Vorig seizoen kon Waasland-Beveren profiteren van het verrassingseffect om een vliegende start te nemen: niemand wist wat te verwachten van Vreven, debuterende coach in de JPL, en zowat elke analist schoof de Waaslanders als de voornaamste degradatiekandidaat naar voren. Dat zal dit seizoen anders zijn. ‘Om hetzelfde resultaat als vorig seizoen te bereiken zullen we dubbel zo hard moeten werken. Niemand zal tegen ons nog zomaar drie punten incalculeren’, beseft de T1. Ruim een week voor alle andere eersteklassers begon Waasland-Beveren dan ook als eerste aan de voorbereiding. Net als een jaar geleden wil Vreven vlammen vanaf de eerste speeldag en ploegen die nog in volle testfase zitten, overbluffen op enthousiasme, fysiek en automatismen.

In die optiek nam Vreven afscheid van T2 Vermeulen, die hij net iets te bezadigd vond om in zijn filosofie mee te gaan. Met Wilmssen heeft hij nu iemand naast zich die de spelers korter op de huid zal zitten. Om die intensiteit over een langere periode te kunnen aanhouden is een brede kern nodig. Het gebrek aan rotatiemogelijkheden bleek vorig seizoen een euvel: mentaal (Langil) en fysiek (Gano) was het voor een aantal spelers lastig constant te presteren. De club trekt nu daarom voluit de kaart van jong en Belgisch. Dat biedt het voordeel dat de veeleisende Vreven een kneedbare groep onder zich krijgt, maar het nadeel is evident: een gebrek aan ervaring kan op moeilijke momenten zuur opbreken.

VERDEDIGING

In de oefencampagne dreef hetzelfde probleem boven als vorig seizoen: Waasland-Beveren slikt te makkelijk goals. Nochtans geeft de ploeg niet veel weg en valt er de doelmannen weinig te verwijten, maar Goblet noch Henkinet werpt zich voorlopig op als puntenpakker. Het zal ook nu weer schipperen worden tussen beide jonge keepers. Met Camacho werd centraal achterin wel een leidersfiguur in huis gehaald en iemand die de voetballende oplossing durft zoeken. Naast hem twijfelt Vreven nog tussen de fysieke kracht van Buatu en het positiespel van Moren.

Op de flanken lopen met Jans en Demir twee certitudes. Backs die bovendien het volume hebben om de achterlijn te halen. De jongeren Borry en Caufriez gelden als back-up voor het centrale duo. De Schutter wordt gezien als polyvalent wisselstuk centraal in de verdediging of het middenveld.

MIDDENVELD

Met zijn uitstekende traptechniek was Moulin de draaischijf van de ploeg. Om zijn 4-4-1-1 te kunnen handhaven ging Vreven op zoek naar een gelijkaardig profiel. Hij kwam uit bij Marquet: comfortabel aan de bal en met een uitstekende dieptepass. Alleen is het koffiedik kijken hoeveel tijd de jonge Belg nodig zal hebben om het tactische takenpakket onder de knie te krijgen. Bij Moulin duurde dat ook enkele maanden. De passeur wordt centraal gekoppeld aan Seck, een atletische balveroveraar. Is een meer defensieve aanpak nodig, dan kan Vreven teruggrijpen naar Cools of De Schutter als bijkomende buffer.

AANVAL

De snelheid en onvoorspelbaarheid van Langil (van wie verwacht wordt dat hij vertrekt) zal gemist worden. Al was het een kwestie van tijd voor zijn (lakse) karakter zou botsen met dat van de trainer. Nieuwkomer Ampomah liet een goede indruk tijdens de oefenwedstrijden, maar komt wellicht nog te kort om Langil te doen vergeten. Ook Vanzo is op die positie slechts een plan B. Vreven wil er daarom absoluut nog een offensieve flankspeler bij. Aan de rechterkant is Myny een certitude. Diep in de punt krijgt Gano opnieuw het vertrouwen als targetman. Mogelijk komt er ook op zijn positie een doublure bij. Van Schrijvers verwacht Vreven dat die nog spelbepalender zal worden als beweeglijke schaduwspits.

CONCLUSIE

Zonder Langil en Moulin is Waasland-Beveren een hoop creativiteit en scorend vermogen kwijt. Anderzijds werd zodanig ingekocht dat de ploeg in defensief opzicht een stuk gedisciplineerder voor de dag komt, al valt te vrezen dat er ook moeilijker gescoord zal worden. Veel zal op dat vlak afhangen van de offensieve versterking die er nog komt, de ontwikkeling van Schrijvers en de integratieperiode die Marquet nodig heeft. Meer dan ooit zal het bijzonder jonge Waasland-Beveren teren op gretigheid.

DOOR MATTHIAS STOCKMANS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier