Zelf noemde Johan Walem (43) KV Kortrijk na de ondertekening van zijn contract de ideale plaats om na zeven jaar als beloftecoach bij achtereenvolgens Anderlecht, Udinese en de Rode Duivels zijn carrière als T1 bij de profs te starten. In veel opzichten is dat ook zo. Trainers kregen er de voorbije jaren een spelerskern ter beschikking waarmee een zorgeloos seizoen gespeeld kon worden en ze konden er werken zonder de druk om play-off 1 te moeten halen. Zo zijn er niet veel eersteklassers. Dat zal ook nu weer zo zijn. Al moet er toch enig voorbehoud gemaakt worden nu de Zuid-West-Vlaamse club is overgenomen door de Maleisische zakenman Vincent Tan en voortaan bestuurd wordt door de heer Lim Meng Kwong, de heer Derek Chin See Seng en de heer Choo Veh Ken. De eerste twee wonen in de buurt van Kuala Lumpur (Maleisië), de derde betrekt een appartement in Zuid-Wales. Geen van hen komt uit het voetbal. Het is afwachten wat hun impact zal zijn op de clubcultuur.

Feit is ook wel dat de voorgaande trainers een hoge standaard zetten: Hein Vanhaezebrouck is een geboren leider die heel veel energie stopte in analyse, tactiek en functionele oefenstof; zijn voormalige assistent en opvolger Yves Vanderhaeghe, een groepsdier, bouwde op zijn werk voort en stopte heel veel energie in de beleving in en rond de spelersgroep. Beiden haalden ze op hun manier heel veel uit het spelerspotentieel dat hen ter beschikking werd gesteld – met KV Kortrijk play-off 1 halen is niet vanzelfsprekend. Nu na Vanhaezebrouck (naar AA Gent) ook de rest van de staf is vertrokken (naar KV Oostende) is alles in het Guldensporenstadion nieuw. Dat Johan Walem het anders ziet, bleek al op de jaarlijkse zomerstage. Daar ergerde hij zich aan de vele teambuildingactiviteiten – zoals fietsen, peddelen, boogschieten en een reddingsoperatie op zee. Zijn voorgangers hechtten daar heel veel belang aan, hij betreurde dat er te weinig tijd was voor voetbal. De eerste weken onder zijn leiding verliepen nogal stroef. Maar Eric Dehaeseleer, de fysiektrainer die hij meebracht, toonde zich wel meteen een vakman; en met Karim Belhocine beschikt hij over een enthousiaste T2 die wel dicht bij de spelersgroep staat.

Vrijdag in Deinze bleek dat er aan het nieuwe KV Kortrijk nog veel werk is. Het creeerde nauwelijks een kans en verloor van de neo-tweedeklasser met 1-0. Voorin liet de samenwerking tussen Teddy Chevalier en Thanasis Papazoglou veel te wensen over, in offensief én in defensief opzicht, en op rechts kwam de loopsterke flankspeler Adam Marusic meer in situaties terecht waarin hij met zijn gebreken werd geconfronteerd dan met zijn kwaliteiten. Het is een grote uitdaging voor Johan Walem om in Kortrijk iets nieuws neer te zetten dat even goed rendeert als de voorgaande jaren. Het hoeft gezegd dat hij het de eerste veertien dagen zonder de drie internationals moest doen, dat er een paar geblesseerden zijn en dat er enkele spelers met transferplannen rondlopen. T1 bij KV Kortrijk is dan ook heel anders dan nationale beloftecoach, de job die hij de voorbije drie jaar uitoefende. ?

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE

Op stage ergerde Walem zich aan de vele teambuildingactiviteiten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier