Met de belangrijke interlands tegen Bosnië in aantocht werd er de voorbije dagen druk gespeculeerd over de toekomst van João Carlos (27) als Rode Duivel. De Braziliaanse centrale verdediger van KRC Genk speelt al een heel seizoen op hoog niveau. Zijn naturalisatiedossier zit in een finale fase, het dossiernummer heeft hij al, binnen twee maanden volgt dan het officiële paspoort en is João Carlos inzetbaar voor de Belgische nationale ploeg. Ligt hij daar eigenlijk wakker van? João Carlos: “Dat paspoort moet in de eerste plaats mijn voetbalcarrière in Europa vooruit helpen, daar doe ik niet hypocriet over. Maar als ik de vraag krijg om voor de Belgische nationale ploeg te spelen, ben ik zeker geïnteresseerd.”

Van de Braziliaanse nationale ploeg droomt de stijlrijke verdediger al lang niet meer. Nochtans behoorde João Carlos op zeventienjarige leeftijd nog tot de A-jeugd van Brazilië. Samen met onder meer Eduardo (ex-Bordeaux, nu São Paulo) en Diego Cavalieri (reservedoelman Liverpool) maakte hij deel uit van de Braziliaanse nationale ploeg onder 18 jaar. “Dat had vooral te maken met het feit dat ik toen voor Vasco da Gama uitkwam. Omdat Brazilië zo groot is, wordt bijna uitsluitend bij de grote clubs gerekruteerd voor de nationale jeugdploegen”, nuanceert hij. “Ik ben daar nuchter in: als je in België speelt, maak je geen schijn van een kans. ( lacht) Enkel als ik morgen een transfer naar Barcelona, Real Madrid of Manchester United realiseer, mag ik weer hopen.”

Het zou een droomscenario kunnen zijn: een sterk seizoen spelen bij Genk en dan naar een grotere Europese competitie verkassen. “Neen,” sust João Carlos, “eens je de 25 gepasseerd bent, mag je je dromen opbergen. Er lopen genoeg Braziliaanse talenten rond die op hun twintigste al in Engeland spelen. Zoals Lucas bij Liverpool of Anderson bij Manchester United.”

Bovendien is het maar de vraag of René Vandereycken nood heeft aan nóg een centrale verdediger: met Vincent Kompany, Jan Vertonghen, Timmy Simons, Daniel Van Buyten, Thomas Vermaelen en straks ook nog Toby Alderweireld en Vadis Odjidja verkeert België op die positie in een luxesituatie. S

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content