Niet alleen de spelers hebben andere namen, met VT Remi Claeys Torhout is ook de clubnaam nieuw.

Torhout – één van de oudste en meest sfeervolle clubs van het land – is een survivor. De Houtlandse club stond al een paar keer op een zucht van de afgrond, en zelfs dieper. Zo ook vorig seizoen, toen het pas dankzij de fusie tussen Puurs en Breendonk in extremis vrijgesteld werd van degradatiebarrages. En dus komt VT Torhout straks weer aan de start van het kampioenschap in de ereklasse. Zonder secretaris Michel Pattyn echter, die na 25 jaar afhaakt, maar bestuurder blijft. Ook de spelers Coene, Hollez, Devlieger, Andelhof, de Griekse passeur Charitomidis en misschien nog Van de Vijvere zijn er niet meer bij. Meestal spelers die zichzelf niet meteen konden kaderen in de verjongings- en langetermijnpolitiek van de club.

Voorzitter Xavier Desimpel : “De gemiddelde leeftijd van de nieuwe kern moet zowat 21 jaar zijn. Ook onze meest recente aanwinst, de Roemeense international Sergiu ‘Stefan’ Stancu, is nog maar 20. Die bijzonder jeugdige basis zal dit seizoen onder trainer Cornelis nog wat ingespeeld moeten geraken. Maar het volgende seizoen moeten we een gooi naar de topvijf kunnen doen.”

Ook in de diepte zit Torhout erg goed : de D-jeugd werd kampioen van België vóór Noliko Maaseik, de C-jeugd werd nationaal vicekampioen, en de A-jeugd was Vlaams finalist. Torhout staat ook structureel stevig op poten. “Met Dirk Vandemaele en Lieven Louagie hebben we een commercieel en een sportief manager. Eric Vandenbroucke is ondervoorzitter. Samen met mezelf vormen zij het kernbestuur, dat verder kan rekenen op een aantal ouwe getrouwe bestuurders, zoals Johan Windels en Michel Pattyn.”

De club heeft als opvolger van A-mode (dat gewoon sponsor blijft) een nieuwe hoofdsponsor aangetrokken, terug te vinden trouwens in de nieuwe naam : VT Remi Claeys Torhout. Xavier Desimpel zetelt als gedelegeerd bestuurder in de raad van bestuur van de beursgenoteerde producent van aluminium halffabrikaten met vestigingen in tien landen. De nieuwe hoofdsponsor zorgt voor vertrouwen bij andere potentiële sponsors om ook in het team te investeren. Xavier Desimpel : “Ons budget zal van 130.000 euro worden opgetrokken naar iets meer dan 200.000 euro. De lichte schuldenlast (aan rsz, btw…) wordt consequent in schuifjes verder afgebouwd.”

Ook aan de extra-sportieve uitbouw van de club wordt gewerkt. “Vorig jaar kregen we al een nieuwe tribune. Daar komt nu een nieuwe parking bij en een vip-ruimte. Het is de bedoeling om het vip-gebeuren nog meer klasse en inhoud te geven. We plannen in het randgebeuren ook enkele topklasse-evenementen. Zoals recent op de renbaan van Oostende waar we sponsors en potentiële sponsors hebben uitgenodigd. Zeker voor herhaling vatbaar.”

En welke is de sportieve ambitie van het vernieuwde Torhout ? “Moeilijk te zeggen”, vindt Desimpel. “We hebben een heel slechte kalender. In de voorronde krijgen we alle topploegen thuis, ploegen waartegen het thuisvoordeel niet echt zal spelen. Tegen onze directe concurrenten moeten we meteen op verplaatsing aan de bak.”

VT Remi Claeys begint op 5 augustus te trainen en speelt zijn eerste officiële wedstrijd op 15 september : de bekermatch tegen Kivola Riemst (+3). Bij winst treft Torhout in de tweede ronde, opnieuw thuis, de winnaar van PNV Kruibeke-VT Herentals. In de achtste finales wacht dan eventueel een bezoekje aan Menen… “We kijken uit naar die korte verplaatsing. Maar we willen het spreekwoordelijke vel van de beer niet verkopen voor hij geschoten is. De vorige twee seizoenen zijn we telkens in onze eerste bekerronde gestruikeld over de puntenvoorgift van onze lager gequoteerde tegenstanders. Een verwittigde ploeg is er twee waard, nietwaar.”

door Marc Lerouge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier