Niet Leeds, waar ze inmiddels de financiën iets meer op orde hebben, maar Watford is na een overtuigende 3-0-overwinning de derde stijger. Daarmee is gerechtigheid geschied, want de ploeg eindigde ook in de reguliere competitie als nummer drie. Daarmee krijgt groot-Londen er een tweede club bij. Naast Reading (in de Thames Valley) ligt Watford maar een goeie 25 kilometer ten noordwesten van Charing Cross, pal op de ring rond de Britse hoofdstad, de M25.

Watford is de stad van Vinnie Jones, de voetballer die later acteur werd. Van GrahamTaylor, die de voetbalploeg naar succes leidde. Van Geri Halliwell, de Spice Girl, en van Nick Leeson, de man die in 1995 de Barings Bank eigenhandig kelderde met wilde speculaties. En sinds dit seizoen is Watford ook de stad van Marlon King, de Jamaicaanse spits die met 22 goals een belangrijke bijdrage leverde bij de promotie. Aidy Boothroyd is de jonge manager van 34 die vorige zomer de directie van zijn nieuwe club, die maar net met twee puntjes de degradatie naar derde was ontlopen, verraste door te zeggen dat hij geloofde in promotiekansen. Een ambitieus kereltje, dat verder kijkt dan eigen land. Later wil hij in Europa een topclub coachen en daarna een nationale ploeg.

Hij is bezeten van het spelletje en kan enorm veel energie putten uit chaos en tegenspoed. Iets wat hem naar eigen zeggen hielp om het voorbije jaar door te komen. Boothroyd, die uitgerekend tegen zijn vorige club Leeds de promotie afdwong, gebruikte immers zijn eerste transferzomer om een reeks oudere spelers te laten afvloeien en te vervangen door jongeren. Met hun enthousiasme viel beter te werken, vond hij. Dat de loonmassa meteen werd herleid tot vijf miljoen euro, bleek mooi meegenomen.

Een topspeler was de man niet. Geboren in Bradford toonde hij zich een matig verdediger bij illustere clubs als Huddersfield en Mansfield. Op zijn 26ste stopte hij al, met een blessure maar ook met het inzicht dat hij het nooit ver zou schoppen. Dus legde hij zich toe op het trainerschap. Hij ging reizen, ook binnen Europa, en klopte in eigen land aan bij de topcoaches. Het is een motivator die gepassioneerd is door de wetenschappelijke kant van de zaak. Engelsen noemen hem de nieuwe José Mourinho. Een gebrek aan zelfvertrouwen is de man vreemd.

In 1999/2000 speelde Watford ook al op het hoogste niveau. Dat kostte de club bijna het faillissement. In 2002 gaf Elton John, voorzitter sedert 1976, zijn ontslag. Watford zat in een diepe crisis. De club, toen sportief (en financieel naar de ondergang) geleid door Gianluca Vialli, spendeerde tv-geld dat het nooit zou krijgen. De nieuwe voorzitter Graham Simpson trok, samen met Lord Michael Ashcroft, de voorzitter van de conservatieve partij die 42 procent van de aandelen heeft, én Elton John, die de club nog steunt middels benefietconcerten, de boel financieel recht. Maar ze konden niet vermijden dat het team sportief afgleed naar de kelder van het klassement. Simpson rekende uit dat de promotie goed is voor zo’n 45 miljoen euro aan extra inkomsten. Ongeveer de helft daarvan komt van de tv-rechten. Het geld zal worden geïnvesteerd in het stadion, de opleiding, nieuwe spelers én scouts.

De Engelse B-ploeg verloor vorige donderdag in Reading een oefeninterland met 1-2 van Wit-Rusland. Het Engelse doelpunt werd gemaakt door Jermaine Jenas. Doelman Robert Green (Norwich) viel geblesseerd uit en mist het WK. Hij wordt in de selectie vervangen voor Scott Carson (Liverpool). Michael Owen speelde een uur, Theo Walcott het laatste halfuur. Tegen uiterlijk 9 juni moeten de Britten, die gisteren tegen Hongarije oefenden met de A-ploeg, beslissen of er nog een vervanger komt voor Wayne Rooney. Die mist al zeker de eerste ronde. Rooney moet op 14 juni opnieuw onder de scanner en mag de komende drie weken nog niet trainen. Het wordt krap.

Everton won de slag om spits Andy Johnson (25), die voor een recordbedrag van dertien miljoen euro werd overgenomen van Crystal Palace.

Chelsea en Milan onderhandelen over de transfer van Andriy Shevchenko. Asier Del Horno viel met een enkelletsel uit tijdens de stage met Spanje, mist misschien het WK en vanuit Brazilië laat Roberto Carlos (Real Madrid) weten dat hij waarschijnlijk naar Londen komt. Met Wigan bereikte Chelsea een akkoord over Robert Huth. De Duitser moet zelf nog met zijn nieuwe club praten.

Na achttien maanden verlaat Mido (23) Tottenham. De Egyptenaar keert terug naar AS Roma. Mido had afgelopen seizoen veel last van lies en knie.

Nieuw bij Arsenal is de 25-jarige Tsjechische middenvelder Tomás Rosicky (Borussia Dortmund).

Sheffield United nam van Manchester City de transfervrije David Sommeil over.

Harry Redknapp verlengde zijn contract bij Ports-mouth met drie jaar.

PTK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier