“Ik ben nu trainer thuis”, lacht Jerko Tipuric (45) tijdens de pauze van de computerlessen die hij momenteel volgt. “Met onder andere een dochter van 21 heb je werk. Ik kan mijn tijd goed vullen. Het was een leerrijk sabbatjaar. Ik volgde een pak voetbalwedstrijden en stak weer veel zaken op. Welke ? Dat hou ik liever even voor mezelf.” Een geheel seizoen bleef de minzame Kroaat verstoken van competitievoetbal met een ploeg, nadat hij vorig jaar Wevelgem City niet kon behoeden voor degradatie naar de vierde klasse. Een moeilijke opgave, want de oud-coach van Cercle Brugge (1994/97 en 2002/04), SV Waregem (1997/98), SK Roeselare (1998/99), SV Roeselare (1999/2000), KRC Zuid-West (2001/02) en R Antwerp FC (vanaf juli 2004 tot ontslag eind januari 2005) verving pas acht speeldagen voor het einde Claude Verspaille. Hij werd voor de leeuwen gegooid en kwam bij een ploeg waar de sfeer zwaar was verziekt. “Het heeft weinig zin om daar nog op terug te komen”, vertelt Tipuric. “Er was wel interesse uit de derde en de vierde klasse, maar niks concreet. Ik weet ook niet echt welk beeld mensen van mij hebben. De laatste weken praatte ik met KV Oostende, maar zij kozen uiteindelijk voor Willy Wellens.”

Tipuric zag veel wedstrijden van Cercle Brugge. “Zij bereikten hun doel niet”, grijnst hij. “Het degradatie-spook dook daardoor alsnog gevaarlijk op, hé. Terwijl ze zich eigenlijk weinig zorgen hoefden te maken, want er loopt kwaliteit genoeg rond. Alleen is er, net als bij veel Belgische ploegen, een organisatorisch probleem. Als je over een goede spits beschikt die vlot scoort, dan draai je tegenwoordig al vlot mee in de subtop.”

Anderhalf jaar geleden sloeg hij een aanbod van Hajduk Split af, nu staat hij open voor alles. “Voetbal is mijn leven. Zelfs assistent-trainer kan. Alleen moet de hoofdcoach dan iemand zijn met inhoud en een visie. Als ik naar Kroatië trek, is het alleen voor Hajduk. Het niveau stijgt daar stilaan. Veel offensief spel, jonge spelers die aan de oppervlakte verschijnen bij kampioen Dinamo Zagreb en HNK Rijeka. Ik merk weer systematiek. Op balbezit trainen wij niet. Je moet spelers hun in-tuïtie en creativiteit laten volgen.”

Hij hoopt straks ook het WK te kunnen volgen, waar Kroatië het in de eerste ronde op-neemt tegen Japan, Australië en Brazilië. “Prachtig, hé. Ik krijg nu al het water in mijn mond. Vooral ben ik benieuwd naar de slijtage. Het was voor velen, op topniveau, een lang seizoen. Ik verwacht veel van Bosko Balaban. Hij is heel onvoorspelbaar, weet waar het doel staat en wil zeker iets tonen.”

FV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier