Klaas Jan Huntelaar wil bij Heerenveen de doorbraak forceren.

Weggestuurd, ontslagen of door een transfer vertrokken. Keerpunten bepalen sterk een voetballoopbaan. Vraag maar aan Klaas Jan Huntelaar (20), die vorig seizoen voor AGOVV met 26 doelpunten uitgroeide tot topscorer van de eerste divisie, maar zich beklaagt over het gebrek aan lef bij PSV.

Een reële kans, dat had hij minimaal verwacht. Af en toe eens invallen, met wat geluk een keer een basisplaats. Dat had mogelijk moeten zijn voor de topschutter uit de A1 van PSV. Klaas Jan Huntelaar was toch niet voor niets op zijn zestiende in Eindhoven terechtgekomen ? In de zes jaar daarvoor bij De Graafschap had hij zich nog geen illusies gemaakt. Maar ook na 26 treffers in zijn eerste jaar bij de lampenclub en een bijna even imponerend aantal bij de invallers, bleef het angstaanjagend stil. En dus werd Huntelaar verhuurd. Eerst aan De Graafschap, waar hij slechts één wedstrijd in de basis startte. En vorig seizoen aan AGOVV, met het bekende gevolg. ” Jurrie Koolhof kende mij nog. Van tevoren zei hij : ik weet niet of je elke wedstrijd speelt. Maar toen reageerde ik met de woorden : ‘Nou, dat dacht ik wel.’ Zoveel vertrouwen had ik op dat moment in mezelf”, verklaarde hij in de Volkskrant.

En nog durft PSV het niet met hem aan, weet Huntelaar inmiddels maar al te goed. Daarom mag hij het nu bij Heerenveen proberen, waar hij Gerald Sibon moet helpen vergeten. “Ik hoop dat ze dit seizoen bij PSV zullen denken : goh, hadden we hem nog maar gehad. Het is niet zo dat ik ze wil laten zien dat ze fouten maakten. Maar het zou leuk zijn als ze spijt krijgen van hun beslissing.” Huntelaar is zeker niet rancuneus, eerder verwonderd. Want als hij eerlijk is, staat hij toch een beetje vreemd te kijken van het gebrek aan vertrouwen bij de sportieve staf van PSV. “PSV heeft iets te weinig lef, zoals ze dat bij Ajax juist wel hebben. Daar mag je het als jong talent een aantal wedstrijden laten zien, je krijgt er sneller een eerlijke kans. Ik mocht bij PSV één duel in het eerste spelen. Dat noem ik geen kans.”

De jonge schutter is realist. “Als ik er dit seizoen vijftien tot twintig inram, willen ze me bij PSV misschien weer terughebben ? Maar wat is dan het verschil ? Of ik ze nu hier maak of daar. PSV begint nu toch weer met een nieuwe ploeg. Ik probeer de komende maanden bij Heerenveen te bewijzen dat ik het niveau van de eredivisie waard ben.” (FV)

Johan Cruijff Schaal : FC Utrecht haalde het verrassend met 4-2 van Ajax, Hans Somers maakte twee doelpunten voor zijn nieuwe club. Dirk Schoofs (ex-Lommel) verlengde zijn overeenkomst bij tweedeklasser Top Oss met een seizoen. Door de blessures van de spitsen James Quinn en Erik de Kruyk moest Willem II op zoek naar aanvallende versterking. Na een lange zoektocht werd Iwan Redan (24) overgenomen van RKC. Heerenveen contracteerde Tomasz Rzasa (31) van Partizan Belgrado. De Poolse linksachter tekende een contract voor een jaar met een optie voor nog eens een seizoen. Voor de oefeninterland met Zweden op 18 augustus nam Marco van Basten in zijn voorlopige selectie tien nieuwe namen op : Romeo Castelen, Pascal Bosschaart, Dirk Kuijt (allen Feyenoord), Maarten Stekelenburg, Nigel de Jong (beiden Ajax), Jan Kromkamp, Denny Landzaat (beiden AZ), Mark van Bommel (PSV, geblesseerd tijdens Euro 2004), Robin van Persie (Arsenal) en Kevin Hofland (VfL Wolfsburg). Ajax verlengde het contract van Nederlands international Johnny Heitinga tot 2008. (FV)

FV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier