Door een 1-0-zege vrijdag tegen Spanje plaatste de Belgische belofteploeg zich voor twee barragewedstrijden in november met als inzet een plaats op het EK volgend jaar in, vermoedelijk, Duitsland. Thomas Vermaelen (Ajax) scoorde nadat een bal van Nicolas Lombaerts (AA Gent) op de paal was gegaan. Beide centrale verdedigers, vond Jean-François de Sart, waren de uitblinkers, samen met doelman Glenn Verbauwhede (Club Brugge). Het doelpunt viel een minuut nadat de bondscoach een aanvaller had gewisseld voor een extra verdedigende middenvelder. De Sart gaf moeiteloos toe dat Spanje “superieur” was geweest : “Maar de beste wint niet altijd. In Spanje speelden we gelijk, maar verdienden wij de overwinning.”

In de onderlinge duels met de twee andere groepsfavorieten (Spanje en Servië) haalde Jong België 8 op 12 : thuis werd gewonnen, uit telkens gelijk gespeeld, geen enkele keer verloren. De Sart : “Dus is onze kwalificatie verdiend. Met vier tegendoelpunten hebben we de beste verdediging. Onze regelmaat en onze efficiëntie, zowel defensief als offensief – uit een halve kans puren we een doelpunt – gaven de doorslag.”

De Sart miste vrijdag vier titularissen (Vanaudenaerde, Colinet, Blondel en Messoudi) en zag tijdens de campagne drie spelers (Proto, Vanden Borre en Vandenbergh) naar de A-kern overstappen. Jason Vandelannoite (Club Brugge) debuteerde. Het basiselftal tegen Spanje bestond uit : Verbauwhede ; Vandelannoite, Vermaelen, Lombaerts en Pieterjan Monteyne (Germinal Beerschot) ; Mark De Man (Ander- lecht), Faris Haroun (RC Genk) en Maarten Martens (RKC) ; Benjamin De Ceulaer (RKC), Jeanvion Yulu-Matondo (Club Brugge) en Stijn Desmet (Cercle Brugge). Vielen in : Thibaut Detal (Charleroi), Tom De Mul (Vitesse) en Jan Wuytens (Heracles). Tegenover de Spaanse individuele klasse benadrukte De Sart “het blok”, “de solidariteit”, “een groot hart” en “het enthousiasme” van zijn ploeg.

“Als je een goed collectief hebt, moet je het gebruiken ook”, verdedigt aanvoerder Maarten Martens de kwalificatie. “Dit Spanje kan ook winnen van de Belgische A-ploeg. Iniesta zit op de bank bij Barcelona, Fabregas bij Arsenal en Soldado, die slechts inviel, maakte voor Real Madrid de winninggoal tegen Olympiacos in de Champions League. Spanje is, samen met Brazilië, technisch de top. Neem Servië : dat hebben wij thuis, op het eerste kwartier na, van de mat gespeeld. En daar liepen zeven spelers bij die het jaar voordien nog de finale van het EK hadden gespeeld.” l

JH

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier