Wissel van de wacht bij Bayern München.

Het succes in de CL kwam op het goede moment. Het viel immers net samen met het afscheid van voorzitter Franz Beckenbauer en de nieuwe rol van zijn opvolger Uli Hoeness. De krappe 1-0-zege tegen Maccabi Haifa in combinatie met de 0-1-winst van Bordeaux bij Juventus houden de CL-aspiraties in leven. “Wijn hebben ze al in Bordeaux, we kunnen misschien braadworsten opsturen”, opperde Hoeness. “Met een brief zullen we onze dank overbrengen.”

De 57-jarige Hoeness, al meer dan dertig jaar manager, kon daardoor met een goed gevoel afsluiten. Hij blijft echter als president en voorzitter van de raad van toezicht verbonden aan de topclub uit Beieren. Afgelopen vrijdagavond bij de jaarlijkse ledenvergadering droeg Beckenbauer (64) immers zijn taken over. “Drie jaar geleden liet ik me nog een keer overtuigen”, aldus der Kaiser. “Maar na vijftien seizoenen als preses en zeven jaar als voorzitter van de raad van toezicht is het mooi geweest. Het is tijd voor de jongere garde.”

Het zal wennen worden voor Hoeness om minder invloed te kunnen uitoefenen op de dagelijkse gang van zaken bij Bayern München. Zo kan hij bijvoorbeeld de Nederlandse coach Louis van Gaal niet ontslaan. Die verantwoordelijkheid ligt in handen van de directieleden Karl-Heinz Rummenigge, Karl Hopfner én zijn opvolger Christian Nerlinger. Ook zitten de transfers niet langer in zijn portefeuille.

Een eerste commercieel succes werd alvast afgerond. Automerk Audi krijgt voor 90 miljoen euro een aandeel van 9,09 procent, terwijl T-Mobile tot 2013 als hoofdsponsor aanblijft voor 25 miljoen euro per jaar. “Vanaf nu moet het voetbal weer op de voorgrond staan”, zo luidde de boodschap.

De club wil daarmee de aandacht afleiden van de ronduit zwakke prestaties op het veld. De sportief teleurstellende resultaten roepen veel vragen op. “We willen niks verbergen”, verklaarde Nerlinger. “Op dit moment zitten we in een situatie die ons niet bevalt. Maar we staan altijd open voor kritiek.”

Om zijn greep op de selectie te herstellen, besliste FC Kölntrainer Zvonimir Soldo dat Milivoje Novakovic de aanvoerdersband moest inleveren bij Petit. De relatie tussen beiden was verstoord, nadat de Sloveense spits te laat terugkeerde van een interland en openlijk kritiek had geuit aan het adres van de Kroatische coach.

Dirk Dufner, sportief directeur van SC Freiburg, maakte bekend dat de overeenkomsten van de Kroaat Ivica Banovic (29) en de Fransman Jonathan Jäger (31), beiden einde contract, werden verlengd.

Felix Magath voegde met osteopaat Rainer Halbleib (46), met wie hij eerder samenwerkte bij VfL Wolfsburg, een nieuw lid toe aan de technische staf van Schalke 04.

Jürgen Klopp (42), de coach van Borussia Dortmund, zal tijdens het WK in Zuid-Afrika fungeren als analist voor RTL. Van 2005 tot 2008 vervulde hij die rol voor ZDF, tot hij werd opgevolgd door Oliver Kahn.

Franck Ribéry komt door zijn blessure aan de linkerknie dit kalenderjaar niet meer in actie voor Bayern München. Luca Toni, door Louis van Gaal niet geselecteerd voor het CL-duel tegen Maccabi Haifa na openlijke kritiek, kreeg een zware geldboete (25.000 euro). De 32-jarige Italiaanse spits wil een vertrek forceren, maar werd verrassend genoeg toch geselecteerd voor het competitieduel bij Hannover.

Ter nagedachtenis van doelman Robert Enke speelt Hannover 96 de rest van het seizoen met een shirt, met aan de voorzijde een zwarte 1, het rugnummer van de ex-international.

Hamburger SV kan tijdens de heenronde niet meer beschikken over Zé Roberto. De Braziliaan onderging een operatie aan de rechter-enkel. Een maand eerder dan voorzien kon trainer Bruno Labbadia wel al rekenen op de Kroatische spits Mladen Petric.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier