Van 13 tot 24 juli wordt in Zwitserland het EK voor de -19 gespeeld. België is erbij. Marc Van Geersom, de trainer, legt uit waarom.

De kwalificatie

De Belgische -19 plaatsten zich voor het EK na overwinningen tegen Estland (3-0), Georgië (3-0) en Italië (3-1) in de eerste voorronde en tegen Ierland (1-0), Noorwegen (1-0) en Servië & Montenegro (1-0) in de tweede voorronde. Voorwaar een sterk parcours en België dat met 3-1 wint van Italië, dat vraagt om uitleg. Marc Van Geersom : “Twee fenomenen hebben daarbij een rol gespeeld. Ten eerste verloren we in de voorbereiding al eens vriendschappelijk van Italië en misschien hebben ze ons daardoor de tweede keer wat onderschat. Ten tweede speelden we de derde wedstrijd van de voorronde pas tegen Italië, dat ondertussen door ons beter doelsaldo móest winnen om eerste in de groep te kunnen worden. En als je tegen Italianen speelt die het spel moeten maken, dan krijgen ze het toch iets moeilijker. Wij hebben dat maximaal geëxploiteerd. Op de eindronde zitten we weer in dezelfde groep, ik vermoed dat het nu veel moeilijker zal gaan.”

Landen als Frankrijk, Nederland en Engeland haalden de eindronde niet. “Frankrijk moest eerst tegen Azerbeidzjan en die hebben ze, denk ik, wat onderschat, waardoor ze verloren, wat op een toernooi van drie wedstrijden zwaar doorweegt. Maar dat zegt dus niks over de toekomstige kwaliteit van hun jeugdwerking.”

De laatste vier jaar stond België bij de -19 drie keer op een eindronde. “Van de lichting van vier jaar geleden, Koen Daerden, Jonathan Walasiak, Stein Huysegems,… zijn er nu toch een stuk of tien die geregeld titularis zijn bij een eersteklasser. Drie jaar geleden zaten we met Kevin Vandenbergh, Cliff Mardulier, Jelle VanDamme,… Ook jongens die er nu staan. Vorig jaar waren we er net niet bij en nu hebben we weer een goeie lichting. Faris Haroun deed al als titularis mee bij Genk, Logan Bailly speelde een sterke tweede ronde met Heusden-Zolder, Prince Asubonteng, Dickson Agyeman… Ik denk dat er nu weer vijf, zes toppers bij moeten zitten.”

De verdediging

“We beschikken over vier keepers, maar tot hier toe heeft GlennVerbauwhede alle officiële wedstrijden gespeeld : sterk op de lijn, heeft goed reactievermogen, sterk in de één-tegen-éénsituaties en kan zeer goed meevoetballen. Eigenlijk een vrij complete keeper. Hij zou alleen de kans moeten krijgen bij Brugge. Bailly deed een paar keer vriendschappelijk mee, maar hem heb ik al eens thuis gelaten omdat de kans erin zat dat hij met Genk moest spelen en in de tweede ronde is hij bovendien aan de knie geblesseerd geraakt. Daarnaast zijn er nog OlivierWerner en SvenVanRyckeghem.

“Links achteraan spelen we vaak met ThomasVermaelen of NicolasLombaerts. Twee linkerverdedigers die beiden zowel op de back als centraal kunnen voetballen. De derde linkervoet in de verdediging is JanWuytens. Waardoor ik beschik over drie goeie linksvoetige verdedigers. Lombaerts kan voor het meeste diepgang zorgen en buitenom gaan, Vermaelen kan er voetballend ook uitkomen, maar Wuytens is meer een typisch centrale verdediger die ook rechts in het centrale duo kan staan. Tegen Servië & Montenegro bijvoorbeeld konden ze zo als linksvoetige alledrie spelen. Centraal heeft ook NicoVan der Linden al gestaan en AnthonySpinosa rechts achteraan. Alternatieven zijn MathieuDe Jonckheere, die rechts en centraal kan spelen, of DavidVandenbroeck. VincentKompany hebben we er niet bijgenomen omdat hij nooit met dit elftal heeft gespeeld aangezien hij een categorie jonger voetbalde en bovendien deden de anderen het zo goed dat we in overleg met AiméAnthuenis afgesproken hebben dat niet te wijzigen.

“De verdedigers zijn allemaal jongens die goed kunnen uitvoetballen en op Spinosa na allemaal groot zijn. De kleinste moet ongeveer 1m88 zijn. Kopbalsterk, wendbaar, inzicht, uitvoetballen. Plus : ze dragen veel bij in stilstaande fasen, die we ook in zone spelen. Dat maakt dat de hele verdediging zeer sterk is. In de zes officiële wedstrijden hebben we maar één doelpunt gepakt. Dat is ook de reden waarom ik achteraan heel weinig wijzig.”

Het middenveld

“We spelen een 4-3-3 in zone, met afhankelijk van de tegenstrever, een of twee controlerende middenvelders. Op dat middenveld staat links als controlerende man WimRaymaeckers. Die is net als de verdedigers kopbalsterk. De tegenstanders mogen de bal al een keer voor het kot smijten bij ons ; we zijn daarop moeilijk te pakken. Daarnaast hebben we rechts met Agyeman Dickson gespeeld of KillianOvermeire, ook heel groot. Hen allebei links of controlerend uitspelen is ook mogelijk. Dat maakt dat je eigenlijk met drie man zit voor twee plaatsen. Maar een van de sterke punten van het elftal is dat ik voor hen met een beurtrol kan werken, waardoor ze elk frisser aan de aftrap komen.

“Daarvoor, als teruggetrokken spits, speelt Faris Haroun, GrégoryRondeux of Asubonteng Prince. Haroun moet kunnen opkomen en aangezien hij alles een tijd eerder ziet dan zijn tegenstrever, kan hij een hoog rendement halen. Nog voor hij de bal krijgt, ziet hij welke de oplossingen zijn. Fantastisch. Dat is, denk ik, niet aan veel spelers gegeven, zo’n vista. Het is niet het soort speler bij wie je de bal inlevert, die een actie maakt en dan een ploegmaat afzondert. Hij is veeleer het type dat je als kaatspunt kan gebruiken en die dan in één tijd zowel kort als lang kan spelen. Hij kan de bal snel laten gaan en afstanden overbruggen met zijn loopvermogen. Rondeux is kleiner, maar beschikt ook over een heel groot loopvermogen. Daarin staan ze bijna even ver. Prince is van het andere type : bal in de voet, bijhouden en iemand afzonderen. Hij geeft anderen meer de tijd om in positie te komen.”

De aanval

“Voor het middenveld staan drie aanvallers. De laatste wedstrijden heb ik gespeeld met BjornVleminckx, die door zijn lengte en sterkte gemakkelijk twee verdedigers kan bezighouden, maar StijnDesmet kan daar ook uit de voeten.

“Op de vleugels heb ik spelers met enorm veel loopsnelheid : Luwamo Garcia, die links en rechts kan spelen, en JonathanLegear, die twee jaar jonger is en daardoor misschien nog niet alle wedstrijden kan dragen. Maar elke keer als Legear invalt, zie ik dat dat een verbetering is voor het elftal qua doeltreffendheid. Hij haalt een zeer hoog rendement omdat hij in volle snelheid een schitterende pass voor de goal heeft.

“Toch scoren we, ondanks dat we beschikken over een sterk geheel, misschien niet zo vlot, ook al haalden we dus in de eerste ronde een doelsaldo van 9-1. Maar de spitsen op de flanken moeten ook verdedigend werk verrichten, terugvallen als we te veel onder druk komen. Maar bij balbezit schakelen we onmiddellijk over naar drie aanvallers en één aanvallende middenvelder, die altijd dicht achter de actie aan moet leunen. Je speelt met andere woorden direct met vier aanvallers. Het is een vrij Hollands systeem, maar het verschil is dat zij de buitenspelers niet doen invallen. Ik bedoel : ze hebben bijna geen verdedigende taken. Bij ons moeten ze, als het kan, de opkomende flankverdediger opvangen. Die laten ze in Nederland gewoon lopen.”

De kansen

Op het EK is België ondergebracht in Groep A, met gastland Zwitserland, Italië en Oekraïne. Groep B bestaat uit Duitsland, Spanje, Polen en Turkije. De eerste drie van beide groepen verzekeren zich tevens van deelname aan het komende WK in Nederland.

Spanje is voor Van Geersom de topfavoriet voor de eindoverwinning. “Voor zover ik mij kan herinneren al elk jaar in de finale of halve finales geraakt.” Duitsland, Polen en Turkije zullen, schat hij, in mindere mate meespelen. “Maar het blijven allemaal dubbeltjes op hun kant. In onze poule schat ik Zwitserland en Oekraïne, onze eerste twee wedstrijden, zeer hoog in. Oekraïne heb ik al een paar keer gezien in Portugal en daar staan negen jongens in die al Europese ervaring opdeden met Kiev. Zes doen er ook mee met de -21. Zwitserland heeft als organiserend land wel één jaar geen competitie meer gespeeld. Dat wordt afwachten welke progressie ze gemaakt hebben.”

België slaagde er nog nooit in een finale te bereiken ; één keer slechts werd een halve finale gehaald, toen de lichting met de Mpenza’s en Walter Baseggio derde werd en de selectie zich aldus ook kwalificeerde voor het WK in Maleisië. Tevens de enige keer dat de Belgische -19 een WK meemaakten. “Dit jaar kunnen we dus weer gaan als we bij de eerste drie eindigen in onze poule. Dat moet een doelstelling op zich zijn. En eens we door de eerste ronde raken, is alles mogelijk.”

door Raoul De Groote

‘De hele verdediging is zeer sterk.’

‘Nog voor hij de bal krijgt, ziet Haroun de oplossing.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content