De baisse op de transfermarkt hield de Genkse spelersgroep bij elkaar. Op één of twee posities na heeft SefVergoossen na het behalen van de landstitel weinig redenen om aan zijn elftal te sleutelen. Nieuwe elementen zijn er wel gehaald, maar voor de meesten van hen geldt : wachten tot een van de basispionnen van vorig seizoen het laat afweten of geblesseerd uitvalt. Want in de voorbereiding al werd hen duidelijk gemaakt dat wie vorig seizoen in de ploeg stond, eerst mag tonen dat hij zijn plaats nog waard is. Net als vorig seizoen werden ook deze keer een aantal spelers uit de B-kern naar de A-kern overgeheveld, wat van Genk nog steeds een jonge ploeg maakt.

Verdediging

Kon JanMoonsIstvanBrockhauser op basis van zijn meevoetballende kwaliteiten nog de baas, aan DavySchollen zal hij een steviger kluif hebben. De van Sint-Truiden overgenomen doelman toonde zich in de voorbereiding nadrukkelijk : goed op de lijn, vol lef in het uitkomen. Toekomstgericht lijkt Genk op deze positie er ook aardig voor te zitten : van Bailly wordt nu al door iedereen gesproken.

Rechts achteraan en vooral centraal rechts in de verdediging trachtte Genk zich te versterken, maar daarin werd het door geldgebrek geremd. JusticeWamfor en HansLeenders kweten zich respectievelijk als rechtsachter en rechter centrale verdediger van hun taak, maar zonder méér. Reden waarom de vorig seizoen ook al gebruikte Kevin Vanbeuren opnieuw rechtsachter wordt. Vanbeuren mag dan zijn plaats aan Wamfor zijn verloren, in de wedstrijden met de reserven boekte hij dermate vooruitgang dat hij weer het vertrouwen krijgt. Leenders, af en toe worstelend aan de bal, beetje impulsief en hoekig, krijgt af te rekenen met IgorTomasic, die in de voorbereiding geblesseerd raakte, maar met zijn ervaring, lengte en voetballend vermogen wellicht de voorkeur krijgt.

Andere alternatieven zijn Farssi (links), Teelen (links), Delbroek (centraal), Dassoul (centraal), Vanbriel (centraal).

Middenveld

Dat aan het centrale duo BerndThijsJosipSkoko niet wordt geraakt, behoeft geen betoog, wat evenzeer geldt voor KoenDaerden op links. Op rechts kan worden gekozen tussen Thomas Chatelle en Mirsad Beslija. De eerste is verdedigend beter, maar mist een degelijke laatste pass of schot; de ander is razendsnel, doelgerichter en heeft de techniek en het ruimtelijk inzicht om de spitsen perfect aan te spelen. Alleen raakte, net als vorig seizoen, Beslija ook deze keer fysiek achterop. Zelfs bij een ontspannen bosloop blijkt de Bosniër moeite te ondervinden lange tijd het tempo vol te houden. Van Vergoossen kreeg de medische staf dan ook de opdracht hem, zonder tijdslimiet, klaar te stomen voor het niveau van de rest. Want dat hij in fitte toestand een meerwaarde geeft aan de ploeg, maakte hij vorig seizoen in een aantal wedstrijden duidelijk.

Andere alternatieven zijn Wamfor (verdedigend), Ingrao (links), Tibari (verdedigend), Coppens (verdedigend) en Euvrard (verdedigend).

Aanval

Wesley Sonck en Moumou Dagano zullen opnieuw de aanval dragen, maar weten dat voortaan de concurrentie groter is. Met Kevin Vandenbergh kocht Genk een om zijn vlot scorend vermogen door Vergoossen al langer gevolgde spits, met Suzuki kwam er een als vedette ingehaalde Japanner bij. Wat niks zegt over zijn voetbalkwaliteiten, want uit Suzuki’s doelpuntenproductie bij zijn vorige clubs blijkt dat het scorend vermogen beter kan. Hoewel dat bij het begin van vorig seizoen ook van Dagano werd gezegd…

Andere alternatieven zijn, nog altijd, Paas en De Camargo.

Conclusie

Genk speelt straks als vanouds in een 4-4-2-opstelling, waarin in eerste instantie alleen achterin wijzigingen vallen te verwachten. Duiken er in de loop van het seizoen spelers onder hun niveau, dan heeft Vergoossen in tegenstelling tot vorig jaar nu meer ervaren alternatieven achter de hand. Overwegend jonge voetballers weliswaar, maar wel spelers die zich bij hun vorige clubs in het eerste elftal manifesteerden als de beste talenten. Gekoppeld aan de grotendeels ongewijzigde automatismen maakt het van Genk alweer een titelpretendent. Wat wel zorgen kan baren, is of de manier waarop de tekorten centraal en rechts achterin werden opgevangen, afdoende is om een heel seizoen stand te houden.

door Raoul De Groote

Moons

Vanbeuren Tomasic Zokora Roumani

Chatelle Thijs Skoko Daerden

Dagano Sonck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier