Belg, geboren op 3 april 1984 in Ploegsteert. 1,73 m, 66 kg. Geanalyseerd door Leo Van der Elst.

L eo Van der Elst: “Of Jonathan Blondel een type-Leo Van der Elst is? Ik denk daar wel vaak aan wanneer ik hem bezig zie. Technisch is hij zeker sterker dan ik was. Qua werkkracht zijn we te vergelijken. Hij is wel linksvoetig, maar heeft ook een goeie trap op doel. Wat mij bij hem vooral opvalt, is het karakter dat hij in zijn wedstrijden legt. We zijn – ik was, hij is – niet de beste voetballers, maar onontbeerlijk, omdat je nu eenmaal een bepaald evenwicht in een ploeg nodig hebt. Je kunt het niet met elf Dirars – of met elf Degryses vroeger. Je hebt ook spelers nodig die het vuile werk opknappen.

“De grootste evolutie die Blondel met Club maakte, is degene die hij de laatste maanden doorlopen heeft. Ik ben nooit een vuile voetballer geweest, hij kreeg vooral vorig jaar die stempel. Hij zal altijd op het randje spelen, maar hij maakt nu wel veel minder fouten. De rol van een trainer is daar belangrijk in, Blondel wordt dit jaar goed gecoacht. Hij weet wat mag en wat niet mag. Wie zegt dat elke speler zijn aard heeft en dat je daar als trainer weinig greep op hebt, vergist zich. Iedere speler is te coachen en te verbeteren als je de juiste aanpak vindt. Bij Blondel heeft Koster die gevonden. Het is niet goed dat je door jouw manier van spelen je ploeg in de steek laat. Voor Blondel telt dat hij zich belangrijk voelt voor de ploeg, zonder daarom een hoofdrol te spelen.

“Ik was overtuigd dat hij het bij Club zou maken, omdat spelers met zijn mentaliteit en karakter overal aan spelen toekomen. De vraag waar hij dan het beste staat, is niet gemakkelijk te beantwoorden. Een voetballer voor één plaats is hij niet, maar dat is bij dit Club niemand. Behalve Stijnen hebben alle spelers al overal gespeeld. Voor het type-Blondel, dat je niet kunt vastpinnen op één positie, is de aanpak van Koster, die vraagt dat spelers verschillende functies beheersen, positief. Op dit moment staat hij in een ruit aan de linkerkant, maar een echte linkerflankvoetballer, die constant de lijn afloopt en daar acties maakt, is hij niet. Hij moet geregeld mee naar binnen kunnen komen. Ik zou hem een halve box-to-box noemen.

“Of Club zijn top is? Blondel zit nu waar hij volgens mij thuishoort: in de Belgische top. Of hij in aanmerking komt voor de nationale ploeg? Daar zet ik mijn joker in. Het is op het randje, maar ik denk niet dat hij daarvan wakker ligt. Het is een rustige jongen, weer net als ik ( lacht). Blondel is niet het type dat een leidersrol gaat opnemen, hij is geen bepalende speler. Hij moet zijn rol van dienende speler kennen: bal afpakken, inspelen, veel lopen voor de ploeg, soms eens een fantastische actie maken en uitblinken, maar niet méér beogen. Laat ons, dit type zijnde, maar hard werken en met de voetjes op de grond blijven.”

door geert foutré

“Ik zou hem een halve box-to-box noemen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier