Quagliarella is de nieuwe blikvanger bij Napels.

Sinds het begin van de transferperiode gaat ook in Italië de meeste aandacht naar de koopwoede bij Real Madrid. Toch is, alle verhoudingen in acht genomen, ook Napels zich enorm aan het roeren op de markt. De jongste twee weken gaf voorzitter Aurelio De Laurentiis immers 40 miljoen euro uit om zich van de diensten te verzekeren van aanvaller FabioQuagliarella (Udinese), middenvelder LucaCigarini (23, Atalanta Bergamo), de Argentijnse verdediger HugoCampagnaro (29, Sampdoria), doelman MorganDeSanctis (32, Galatasaray via FC Sevilla) en JuanCamiloZuniga (23). Vooral Zuniga, een Colombiaanse verdediger die een goed seizoen achter de rug heeft bij Siena en in de WK-voorbereidingswedstrijd van zijn land tegen Argentinië schitterde tegen LionelMessi, zou wel eens flink van zich kunnen doen spreken.

Met de vele versterkingen wil Napels kennelijk op een Europees ticket mikken. Zijn droom om het team ooit in de poulefase van de Champions League te zien aantreden, zal De Laurentiis misschien nooit kunnen waarmaken. Maar ondertussen blijft hij hondstrouw aan de filosofie die hij al toepast sinds hij Napels overnam toen het team in derde klasse vegeteerde: stap voor stap hoger komen door spelers te kopen die precies in een al uitgetekend tactisch plaatje passen en door te investeren in jong talent zoals MarekHamsik (22) en EzequielLavezzi (24).

Ondanks de komst van De Sanctis (32) en Campagnaro (29), verlaagde de gemiddelde leeftijd van de kern opnieuw. Cigarini en Zuniga (23), en vooral Quagliarella (26), een jongen van de streek, en iemand die er al lang van droomt om voor Napels te voetballen, moeten de leiders worden van een team dat teert op jeugdig enthousiasme. De transfer van Quagliarella was dan ook in drie dagen beklonken. De spits kon met een gerust hart naar Polynesië vertrekken, nadat zijn voorzitter hem nog eens gezegd had dat hij “er als Napolitaan bleef van dromen om een heel elftal met mensen uit Napels tussen de lijnen te brengen.”

Coach Roberto Donadoni die sinds hij in de loop van het seizoen bij Napels het roer overnam, herhaaldelijk vertelde dat hij over te weinig wisseloplossingen beschikte, zal nu alvast niet langer excuses kunnen inroepen. Het is ook een voordeel dat hij Quagliarella goed kent. Hij gaf de spits die bij Udinese diepste aanvaller was in een 4-3-3 of tweede spits in een 4-4-2 immers zijn eerste kans bij de nationale ploeg. Hij wil nu graag zijn polyvalentie uitspelen om Napels weer wat dichter bij de subtop te brengen.

Cicinho, de verdediger van AS Roma, wordt door zijn twee voormalige makelaars voor de rechtbank gedaagd. De feiten dateren van ten tijde van zijn overstap van São Paulo naar Real Madrid. Bij zijn aankomst stelde hij vast dat er twee miljoen dollar van zijn rekening was verdwenen en in de zakken van zijn zaakwaarnemers was terechtgekomen. Hij schold hen telefonisch de huid vol en wilde hen nooit meer zien. Nu doen de makelaars hem echter een proces aan wegens eenzijdige contractbreuk.

Patrick Vieira wil best een jaar eerder dan voorzien een einde maken aan zijn vierjarige contract bij Inter. In ruil daarvoor vraagt de Franse middenvelder de helft van zijn jaarsalaris, of zowat 3 miljoen euro. Inter is echter maar bereid 2 miljoen euro te betalen.

Juan, de verdediger van AS Roma die tijdens de Confederations Cup een contractuur in de linkerbil opliep, nam niet deel aan de stage van zijn club. Het is al de achtste blessure – bijna allemaal aan het rechterbeen – voor de Braziliaan, die pas eind augustus weer beschikbaar zal zijn.

Sebastian Giovinco, de spits van Juventus, onderging een neusoperatie. Zijn revalidatie zal drie weken duren.

Mourad Meghni, de middenvelder van Lazio, opteerde uiteindelijk voor de Algerijnse nationale ploeg. Hij is in Parijs geboren, als zoon van een Algerijnse vader en een Portugese moeder, en speelde voor de Franse nationale jeugdploegen. Aangezien hij echter nog niet bij het A-team speelde, mocht hij nog voor het land van zijn vader, waar hij nochtans al acht jaar niet meer is geweest, kiezen.

Gennaro Ruotolo, die als coach Livorno naar de Serie A leidde, verlengde zijn contract. Het probleem is echter dat hij niet over het vereiste diploma beschikt en dat hem al eerder een afwijking werd toegestaan toen hij in mei zijn functie opnam.

Antonio Cassano blijft zijn best doen om zijn imago bij te spijkeren. Hoewel hij op zijn zachtst gezegd nooit de reputatie had een echt trainingsbeest te zijn, verraste hij nu vriend en vijand door al vóór de officiële herneming van 7 juli onder leiding van een persoonlijke fysical trainer te werken.

NICOLAS RIBAUDO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier