Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Club Brugge herstelt zich. Na de zege op Zulte Waregem (2-3) klopte het zondag ook Cercle Brugge (1-0). Het was al van begin februari geleden dat het nog twee keer na elkaar had gewonnen. Aan de 6 op 6 ging een 6 op 21 met onder meer een 2-6-nederlaag tegen RC Genk vooraf. Club blijft met Anderlecht in de running voor de tweede plaats en het bijbehorende ticket voor de tweede voorronde van de Champions League.

“Ik vond het alweer een mooie derby”, zegt Jeroen Simaeys. “We wonnen verdiend omdat we iets dominanter waren. Zeker in de eerste helft konden we wat meer onze wil opleggen.”

Sinds de nederlaag op Dender sta je niet langer centraal achterin maar op het middenveld. Om daar met jouw werkkracht het rendement van Karel Geraerts en Ivan Leko te verhogen?

Jeroen Simaeys: “Ik denk ook dat dit de bedoeling van de trainer is. Karel was defensiever aan het spelen dan hij gewoon was. Dankzij mij kan hij wat meer infiltreren, wat toch meer zijn spel is, en moet Ivan Leko iets minder lopen en kan hij meer energie in zijn creatieve kwaliteiten steken.”

Doelman Stijn Stijnen was tegen Cercle Brugge alweer de uitblinker. Er is dit seizoen al vaak opgemerkt dat Club Brugge niet scherp genoeg verdedigt. Dat gebeurde voor het laatst door Karel Ge-raerts na de zege in Zulte Waregem. Hoe zie jij dat?

“Ik ben het er helemaal niet mee eens dat de verdediging de zwakke plek zou zijn. Die wedstrijd tegen Genk buiten beschouwing gelaten, hebben we op Standard na veruit de minst gepasseerde verdediging van het land. Misschien moeten we ook eens kijken naar de aanval. Die is nog net top zeven.”

Jullie leken op weg naar de titel, maar plots ging het mis. Waar ligt het volgens jou aan?

“Het is een spijtige zaak, maar we kenden een periode waarin het niet goed genoeg was en we veel te veel punten lieten liggen. Ik vond het grootste verschil dat we minder efficiënt waren en dat ploegen dat ook voelden. Als je offensief speelt en de offensieve daadkracht is er niet, dan krijg je alleen nog de negatieve kanten van dat systeem.”

Hoe komt het dat Club dan minder efficiënt is?

“Ik heb het gevoel dat we tussen twee systemen in zitten. Een aantal spelers functioneert heel goed in 4-4-2, andere renderen beter in 4-3-3. Mede door blessures zijn er jongens die vaak moeten spelen op een positie die niet hun natuurlijke plaats is. Op het hoogste niveau kan je dat niet altijd verdoezelen.”

Spitsen voor 4-4-2 en middenvelders voor 4-3-3?

“Inderdaad. Daarom gebruiken we 4-4-2 en 4-3-3 door elkaar. Ivan Leko is, vind ik, een speler die veel beter functioneert in 4-3-3. Met mij als verdedigende en Karel als schakelende middenvelder is dat eigenlijk ideaal. Maar dan moet je met drie man voorin spelen en dan is een targetman als Salou vooraan de beste oplossing. Centrale spitsen als Sonck en Sterchele moet je daardoor wel op de buitenkanten zetten. Soms lijd je daaronder.”

In Dender vond Jacky Mathijssen dat niet iedereen er alles aan had gedaan om te winnen. Wat scheelde er?

“Dat gevoel heb ik eigenlijk nooit gehad. En ik lieg niet, ik meen dat echt. Iedereen doet in de wedstrijden alles wat in zijn mogelijkheden ligt, maar soms zijn er gewoon dingen die je geen heel seizoen op niveau kunt houden.”

Jacky Mathijssen werd de voorbije weken uitgekleed in de media. Zijn er in de club die bloed roken?

“Ik ben echt overtuigd van niet. Zijn positie kwam mij altijd over als sterk. Ik heb nooit gedacht dat hij ontslagen zou worden, ook omdat er te veel rationale argumenten zijn om dat niet te doen.”

CHRISTIAN VANDENABEELE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier