“Bij Anderlecht kennen de supporters de namen van de spelers, bij den Daring kennen de spelers de namen van de supporters. Die gaat al heel lang mee. Daring Molenbeek was dus mijn ploeg. Het werkmansgevoel tegen het chique Anderlecht. En dat is gebleven : nu is het dus FC Brussels en ook AA Gent omdat ik in de buurt woon. Ik kan jammer genoeg zelden gaan kijken omdat de meeste matchen op zaterdagavond worden gespeeld en dan werk ik.

“Als Anderlecht of Brugge Europees speelt, komt ‘het Belgische gevoel’ naar boven, dan moeten de Belgen winnen. Als er geen Belgische ploeg speelt, dan supporter ik voor de Hollanders, onze buren. Stel dat Hamburg met Mpenza Europees speelt, dan ben ik voor Hamburg. Als een Koller met Dortmund tegen een Italiaanse ploeg speelt, dan gaat mijn sympathie naar de ploeg van Koller. En zelfs een Gudjohnsen met Chelsea tegen Liverpool, dan doe ik voor Chelsea. Hoewel Eidur een enorme kans heeft gemist. Zijn poepa bij Anderlecht was beter ! Ik kan dat niet uitleggen, het is een gevoel : die mannen zijn een beetje van ons, zeker.

“Voetbal is zeer tactisch geworden. Welk is het systeem ? Wat zijn de koppeltjes ? Onlangs nog : Milan tegen PSV. Beide ploegen spelen ongeveer op dezelfde manier, al die spelers hebben een juiste opdracht. Wie gaat dan winnen ? Kaká geeft een ingenieuze pass, Bouma laat zijn mannetje even los, Shevchenko is sneller en werkt perfect af. Het stelt me gerust dat bij gelijkheid van systemen, het talent het meestal toch haalt.

“Werkmansvoetbal, wat brutaliteiten, trekken en sleuren en lopen, resultaatsvoetbal : dat is onze Belgische competitie geworden, jammer genoeg. Men heeft hier geen spelbepalende figuren meer en die moet men dan in het buitenland gaan zoeken. In tegenstelling tot veel voetballiefhebbers vind ik dat we fier moeten zijn op Beveren. Als Brugge en Anderlecht tegen Beveren moeten, doen ze het in hun broek, want ondanks al hun geld, komen ze talent tekort ! Laat ons eerlijk zijn : een bal vanop rechts en Lange kopt hem binnen. Is het dat nu ? Die gasten van Beveren kunnen álles met een bal. Door hun talent hebben ze voor zichzelf en hun familie een status verworven. Ik heb heel veel sympathie voor hen.” n

Gust De Coster

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier