Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Blijft druk voelen van Tottenhamdirectie.

Frank Vercauteren weet wat het is, leven met druk. Maar wat Martin Jol nu al van begin augustus meemaakt, tart alle verbeelding. Al geruime tijd staat zijn job op de helling. Vorige week verscheen in de Britse pers zelfs het bericht dat Jol met de club al een ontslagvergoeding was overeengekomen. Zowel Jol als Tottenham ontkenden formeel en de coach voegde er nog in één adem aan toe dat “niemand het beter zou doen dan hij.” Voor een goede verstaander : ook Juan de Ramos, einde contract bij Sevilla en in augustus nog benaderd door de Spurs, of JoséMourinho niet.

In de competitie miste Tottenham, de voorbije twee jaar vijfde, compleet zijn start. In de bekercompetities daarentegen doen de Spurs het dit seizoen goed. De winst vorige week thuis tegen Middlesbrough levert hen in de volgende ronde van de ligabeker een thuismatch tegen Blackpool op. Er moet ook al heel wat gebeuren wil Tottenham in de UEFA Cup geen poules halen. In Cyprus verdedigen de Spurs morgen tegen Famagusta 6-1 winst uit de heenwedstrijd. Maar dat telt niet voor de ambitieuze club. De ploeg wil meespelen op het hoogste niveau : top vier in Engeland en Europees in de Champions League. Daar valt immers het grote geld te verdienen.

De Spurs pakten daarom vorige zomer uit op de transfermarkt. Ze kochten voor maar liefst 60 miljoen euro nieuwe spelers in. Dat is niet zo’n indrukwekkend bedrag, als je weet dat het nieuwe tv-contract elke eersteklasser minimaal 45 miljoen euro oplevert. Maar als die aankopen niet renderen, komt er kritiek. Bovendien zitten trainer Jol en sportief directeur Damien Comolli niet altijd op dezelfde lijn. Jol koopt graag Brits (dus duur), Comolli haalt liever Europese spelers.

Aanvallend zit Tottenham uitstekend, verdedigend is het minder. Hoe komt dat ? Jol wil naar het voorbeeld van Arsenal jong talent opleiden. Probleem : jonge spelers opleiden kost punten. De directie accepteert dat voorlopig, maar stelt zich wel de vraag waarom de Spurs onder Jol nauwelijks tegen echte topclubs winnen. Tot dat gebeurt, zal de Nederlander de kritiek over zich heen blijven krijgen. Of aan de deur worden gezet …

Birmingham – Man. United 0-1

Chelsea – Fulham 0-0

Derby – Bolton 1-1

Man. City – Newcastle 3-1

Portsmouth – Reading 7-4

Sunderland – Blackburn 1-2

West Ham – Arsenal 0-1

Wigan – Liverpool 0-1

Everton – M’rough 2-0

06/10 Aston Villa – West Ham, Blackburn – Birmingham, Man. United – Wigan, Arsenal – Sunderland, Bolton – Chelsea, Fulham – Portsmouth, Liverpool – Tottenham, Man. City – M’rough, Newcastle – Everton, Reading – Derby

Avram Grant kreeg voorlopig toestemming om in Europa te managen, maar Grant heeft geen Pro Licence, verplicht in Engeland. Intussen speculeert de Britse pers volop over zijn opvolging, maar de club ontkent officieel dat Marco van Basten is aangezocht. Ook de naam van Guus Hiddink, Russisch bondscoach, viel al. Omdat de belangstelling voor de Europese thuismatch tegen Rosenborg flink tegenviel, halveerde Chelsea voor de duels tegen Valencia en Schalke zijn ticketprijzen.

Michael Owen moet preventief onder het mes voor een ingreep aan de lies. Owen heeft een probleem met aanhechtingsspieren. Op termijn kan dit leiden tot een hernia.

Ligabeker. In de derde ronde sneuvelde als enige grote naam Manchester United, dat een veredeld reserve-elftal (met een pak Antwerpbekenden) tegen Coventry liet opdraven en met 0-2 verloor. Ook Aston Villa ging eruit. Het verloor van Leicester met 0-1. Manchester City won thuis met 1-0 van Norwich. Geen Emile Mpenza op het blad, hij kreeg rust voorgeschreven. Ook Carl Hoefkens kwam niet in actie en zag zijn ploeg West Bromwich Albion thuis met 2-4 verliezen van Cardiff. Mpenza was zaterdag wel van de partij in de competitiewedstrijd tegen Newcastle en hij scoorde.

Tot Manchester United zijn jaarcijfers bekend maakt, is Arsenal de rijkste Britse club. De Gunners, verhuisd naar een nieuw stadion, bereikten voor het eerst een omzet van meer dan 200 miljoen pond (ruim 300 miljoen euro). Elke thuiswedstrijd genereert een inkomen van ongeveer 4,5 miljoen euro. Ter vergelijking : Chelsea haalt als jaaromzet een kwart minder, Tottenham zelfs minder dan de helft. Wil Manchester United beter doen, dan moet het uit vorig seizoen ongeveer 50 miljoen euro meer omzet gehaald hebben dan het seizoen daarvoor.

PETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier