Met welke verwachtingen trekt Denemarken naar het EK ?

Jesper Grønkjær : “Denemarken is een klein land. We zijn al blij dat we ons nog eens voor een belangrijk toernooi hebben kunnen kwalificeren. Hopelijk doen we beter dan tijdens Euro 2000 : we wonnen toen geen enkele wedstrijd en konden zelfs geen doelpunt maken. Onze eerste ambitie is de kwartfinale bereiken. Maar soms praten we wel eens over wat er is gebeurd in 1992, toen Denemarken Europees kampioen werd. Misschien was dat iets unieks, en gebeurt dat nooit meer. Het EK in 1992 toonde wel dat het beste team niet altijd de titel wint.”

Wat leerden jullie van Euro 2000 en het WK van 2002 ?

“Wel, ik hoop dat we intussen een beter team werden. We spelen een paar jaar langer samen, hebben meer ervaring. Maar Denemarken is Frankrijk of Spanje niet. Wij zullen nooit favoriet zijn. Dat aspect moeten we net proberen om te buigen in een voordeel.”

Frankrijk en Spanje, zeg je ? Zijn dat jouw favorieten ?

“Er zijn verschillende uitstekende ploegen. Frankrijk zal er zeker staan. Ik geloof ook sterk in Spanje. Misschien gaan ze eindelijk eens in een belangrijke competitie aan de verwachtingen beantwoorden. Duitsland is altijd moeilijk te bekampen. Ik hou ook wel van het voetbal van Nederland.”

Hoe speciaal is het om tegen Zweden te spelen ?

“Niet zo bijzonder. Voor de supporters straalt die affiche iets uit omdat het een derby is. Maar voor ons is het gewoon een wedstrijd. Als je die wint, heb je drie punten. Dat is het. Zweden is wel een moeilijke ploeg om tegen te spelen : altijd goed georganiseerd.”

Spelen topvoetballers te veel wedstrijden ?

“Ja, het is moeilijk om constant je hoogste niveau te halen. Wat wil je, voetbal is big business geworden. Dat grote aantal matchen hoort daar nu eenmaal bij. Maar ik vind het verkeerd dat de buitenlanders in het Engelse voetbal klagen dat ze geen winterstop hebben. Als ze naar de Premier League komen, weten ze dat toch van tevoren.”

Je club of je land ?

“Je club moet altijd de voorrang krijgen, want daar werk je dagelijks. En het is Chelsea dat mijn loon betaalt. Het is een grote eer om voor je land te voetballen, maar het is de club die ervoor zorgt dat je van het voetbal kunt leven.”

Dit was het eerste seizoen van Chelsea onder Roman Abramovich ? Viel dat een beetje mee ?

“Het was alleszins grondig anders. Raar is dat. Het is nog altijd dezelfde club, met dezelfde infrastructuur en dezelfde mensen die er werken. Maar de intensiteit van de beleving is verveelvoudigd. De aandacht van de media is overweldigend en natuurlijk is het zeer ongewoon als er plots tien nieuwe spelers opdagen. Dat heeft de plaatsen in de ploeg duur gemaakt. De concurrentie binnen het team is fors toegenomen.”

Wat voor een bondscoach is Morten Olsen ?

“Hij gaat altijd uit van de eigen sterkte en denkt bijzonder aanvallend. Hij houdt van goed voetbal, is een echte voetballiefhebber : hij wint liever met 4-3 dan met 1-0. Dat zie je aan onze manier van voetballen. We blijven altijd trouw aan onze stijl. Soms lukt dat, soms mislukt dat. Maar we genieten van elke wedstrijd.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content