Niet in de Tour Down Under, gisteren gestart in Australië, maar volgende week, in de Challenge Mallorca, start Belgisch wielerkampioen Jens Debusschere zijn seizoen. De 25-jarige renner van Lotto-Soudal blikt vooruit.

In 2014 reed je aan de zijde van Jürgen Roelandts en André Greipel nog in Australië. Ook zij starten nu hun seizoen pas later. Waarom?

“Vorig jaar waren zowel Jürgen, André als ik over ons hoogtepunt tijdens de klassiekers omdat we al te vroeg en te intensief getraind hadden met het oog op de Tour Down Under. Noodzakelijk als je daar WorldTourpunten wilt scoren, maar dat wreekt zich later – ik voelde het zelfs al in Tirreno-Adriatico. Daarom ben ik nu later gestart met de trainingen en heb ik tot eind december vooral rustig kilometers gemaald. Pas na Nieuwjaar volgden de stevige interval- en sprintsessies. Mijn piek zou nu pas na Tirreno-Adriatico moeten komen.”

Eind vorig seizoen reed je met de Vuelta je eerste grote ronde uit. Merk je het verschil?

“Absoluut. Ik voelde in december dat ik na de winterbreak minder tijd nodig had om weer op een deftig niveau te raken. Een teken dat mijn motor door die drie weken koersen gegroeid is. Bovendien ben ik nu 25 jaar. Sowieso word ik elk jaar sterker. Deze keer hoop ik wél de finales van de grote klassiekers te rijden.”

In hoeverre zal je in je tricolore trui je eigen kans kunnen gaan?

“In het voorjaar koers ik vooral in dienst van Jürgen (Omloop Het Nieuwsblad, Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix) en van André (Kuurne-Brussel-Kuurne, Gent-Wevelgem). Al weet je nooit hoe de wedstrijd verloopt – misschien kan ik mee glippen in een ontsnapping. In Dwars door Vlaanderen ben ik wel de kopman en hoop ik die kans te verzilveren.

“Mijn programma na het voorjaar moet ik nog bespreken met de ploegleiding. Ik zou graag meegaan naar de Tour, als locomotief in de sprinttrein van Greipel, maar dat is nog veraf. Daarnaast zal ik in kleinere rondes wellicht voor eigen rekening kunnen sprinten en mik ik ook op het BK in Tervuren.”

Wat heeft de Belgische titel voor jou veranderd?

“Als persoon ben ik nog altijd dezelfde. Binnen de ploeg voel ik ook niet meer of minder druk dan vorige jaren. Vanuit de pers is er wel meer belangstelling en ik merk ook dat wielerfans mij meer aanspreken, zeker als ik ga trainen in mijn driekleur. Zelfs in mijn gewone kleren word ik nu soms aangeklampt. Geen last, ik neem het er graag bij.”

DOOR JONAS CRETEUR

“Deze keer hoop ik wél de finales van de grote klassiekers te rijden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier