Gladbach rekent volop op Marko Marin.

Slechts enkele baltoetsen had Marko Marin (19) vorige week woensdag, bij zijn invalbeurt tegen de Rode Duivels, nodig om de harten van de Duitse voetballiefhebbers te veroveren. Na een prachtige combinatie in de zestien meter met de eveneens 1,70 meter grote Philipp Lahm prikte de middenvelder van Borussia Mönchengladbach – na amper zeven minuten – via een prachtige lichaamsbeweging de bal voorbij Stijn Stijnen. Bondscoach Joachim Löw zag dat het goed was en genoot. Hij is immers al langer in de ban van de middenvelder van Borussia Mönchengladbach, die hij vorig seizoen ‘ontdekte’ in de tweede Bundesliga. Marin behoorde zelfs tot de voorselectie van de Mannschaft, maar viel net als Patrick Helmes en Jermaine Jones pas in laatste instantie af.

Marin werd geboren in Bosnië-Herzegovina, maar verhuisde al op jonge leeftijd naar Duitsland. Na een korte periode bij het kleine SG 01 Höchst trok hij voor zijn jeugdopleiding naar Eintracht Frankfurt. Maar in het seizoen 2005/06 koos Marin voor Borussia Mönchengladbach, waar hij zich bij de beloften al snel ontpopte tot smaakmaker. Op 18 augustus 2006 ontving hij van de Duitse voetbalbond een zilveren Fritz Waltermedaille, als bevestiging van zijn talent en ontwikkeling. Op 12 september 2007 kreeg Marin zelfs een gouden plak toebedeeld, omdat hij na het tekenen van zijn eerste profcontract (tot 2010) een stormachtige doorbraak beleefde. Vorig seizoen was de spelmaker immers een van de stuwende krachten bij de terugkeer naar de Bundesliga. In 31 competitieduels geraakte Marin slechts aan vier goals, maar door zijn perfecte balbehandeling, zijn explosiviteit en zijn sterkte in de één-tegen-éénduels was hij een belangrijke schakel voor het geven van assists in het team van Filip Daems en de Nederlandse trainer Jos Luhukay.

Marin, die alle jeugdselecties in Duitsland doorliep, bezat tot januari van dit jaar ook nog de Bosnische nationaliteit. Maar door de kans op een doorbraak bij de Mannschaft opteerde hij definitief voor het land waar hij de kost verdient. “Hij is nu niet meer zo onbekend”, weet Christian Ziege, de sportief directeur van Gladbach. “Marko moet nu vooral bevestigen en tonen dat hij op het hoogste niveau een sterkhouder van de ploeg kan zijn.” Marin moet de motor van het team worden, erkent ook Luhukay. “Hij moet zijn natuurlijke klasse kunnen overzetten op de rest.”

Toni Kroos (18), het toptalent van Bayern München, kreeg voor zijn uitverkiezing tot beste international van de selectie onder achttien jaar als eerbetoon de Fritz Waltermedaille. Franck Ribéry (25) hernam 63 dagen na zijn enkeloperatie afgelopen zaterdag de trainingen. De Franse international hoopt begin september zijn terugkeer te vieren.

Gezien zijn stormachtige ontwikkeling bij Hamburger SV wordt de Nederlandse controlerende middenvelder Nigel de Jong (23) straks een gewild object voor de Europese topclubs op de transfermarkt. De international, die nog onder contract ligt tot 2010, kan binnen een jaar vertrekken voor een gelimiteerde afkoopsom.

Dédé (30, Borussia Dortmund) zal minstens een half jaar niet in actie komen. De Braziliaanse verdediger, in het bezit van een Duits paspoort, scheurde de kruisbanden van zijn linkerknie.

Bayer Leverkusen verzekerde zich van de diensten van de Tsjechische linkerverdediger Michal Kadlec (23), die voor een seizoen wordt gehuurd van Sparta Praag. De zevenvoudig international is de zoon van Miroslav, die tussen 1990 en 1998 uitkwam voor Kaiserslautern.

Spits Mladen Petric (27) verlaat Borussia Dortmund na amper een seizoen. De Kroatische international bereikte met Hamburger SV een akkoord voor vier jaar. Naast een transfersom van 4,8 miljoen euro maakt de Egyptische aanvaller Mohamed Zidan (26) – met wie Jürgen Klopp nog samenwerkte bij FSV Mainz 05 – de omgekeerde beweging als deel van de deal.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier