Samen met Tom Boonen, Tiesj Benoot, Stijn Vandenbergh, Bart De Clercq en Maarten Wynants maakt Jens Keukeleire (26) deel uit van de nationale selectie voor de wegrit op de Europese Spelen, die zondag plaatsvindt.

Wat wordt jouw rol in Bakoe?

“Een Tom Boonen in vorm is altijd de kopman, maar ik denk dat Tiesj en ik ook niet kansloos zijn. Wij moeten de koers hard maken, meegaan in een ontsnapping en als die tot het einde draagt, kunnen wij het, gezien onze goede sprint, ook afmaken in een klein groepje.”

Al zicht op het parcours?

“Dat lijkt op onze maat gesneden: 215 km op een omloop van 13,9 km met telkens twee beklimmingen: een van een vijfhonderdtal meter in het oude centrum van Bakoe – vrij smal én op klinkertjes – en daarna een langere loper, zo’n vijf procent gemiddeld bergop over twee kilometer bredere wegen. Aangezien Bakoe ‘de stad van de wind’ betekent, is er ook kans op waaiervorming.”

Niet veel renners stonden te springen voor een ticket richting Azerbeidzjan. Waarom jij wel?

“Vorig jaar viel ik net naast de boot voor het WK in Ponferrada en dat vond ik bijzonder jammer. Toen bondscoach Carlo Bomans vorige winter vroeg wie er mee wou naar Bakoe, heb ik me dus meteen kandidaat gesteld. Zo’n nationale selectie, mijn eerste bij de profs, is toch een eer en deze race past perfect in mijn schema in aanloop naar het BK en (misschien) de Tour.”

Dat is nog niet zeker?

“Neen, de definitieve selectie bij Orica-GreenEdge wordt pas bekendgemaakt na de kampioenschappen. De kans is wel reëel dat ik start. Meer dan van mijn vorm – en die is meer dan oké – zal dat afhangen van de renners met wie ploegleider Matthew White kopmannen Michael Matthews en Simon Gerrans wil omringen. Ik heb in het verleden wel al bewezen dat ik die helpersrol perfect kan invullen. Mijn eerste Tour vorig jaar was zelfs een grote meevaller: geen valpartijen, niet ziek geweest, goed gewerkt voor het team, eens meegegaan in een lange ontsnapping én zesde geworden in de kasseirit. Als ik opnieuw mag deelnemen, wil ik dat zeker herhalen. Die eerste week, met een reeks klassiek getinte ritten, moet me bovendien perfect liggen. In de kassei-etappe zal ik allicht ook weer mijn eigen kans kunnen gaan. En wie weet zit er dan meer in dan een zesde stek, dezelfde plaats trouwens die ik dit jaar in Parijs-Roubaix behaald heb.”

Over een nieuw contract moet je je alvast geen zorgen maken?

“Neen, na het voorjaar zat ik al samen met de ploegleiding. Die is heel tevreden en ik ook, waarom dan veranderen? We hebben een mondeling akkoord, alleen de handtekeningen moeten nog geplaatst worden.”

DOOR JONAS CRETEUR

“Mijn eerste Tour vorig jaar was een grote meevaller.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier