Van 1983 tot 2002 speelde John Bosman (1 februari 1965) voor Ajax, KV Mechelen, PSV, Anderlecht, FC Twente en AZ. De voormalige spits maakte in 523 competitieduels 250 doelpunten. Als Nederlands international kwam hij tot dertig interlands en zeventien goals. Momenteel woont Bosman samen met zijn nieuwe vriendin en twaalfjarige dochter Lisa in Amstelveen.

In oktober 2001 verloor hij zijn vijfjarig zoontje, dat met zijn fiets viel en werd overreden door een taxibus. Op de koop toe moest Bosman een echtscheiding verwerken. “Al met al gaat het weer redelijk met me. Maar ik heb nog altijd mijn zware momenten”, zo erkent hij. “Het was toch een enorm heftige tijd die je niet op korte termijn verwerkt. Mijn portie tegenslag heb ik ondertussen wel gehad, denk ik.”

Bosman trainde sinds september 2002 een tijdje de spitsen van AZ. “Maar niet meer dan één dag per week. Ik had al het diploma Trainer/Coach 3. Aangezien ik dan weer te maken kreeg met jongens met wie ik nog samenspeelde, schakelde ik over naar aanvallers van de jeugd. Dat doe ik nog altijd, maximaal één keer wekelijks. Het geeft me veel voldoening. Leuk om zien is hoe snel die jongens iets van je oppikken.” De rest van zijn tijd raakt ook goed ingevuld. “Ik volg mijn dochter zoveel mogelijk met turnen. Ze nam zelfs al aan het Nederlands kampioenschap deel”, zegt Bosman. “Ik reisde ook onder meer naar Zuid-Afrika, Dubai en de Seychellen. Het was eigenlijk meer een vlucht, maar ik kon daardoor toch wat afstand nemen. Nu wil ik meer voor AZ gaan doen, bijvoorbeeld scoutingswerk verrichten. Daar gaan we binnenkort over praten. Ik wil nog niet fulltime werken, maar misschien twee tot drie dagen per week.” Hij gaf, in opdracht van een marketingbureau, ook nog wat clinics in het Olympisch Stadion van Amsterdam. “De mensen die eraan deelnamen, waren heel enthousiast. Het was ook heel grappig om bijvoorbeeld een directeur met zijn secretaresse te zien voetballen.”

Naast het jaarlijkse partijtje met de oud-internationals op nieuwjaardag bij HFC speelt Bosman ook zelf nog. “In een vriendenteam van mijn oude club Roda’23 in Amstelveen. Natuurlijk een enorme stap terug, mar het is heel gezellig. We spelen in de veteranencompetitie, dus ik tref gelukkig geen jonge tegenstanders die zich tegen mij willen bewijzen. Nadat ik eind mei 2002 bij AZ stopte, trainde ik dankzij Jack van Gelder twee jaar mee bij AFC. Ze vroegen me ook wedstrijden te spelen, maar dat kon ik toen niet opbrengen.” (FV)

Frédéric Vanheule

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier