Terwijl grote concurrent Glasgow Rangers niet verder kwam dan een gelijkspel, opende Celtic de Schotse competitie goed met een 2-1-zege tegen Dunfermline. Het werd ook een geslaagd wederoptreden voor Joos Valgaeren (26), die na zijn buikspieroperatie de volledige negentig minuten voltooide. De centrale verdediger, nog onder contract tot 2005 en pas vader van een zoon, voelt zich goed in Glasgow en gaat voor een derde opeenvolgende titel.

Celtic bewees dat het klaar is voor het grote werk ?

Joos Valgaeren : Ik vermoed van wel. De voorbereiding werd dan wel overschaduwd door wat blessures, maar daarin zullen we heus niet de enige ploeg zijn. Onze kern is zeker kwalitatief sterker dan vorig seizoen. Er vertrok niemand, terwijl de Zweedse doelman Magnus Hedman en de Deense verdediger Ulrik Laursen erbij kwamen. Het vergrootte de onderlinge concurrentie. We zullen trouwens elke beschikbare speler van onze kern kunnen gebruiken, want tot begin januari moeten we tweemaal wekelijks aan de slag. Heel Celtic heeft honger naar meer.

Hoe moeten we ons een Schotse voorbereiding voorstellen ? Veel loopwerk ?

Alleszins veel korter dan in België en Nederland. We doen alles op een vijftal weken tijd. Voor de rest gaat het er vergelijkbaar aan toe : veel oefeningen met de bal en sprintwerk. Er wordt heel functioneel gewerkt. Duurloop in de bossen heb ik in Schotland nooit gedaan, maar we staan fysiek wel heel sterk. Een groot verschil is dat we veel in het buitenland vertoeven. Wij zaten in Engeland, Oostenrijk en Ierland voor oefenwedstrijden en trainingskampen.

Je bent weer volledig topfit ?

Ik sloeg wel mijn enkel om in de eerste voorbereidingsmatch, maar dat was kinderspel in vergelijking met de kwalen die ik vorig seizoen kende. Daardoor was het niet altijd een even succesrijk jaar, zeker niet naar het einde toe. Het was door die kleine blessures altijd voetballen, uitvallen en revalideren. Niet echt ideaal, zeker als je sinds februari niet meer aan spelen toekomt.

Hoe heb je het WK van de Rode Duivels beleefd ?

De jongens hebben het heel goed gedaan, ondanks alle stemmingmakerij die er werd gevoerd. Vooral de laatste twee wedstrijden hebben we ons toch heel goed geprofileerd. Het wordt voor mij een grote uitdaging om opnieuw een plaatsje te veroveren in de ploeg. Dat ik er niet bij was, deed veel pijn. Niet alleen miste ik een unieke partij tegen Brazilië, maar ik had ook graag eens het avontuurlijke karakter van Japan meegemaakt.

Heb je al contact gehad met Aimé Anthuenis ?

Nee, alleen met de medische staf die het best mijn revalidatie opvolgt. Ik heb hem dan wel nooit persoonlijk ontmoet, maar als je afgaat op zijn palmares van de laatste jaren, kan je alleen respect hebben voor de prijzen die Anthuenis won met RC Genk en Anderlecht. Ik vermoed dat er een andere en frisse wind zal waaien, hetgeen altijd een aangenaam gevoel teweegbrengt. Voor de rest is het moeilijk om nu al een oordeel te vormen. Ik zal mijn best doen om me in te passen in de gedachten van de nieuwe bondscoach.

door Frédéric Vanheule

‘Ik vermoed dat er onder Anthuenis een andere en frisse wind zal waaien.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier