Na twee seizoenen tot diep in de play-offs te hebben gestreden om de titel, wil Zulte Waregem zich nog meer profileren als opleidingsclub, maar tegelijk opnieuw play-off 1 halen. En dat wordt met een fel vernieuwde (jonge) ploeg niet makkelijk.

VERDEDIGING

Als hij na zijn vakantie op 28 juli weer aansluit bij de groep, is Bossut zeker van zijn plaats in het doel. Dury verwacht dat zijn keeper in Brazilië veel zal hebben opgestoken en zich nog meer zal opwerpen als een leider. Bruzzese bewees in de bekercampagne van vorig seizoen een valabel alternatief te zijn. Bostyn wordt derde keeper, Crimi wordt allicht weer uitgeleend. Met De fauw verliest Zulte Waregem zijn kapitein/sterkhouder op de rechtsachterpositie, maar de snelle en technisch vaardige Cissako (19), gehuurd van Monaco, vulde dat hiaat in de voorbereiding al prima op. Zijn doublure wordt de Turkse Belg Isci (18). Verder rekent Dury weer op het ervaren centrale verdedigingsduo D’HaeneColpaert, met Mendy (19) en de talentvolle Portugees Ferreira (21), overgekomen van Porto, als jonge back-ups. Linksback Verboom krijgt concurrentie van Paye. Godeau, die vorig seizoen al weinig speelkansen kreeg, mag allicht vertrekken.

MIDDENVELD

Essevee verloor zijn misschien wel twee belangrijkste spelers van vorig seizoen: met Hazard de offensieve draafschijf die in liefst 65 procent van de goals een voet had en met Kums de verbindingsman tussen verdediging en aanval – cruciaal in Dury’s systeem. Na een uitleenbeurt aan KV Mechelen is de mentaal meer volwassen Trajkovski (21) een optie om Hazard als nummer tien te vervangen, maar de vraag is of hij een heel seizoen een constant niveau kan halen. Alternatief is Aneke (21), een ietwat trage, bonkige middenvelder die overkwam van Arsenal en gesloten wedstrijden op power en met zijn groot scorend vermogen kan openbreken, een profiel waar het de Esseveekern de voorbije seizoenen aan ontbrak. Ook Conte solliciteerde al naar een centrale positie, maar zijn coach ziet hem liever op de rechterflank wervelen, met Cacérès als vervanger. Aangezien de vorig seizoen doorgebroken Bongonda (18) op links een basisstek afgedwongen heeft, Dury hoopt dat Olinga (18, met Kameroen op het WK) zijn talent toont en met Kylian (18) over een nieuwe, weliswaar minder talentrijke, Hazard beschikt, zal Naessens (einde contract in juni) allicht vertrekken. Ter vervanging van Kums haalde Zulte Waregem Ekangamene (20)bij Manchester United, maar de Congolese Belg heeft een flinke trainingsachterstand. En dus wil Dury nog een centrale middenvelder met een goeie pass in de voeten als complement voor Skúlason of N’Diaye op de ‘zes’. Zij vormden in de voorbereiding het centrale duo, maar zijn hetzelfde type: harde werkers, meer brekers dan bouwers.

AANVAL

Door de blessures van Leye en het vertrek van Habibou ontbolsterde Sylla na Nieuwjaar (9 goals). De Guineeër krijgt stevige concurrentie van Plet, die als invaller bij Racing Genk en vorig seizoen bij Hapoel Beer Sheva (respectievelijk 10 en 13 doelpunten) bewees dat hij met zijn 1m94, goeie techniek en overzicht de goal weet staan. Toch wil Dury een extra aanvaller, want JonathanBenteke (19), ook een ‘broer van’, lijkt nog te groen.

CONCLUSIE

Nooit, zei Dury al meermaals, zag hij bij Essevee meer jong voetbaltalent samen dan van de zomer. De vraag is of die youngsters nu al voldoende métier én kwaliteit hebben om het vertrek van De fauw, Hazard en Kums op korte termijn op te vangen en om de play-off 1-ambitie opnieuw te vervullen. Cruciaal wordt de zware competitiestart (achtereenvolgens KV Kortrijk, Lokeren, Club Brugge en AA Gent), eventueel gecombineerd met nog extra Europese voorrondes. Alle jonge nieuwkomers snel integreren en automatismen/looplijnen in de flink vernieuwde ploeg slijpen, wordt in dat drukke programma niet vanzelfsprekend. Dat bleek ook al in de (te) korte voorbereiding, waarin Dury telkens moest vaststellen dat zijn team “nog niet klaar was”. Al maakte hij zich sterk dat Zulte Waregem dat in augustus wél zou zijn. Maar dan mogen eventuele uitgaande transfers van Sylla en zeker van de gegeerde Conte geen roet in het eten gooien. ?

DOOR JONAS CRETEUR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier