Van 18 tot 28 september vindt in Griekenland het EK basketbal voor vrouwen plaats. Inzet : een olympisch ticket voor Athene 2004. België is van de partij met de allerjongste selectie.

Tien jaar geleden is het dat België aanwezig was op een Europees kampioenschap basketbal. De nationale vrouwenploeg van bondscoach Benny Mertens maakt het nog eens waar. Mertens stelt in alfabetische volgorde vijftien speelsters voor die voor de kwalificatie zorgden. Na het voorbereidingstoernooi in Pyrgos (van 12 tot 14 september) maakt de bondscoach de twaalf namen bekend die uiteindelijk mee naar het EK mogen. Katia Torfs, geblesseerd aan de knie, zal daar zeker niet bij zijn.

Dana Boonen

18 juni 1979 ; 1,97 m ; center (5) ; profspeelster bij Caja Rural de Canarias (Spanje).

Mertens : “Heeft een positief aura en ligt zeer goed in de groep. Daarom is ze co-kapitein van de ploeg. Heeft in Amerika gestudeerd. Is geen speelster die een wedstrijd naar haar hand zet, maar is wat wij noemen een roleplayer. Iemand die veel werk verricht dus en rebounds pakt. Ze moet nog wat werken op de oog-voetcoördinatie, haar spel oogt soms iets te mechanisch.”

Angèle Boucquey

15 augustus 1981 ; 1m75 ; point guard (1 of 2) ; amateur bij Tulikivi Deerlijk.

Mertens : “Is er pas bij gekomen. Heeft een krachtig spel, ik zie haar daarom evolueren naar de 2-positie. Verdedigend staat ze sterk en ze is behoorlijk snel. Anderzijds is ze wat beperkt in haar lateraliteit, doordat ze zuiver rechtshandig is. Op een hoger niveau kan haar dat zuur opbreken. Een twijfelgeval dus, ik zie haar meer als optie voor de toekomst.”

Candice Brus

12 september 1976 ; 1,90 m ; center (5) ; amateur bij Euronyl Waregem.

Mertens : “Een dame met enorm veel talent, waarvan ik me afvraag : wanneer gaat dat eens ontploffen ? Technisch gezien beschikt zij over prachtige bewegingen, maar het verloopt allemaal wat traag en zonder overtuiging. Met de mentaliteit van bijvoorbeeld Dana Boonen was ze een topspeelster. Heel goed shot vanop halve afstand, waar ze nog te weinig gebruik van maakt, en prima spelinzicht. Alleen werkkracht ontbreekt. Naast het veld is zij zeer open, een grote babbelaarster en een sfeermaakster. Niet toevallig noemen de anderen haar Barbie.”

Sophie Charlier

17 februari 1982 ; 1,80 m ; shooting guard (2) ; profspeelster bij Tulikivi Deerlijk.

Mertens : “Onder druk durft ze wel eens te kraken. Moet alleen nog wat spieren bijkweken, want voor de 2-positie is ze voorlopig nog wat tenger. Haar driepuntschot is haar voornaamste kwaliteit. Zegt trouwens van zichzelf dat ze één tegen één op internationaal niveau tekort komt. Meer een wissel op de toekomst dus.”

Anke De Mondt

13 september 1979 ; 1,80 m ; shooting guard (2 of 3) ; profspeelster bij ESB Villeneuve d’Ascq (Frankrijk).

Mertens : “Anke heeft mij in de voorbereiding de grootste voldoening geschonken. Zij was de sterkhoudster. Soms geeft ze me de indruk een jongen te zijn. Heel krachtig, sterk penetrerend, almaar completer. Vooral haar positiespel onderging een geweldige evolutie. Minpunt is haar verdediging, ze komt dikwijls een stapje te laat. Is joviaal, maar is soms toch stil en gesloten.”

Nathalie De Roeck

26 juni 1975 ; 1,86 m ; power forward (4) ; amateur bij BBC Boom.

Mertens : “Een nieuwe naam. Iemand die geen honderd, maar driehonderd procent werkt om erbij te horen. Heeft mij aangenaam verrast in de voorbereiding. Plukt veel rebounds en is enorm krachtig. Heel nuttig, weet perfect wat ze kan en wat niet. Alleen met de afwerking heeft ze problemen.”

Caroline De Roose

31 mei 1971 ; 1,81 m ; shooting guard (3) ; amateur bij Euronyl Waregem.

Mertens : “De nestor van de ploeg. Zowel op als naast het terrein uitermate belangrijk, erg dankbaar ook voor een coach. Ze straalt een enorme maturiteit uit. Van zodra zij op het parket komt, zie je dat er meer eenheid in de ploeg zit. Caroline zal ons enorm helpen in wedstrijden waarin we het moeilijk hebben. In Italië, waar we met één puntje verschil wonnen, nam zij op de valreep een shot vanaf het midden van het terrein !”

Nele Deyaert

13 november 1979 ; 1,85 m ; forward (4) ; profspeelster bij CB Ciudad de Burgos (Spanje).

Mertens : “In de nationale ploeg heb ik van haar nog niet gezien wat ik ervan verwacht. Ze twijfelt nog te veel aan zichzelf, maar wat mij betreft, is zij één van onze kleppers. Heeft zeker het talent om het op Europees niveau te maken. Een toekomstige kapitein. Volgens mij gaat Nele een heel sterk EK spelen. In de voorbereiding viel het nochtans wat tegen. Met haar shot, penetratiekracht en présence om ook onder de borden te scoren, moet ze meer laten zien. Ze durft zich nog niet bloot te geven in de groep.”

Céline Maclot

8 augustus 1981 ; 1,86 m ; forward (4) ; amateur bij BBC Boom.

Mertens : “Heel toffe meid, heel sociaal. Weet van zichzelf perfect wanneer ze iets fout gedaan heeft. Met Nele Deyaert beschouw ik haar als ideaal koppel voor de 3-positie. Ik zie in haar veel potentieel, maar in de wedstrijd valt het iets te vaak tegen. Kan in de toekomst, denk ik, een vaste waarde worden, maar moet dan eerst dit jaar in de Belgische competitie bewijzen dat ze echt die klepper is die iedereen in haar ziet.”

An Plasman

19 januari 1983 ; 1,88 m ; forward (3) ; amateur bij Euronyl Waregem.

Mertens : “Ook meer een keuze voor de toekomst. Is bezig met een herscholing naar de 3-positie, wat volgens mij op Europees niveau haar positie zal worden. Voor haar geldt : zoveel mogelijk leren uit alles wat ze nu meemaakt. Stap voor stap verder bouwen. Is geen supertalent, maar heeft de wil om beter te worden.”

Daphne Van Dessel

17 januari 1982 ; 1,72 m ; point guard (1) ; amateur bij BBC Boom.

Mertens : “Boekte een enorme progressie op korte tijd. Ze leert eindelijk te organiseren als spelverdeelster en neemt al veel minder domme beslissingen. Haar driepuntschot is uitstekend. Haar gemis aan explosiviteit is het voornaamste minpunt. Nochtans scoort ze in de uithoudingstests het best van heel de groep.”

Laurence Van Malderen

2 oktober 1981 ; 1,94 m ; power forward (4) ; amateur bij Euronyl Waregem.

Mertens : “Bij Laurence heb ik altijd het gevoel gehad : als jij echt zou willen, mag je zeker een buitenlandse carrière ambiëren. Als ze haar frivole stijl wat zou loslaten en meer aandacht zou hebben voor het aspect ‘werken’, kan ze nog veel vooruitgang boeken. Laurence kreeg deze zomer een aanbod om naar het buitenland te gaan.Volgens mij zou die stap haar goed doen. Ze heeft heel goede handen, kan zowel links als rechts draaien. Offensief staat ze sterk, defensief moet er nog aan geschaafd worden. Ze staat te traag op haar voeten en fysiek kan ze nog geen volledige wedstrijd op hoog niveau aan. Buiten het veld is ze een goedlachse meid.”

Katrien Vercauteren

25 augustus 1984 ; 1,72 m ; point guard (1) ; amateur bij Euronyl Waregem.

Mertens : “De jongste telg in de ploeg. Na de kwalificatiecampagne van de belofteploeg werd zij verkozen in het MVP-team van Europa. Dat zegt genoeg. Iemand die mij elke dag blijft verbazen. Eerst verving ze Cathy Populaire als spelverdeelster in Waregem, daarna kwam ze door omstandigheden in de nationale ploeg en nu is ze al bijna tweede spelverdeelster, achter Wambé. Ik ken niemand die zoveel druk kan zetten op een tegenstander. Ze is enorm snel en heeft ook de guts om moeilijke shots te nemen. En ze lijdt al veel minder balverlies. Haar progressie is fenomenaal.”

Ann Wauters

12 oktober 1980 ; 1,95 m ; center (5) ; profspeelster bij US Valenciennes (Frankrijk) en Samsung Seoul (Korea).

Mertens : “Ik moet Ann de les niet spellen, maar als zij ook de leidster wil worden naast het veld, zal ze toch wat vaker voor de nationale ploeg moeten kiezen. Deze keer zal ze maar twee dagen voor het EK bij de groep komen. Fysiek kan ze dit helse programma niet lang meer volhouden. Ann Wauters blijft natuurlijk dé spilfiguur van het team. Eén zaak is duidelijk : wij hebben haar nodig. Onze tactiek is helemaal op haar afgestemd. Als zij meedoet, trekt zij zoveel aandacht naar zich toe, dat andere ploeggenoten daarvan profiteren.”

Kathy Wambé

7 november 1981 ; 1,75 m ; point guard (1) ; profspeelster bij ESB Villeneuve d’Ascq (Frankrijk).

Mertens : “Met haar erbij merk je onmiddellijk het verschil. Dan wordt er eens zo snel gespeeld. Er zit snelheid, kracht en creativiteit in. Zij is, net als Ann Wauters, een supertalent. Het zal niet lang meer duren of ze verhuist naar een Italiaanse of Franse topploeg. Ze moet enkel nog aan haar shot werken. Met dat erbij is ze top in Europa én Amerika. De dag dat ze de kracht zal hebben om zich uit haar beschermde milieu los te rukken, zal ze nog veel beter worden.”

door Matthias Stockmans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier