Op 7 januari kan Joachim Löw (52) verkozen worden tot Trainer van het Jaar, want de Duitse bondscoach behoort tot de tien genomineerden van de FIFA en het Franse magazine France Football. Maar de voormalige assistent van Jürgen Klinsmann zit wel met wat anders aan zijn hoofd. Vandaag/woensdag staat er immers een oefenduel tegen Nederland in Amsterdam op het programma.

En voor het eerst in zes jaar kreeg Jogi kritiek, toen op 16 oktober een 4-0-voorsprong tegen Zweden uiteindelijk leidde tot een 4-4-gelijkspel. Zoiets was nog nooit in de 104-jarige interlandgeschiedenis van Duitsland gebeurd. Het zorgde voor hoongelach en woede. Ook Franz Beckenbauer erkende een glimlach niet te hebben kunnen onderdrukken. “De krankzinnigheid van dat duel was ongelofelijk”, luidde het opvallende commentaar van der Kaiser in Bild-Zeitung. “Iedereen moet toch van voetbal houden. Het biedt zo veel spektakel. Helaas werd onze nationale ploeg daar nu het slachtoffer van. Een dergelijke ommekeer was voor mij alleszins niet nieuw. Ik stond ooit met Bayern München bij Kaiserslautern met 1-4 voor, om alsnog met 7-4 te verliezen.”

De verwijten aan het adres van Löw waren niet min in de Duitse (sensatie)pers: een gebrek aan defensieve stabiliteit, jarenlang de kracht van de Mannschaft; een verzameling van voetbalstilisten zonder dirigent; het ontbreken van een B-plan bij de bondscoach, wanneer er effectief ingegrepen moet worden. En vooral: de hulpeloosheid die hij uitstraalde. “Dit was eenmalig, niemand treft blaam”, zo biedt Beckenbauer rugdekking aan Löw, die nog een contract heeft tot 2014.

De Duitse bondscoach zelf blijft heel rustig en predikt ondertussen vooral realisme. “Pijnlijke lessen zijn behulpzaam, ondanks de druk”, aldus Löw tegenover de Frankfurter Allgemeine Zeitung. “Dergelijke ervaringen moeten ervoor zorgden dat we in de toekomst nog beter presteren. Ik probeer me vooral te richten op de positieve aspecten van ons spel. Het feit dat we 22 van onze laatste 25 kwalificatieduels wonnen, blijft prachtig.” Bondsvoorzitter Wolfgang Niersbach zorgt ook voor de noodzakelijke steun. “Wij twijfelen niet”, beweert hij in Kicker. “De volledige Duitse voetbalbond staat achter Löw.”

DOOR FRÉDÉRIC VANHEULE

“We wonnen 22 van onze laatste 25 kwalificatieduels.” Joachim Löw

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier