Bij landskampioen en competitieleider Lyon krijgt ook de jeugd een kans.

Vorige vrijdag kon Lyon in de topwedstrijd tegen Monaco slechts op het allerlaatste nippertje een nederlaag vermijden. Pas in de 94e minuut werkte het een 1-0-achterstand weg. Dat gebeurde via een goal van Jérémie Clément, een speler uit de eigen jeugd. Die was bij de kern gekomen na een blessure van Anthony Reveillère en mocht uiteindelijk zijn opwachting op het veld maken omdat ook Bryan Bergougnoux uitviel. Clément bedankte meteen door de eerste goal uit zijn profcarrière te scoren. “Het spreekt voor zich dat je dan wat gaat zweven. Ik herinner me alleen nog dat ik me in de armen van Juninho heb gestort”, legde de youngster na de wedstrijd uit.

Dat landskampioen Lyon opnieuw aan de leiding prijkt in de rangschikking en ondertussen zeven punten voorsprong heeft, dankt het team aan verschillende factoren. De club die zich meer en meer profileert als opvolger van Marseille als locomotief van het Franse voetbal slaagde er vooreerst in om de beste spelers uit de Franse competitie aan te trekken. Onder leiding van coach Paul Le Guen hecht de club óók veel belang aan het opleidingscentrum. Ludovic Giuly, die ondertussen het mooie weer helpt maken bij Barcelona, was een van hun grote talenten.

Ook dit seizoen schonk Le Guen het vertrouwen aan een aantal jonge talenten. Niet minder dan vijf namen klinken de Franse voetballiefhebbers ondertussen bekend in de oren. Terwijl iedereen zich zorgen maakte om de lange onbeschikbaarheid van doelman Grégory Coupet, toonde de pas 24-jarige Nicolas Puydebois zich onder de lat een meer dan waardige vervanger. Net als de 25-jarige Sydney Govou geldt als een ancien, zeker in vergelijking met verdediger Jérémie Berthod (20) en Bergougnoux (22). Dé rijzende ster onder de jongeren van Lyon is echter de 17-jarige Hatem Ben Arfa, al in de belangstelling van verschillende buitenlandse clubs. Hem wordt alvast een zeer mooie toekomst voorspeld. Benieuwd of ook Clément zal kunnen bevestigen. (SVV)

J acques Santini kwam in Journal du dimanche terug op het seizoen 2004, waarin hij als bondscoach met Frankrijk de mist inging tijdens Euro 2004. Volgens hem was dat grotendeels te wijten aan het feit dat de aankondiging dat hij naar Tottenham zou vertrekken de veer brak bij zijn spelers, waardoor ze niet meer in het gareel wilden lopen en “deden wat ze wilden”. Eén week nadat PSG zich via een 3-1-zege tegen Bordeaux plaatste voor de volgende ronde van de Franse beker, verloor het team alweer met 3-1 bij Straatsburg.

TOPSCHUTTERS : 1. Kallon (Monaco), Pagis (Straatsburg) 11 goals ; 3. Pauleta (PSG) 10 goals ; 4. Benjani (Auxerre), Juninho (Lyon) 9 goals.

SVV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier