Verrassing op Charleroi waar de 40-jarige Schot John Collins aangesteld werd als nieuwe hoofdcoach. Collins was als speler een kleine (1,73 m), aanvallende middenvelder die door Hibernian werd opgeleid en voetbalde voor Celtic (6 seizoenen), Monaco (2 seizoenen), Everton (2 seizoenen) en Fulham (3 seizoenen).

Philippe Léonard was zijn ploegmaat bij Monaco. Hij herinnert zich Collins als een superprof. De Belgische international kwam samen met Collins aan in Monaco en zag tot zijn verbazing hoe de kleine Schot elke dag na de training naar de fitnesszaal trok. Hij kon lichamelijk de vergelijking aan met Jean-Claude Van Damme. Onder impuls van Collins werd Monaco in 1997 Frans kampioen en een jaar later drong het in de Champions League door tot de halve finale.

Collins, 58 keer international, stopte met voetballen in 2003. In 2006 keerde hij terug in het voetbal. Hij werd manager bij Hibernian. Ze wisten aan Easter Road niet wat hen overkwam: zeven dagen op zeven trainen. Alcohol? Een pintje kon wel, maar een liederlijk leven? No way. Roddy Forsyth, journalist voor de Daily Telegraph, herinnert zich nog hoe spelers hem vertelden dat Collins hen bij een van de eerste samenkomsten in de kleedkamer zijn lichaam liet zien. Afgetraind en gespierd, een sixpack. Dat kunnen jullie ook, zei hij tegen de spelers.

Het leverde succes op. Collins kwam in oktober bij de ploeg uit Noord-Edinburgh en in maart won de ploeg een eerste trofee, de CIS Cup (de ligabeker). Kilmarnock werd met 1-5 afgedroogd. AbdessalamBenjelloun, de Marokkaan die Hibernian aan… Charleroi uitleent, scoorde twee keer. Het was overigens via hetzelfde managementbureau (IMG) dat Collins in contact kwam met Charleroi.

Amper een paar weken na de bekerwinst profiteerden wat spelers van de afwezigheid van Collins om bij het bestuur zijn ontslag te eisen. Roddy Forsyth: “’s Ochtends wat trainen, daarna golfen en ’s avonds een pint, zo zien Schotse voetballers hun leven. John snapte dat niet. Kijk naar de website van Hibs, er staan alweer excuses te lezen van een speler voor zijn gedrag in een nachtclub.”

Collins overleefde de motie van wantrouwen, zag in de zomer van 2007 goeie spelers vertrekken, maar slaagde erin om met Hibs een sterk najaar neer te zetten. Met voetbal dat aansloot bij zijn visie: technisch vaardig. Uiteindelijk zorgden eind december een dispuut met de clubdirectie over de uitbouw van het team en het gebrek aan geld ervoor dat hij zelf ontslag nam.

Forsyth denkt dat Collins de geknipte coach is voor het Europese continent. Dat de spelers hun borst nat zullen mogen maken, is duidelijk. Want John Collins is “een superprof en ontzettend veeleisend.”

BRUNO GOVERS EN PETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier