In de Champions League probeert Noliko Maaseik vanavond (om 20 .30 uur in de Expodroom van Bree) een plaatsje te bemachtigen in de play-offs met zes. Skra Belchatow zakt met dezelfde intentie naar Limburg af. In eigen land wrongen de Polen zich vorige week in de beste uitgangspositie door de heenwedstrijd te winnen met 3-1 (25-16, 25-19, 24-26, 25-22). Tot halfweg de tweede set werden de Belgen overklast. Dankzij enkele gouden wissels konden ze een afstraffing afwenden. “We hadden Belchatow zo sterk verwacht”, zegt hoekaanvaller Jimmy Prenen. “Maar we hadden niet gedacht dat we zelf zo slap aan de wedstrijd zouden beginnen. 25-16 is pijnlijk.”

Wat ging er dan fout in het begin ?

Jimmy Prenen : “Volleybal leeft in Polen. Bij de ochtendtraining wachtten aan de zaal vijfhonderd mensen die handtekeningen wilden. Tijdens de wedstrijd was het publiek onwaarschijnlijk enthousiast, dat heb ik nog niet vaak gezien. We waren vooraf gewaarschuwd. Maar als je effectief in die heksenketel staat, is het nog wat anders. De toeschouwers hadden klaphandjes, zoals in het basketbal. Oorverdovend. We waren in de aanvangsfase onder de indruk van de omstandigheden. Bovendien was de opslagdruk van Belchatow heel zwaar, ze vuurden ongelooflijke bommen af. Onze side-out liep bijgevolg niet goed. Als er fouten worden gemaakt, communiceer je daar normaliter over met je ploegmaats en geef je aan wie welke bal moet aannemen. Het lawaai bemoeilijkte dat in Belchatow. Iedereen bij ons was ook meer gesloten en leek voor zichzelf te spelen.”

Het tij keerde toen jij, André Eloi en Jan Devoldere op het veld kwamen.

“Ik kreeg de opdracht om vuur in de ploeg te brengen. In de derde set lukte plots alles. Onze receptie verliep veel beter en dat was een wereld van verschil, want daardoor konden we kiezen hoe we speelden.”

Was het een verdiende overwinning voor Belchatow ?

“Dat zou ik niet zeggen. De eerste twee sets waren ze gewoon beter. Maar de derde set pakten wij en in de vierde set ging het gelijk op. Op het einde verliezen we set vier door enkele cruciale foutjes, maar dat wil niet zeggen dat zij beter waren.”

Pakken jullie het anders aan vanavond ?

“Helemaal niet. Ons grote voordeel is dat Belchatow vrij stereotiep speelt. Daarnaast is hun receptie niet geweldig. Als wij onze opslagdruk opvoeren, moeten we kunnen winnen. En dan komt het weer op die kleine dingen aan. Wordt het 3-0 of 3-1 ? Ik hoorde dat die Polen met twee volle bussen naar hier komen. We mogen in ieder geval niet meer twijfelen of onder de indruk zijn.”

Hoe groot schat je de kans in dat Maaseik de volgende ronde haalt ?

“Ik ben er zeker van dat we doorgaan. Anders denken heeft geen zin. We haalden in onze laatste wedstrijden een nul op twee, tegen Belchatow en in de beker tegen Pepe Jeans Asse-Lennik. Dat speelt mee in het achterhoofd, maar het vertrouwen heeft geen knauw gekregen. We willen zo graag en op training is zoveel goeds te zien. We moeten het nu gewoon tijdens de wedstrijd nog waarmaken.”

KRISTOF DE RYCK