Jong Genk

Sterktes & zwaktes

Genk zal zijn principes niet overboord gooien en is van plan ook in de Challenger Pro League met dynamisch en dominant voetbal uit te pakken. De ploeg van Somers zal wel in een rotvaart moeten leren om bij een voorsprong de wedstrijd lam te leggen.

Ambitie

Het bestuur legde zijn trainer geen target op wat betreft het klassement, maar de uittredende kampioen bij de beloften kan zich geen degradatie veroorloven.

Analyse

Genk was vorig seizoen veruit de beste U21-ploeg van het land. In de competitie werd slechts een keer verloren – op de slotspeeldag tegen Club NXT – en het miste nipt de dubbel na een nederlaag in de strafschoppenreeks tegen Anderlecht. Op papier begint Jong Genk dus als favoriet aan de fictieve best-of-the-restrace tussen de B-ploegen van de competitie. Ze spiegelen zich zelfs een beetje aan Jong AZ, dat in augustus en september van vorig jaar zeven speeldagen aan de leiding stond in de Eerste Divisie. Sowieso willen ze niet naar beneden kijken. Al is de voorbije jaren gebleken dat deze ploeg goed presteert onder druk. Bij Genk geloven ze dat de progressiemarge nog heel groot is en dat de mentale belasting die gepaard gaat met een woelige degradatiestrijd bij het rijpingsproces hoort.

Jong Genk

De smaakmakers van vorig seizoen, Geusens, John, Abid, El Khannous, Didden en Németh, werden overgeheveld naar de A-kern en in het ideale scenario maken ze zich zo onmisbaar bij Vrancken dat ze niet meer hoeven af te zakken naar Jong Genk. Maar Somers weet ook dat hij enkele van die jongeren af en toe in bruikleen zal krijgen. Het uitgangspunt van de trainer is trouwens heel duidelijk: met veel schwung de wedstrijden aanpakken. Zelfs al heet de tegenstander straks Deinze, SK Beveren of Beerschot. Dat zijn ploeg nu en dan tegen een muur zal lopen, is een berekend risico. Tenslotte komen dat soort voorvallen de ontplooiing van het collectief en het individu ten goede.

In/out

In

Ibrahima Sory Bangoura (Johnson Académie Sport, Gui), Thomas Claes (eerste profcontract), Lars Michiels (eerste profcontract), Sofiane Et-Taïbi (eerste profcontract)

OUT

Yentl Van Genechten (Eupen)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier