Enkele honderden Bruggesupporters zijn present bij de eerste training van blauw-zwart. In stoet volgen ze hun oogappels naar de juiste grasmat, waar ze zien dat de opwarming in goede banen wordt geleid door Francky Van der Elst. Daarna blijkt diens rol zo goed als uitgespeeld en moet hij enkel nog ballen op het veld trappen als Emilio Ferrera op zijn vingers fluit.

Het is vooral de bij verscheidene supporters nog niet gekende conditietrainer Jan Van Winckel die de aandacht naar zich toezuigt door ongeveer de helft van de training voor zijn rekening te nemen. Van Winckel schotelt de spelers, die allemaal een hartslagmeter dragen, strak getimede oefeningen voor. In het eerste deel van de training werkt hij op korte eentijdspassen, in het tweede deel komt de conditietrainer met meer wetenschappelijk onderbouwde oefeningen voor de dag. Spelers moeten bijvoorbeeld de bal vanuit hun rechterhandpalm naar een ploegmaat gooien terwijl ze hun rechtervoet van de grond dienen te houden. Hun compagnon moet het leer in dezelfde pose met de rechterhandpalm opvangen.

Birger Maertens zoekt met een heimelijke grijns de blikken van enkele ploeggenoten als hij de uitleg van Van Winckel aanhoort. Dit zijn ze in Brugge niet gewend. Enkele anderen werpen, als zijn ze leerlingen die in een les biologie zitten en door het raam andere kinderen lichamelijke opvoeding zien krijgen, jaloerse blikken naar de jongens die onder Ferrera spelsituaties aan het simuleren zijn.

“De weg van het moderne voetbal”, duidt Ferrera de nieuwe aanpak, “is de weg van de wetenschappelijke onderbouwing.” KoenDaerden verbaasde zich eerder over de verbazing van de anderen dan over Van Winckels oefeningen. “Dit doen ze bij Genk al vier of vijf jaar.”

Van de 23 jongens die aan de eerste training deelnamen, gebruikte Ferrera er zaterdagavond 22 in de oefenwedstrijd tegen eersteprovincialer FC Knokke. Timothy Dreesen ontbrak, hij kreeg een extra weekje rust na zijn slopend seizoen bij Lierse. Brugge speelde in een 4-4-2-opstelling en vatte de match aan met Verbauwhede in doel. In de verdediging posteerde Ferrera (v.l.n.r.) Gvozdenovic, Clement, Maertens en De Cock. Op het middenveld speelden (v.l.n.r.) Roelandts, Vermeulen, Vermant en Englebert. Voorin liep Chavez rond Salou.

In de tweede helft zag Lenaerts achterin geen bal. Voor hem stonden (v.l.n.r.) Klukowski, Valgaeren, Vandelannoite en Dufer. Op het middenveld zagen de naar schatting 1500 supporters (v.l.n.r.) Daerden, Blondel, Vanaudenaerde en Van Heerden. Voorin voetbalden Ishiaku en Yulu-Matondo.

Brugge boekte een vlotte 0-8-zege. Vermant maakte er vanop de stip 0-1 van na een lichte overtreding op Salou. Daarna bewees de Ghanees zijn waarde door met het hoofd een zuivere hattrick te scoren. Na de rust schilderde Dufer een vrije trap mooi in de kruising, deponeerde Daerden de bal vanop 20 meter met een prachtig afstandsschot in de rechterbovenhoek en pikte ook Ishiaku zijn twee doelpuntjes mee.