daarom kijk ik toch liever naar teamsporten op tv.”

Voor motorcross durfde de Waaslander vroeger een uitzondering te maken. “Ik was een ongelofelijke fan van Stefan Everts, Joël Smets en Sébastien Tortelli. Die vochten nog eens duels uit op het scherp van de snee ! Als kleine jongen wou ik dat ook graag doen. Je kent dat wel, hé : kaarten tussen de wielen van onze fiets bevestigen om het geluid van een motor na te bootsen. Maar ik mocht niet crossen van mijn ouders wegens veel te gevaarlijk. Motorcrossers moeten enorm compleet zijn : fysiek, mentaal en tactisch. Chapeau voor die gasten. Alleen mis ik een beetje spankracht in het huidige WK, nu onze Belgen het moeilijk hebben met Joshua Coppins.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier