In een poëtische bui durft men basketbal al eens ‘ballet in de lucht’ te noemen. Elegant, spectaculair, maar o zo belastend voor de gewrichten, knieën en enkels. Een goeie basketbalschoen is dan ook onontbeerlijk.

Als het op basketbalschoenen aankomt, is het ontegensprekelijk Nike dat de debatten domineert. Met Adidas als goede tweede. De gloriedagen van Fila, Converse (overgenomen door Nike) en Reebok (sinds 2005 deel uitmakend van de Adidasgroep) lijken helemaal voorbij. Wij zetten voor jou even de topmodellen van nu op een rijtje.

Nike LeBron 9 – 160 euro

LeBron James, de voorbije jaren de even gecontesteerde als bejubelde topvedette van de NBA, geldt als de ultieme moderne basketbalspeler. Atletisch, getalenteerd, polyvalent, zelfverzekerd. Ook de basketbalschoenen waarmee hij speelt, moeten dat uitstralen. Een groot deel van de spelers die onder contract liggen bij Nike spelen met deze schoen. Al dan niet met hun eigen Player Edition, meestal niet verkrijgbaar in de publieke verkoop.

De Nike LeBron 9 is de allereerste basketschoen die de Hyperfuse (materiaal bestaande uit drie lagen, zonder naden, wat de kans op scheuren beperkt) en Flywire (ultralicht materiaal, ontworpen door de NASA) technologie combineert, wat ervoor zorgt dat de schoen licht en wendbaar aanvoelt, in tegenstelling tot de meeste centerschoenen – bedoeld voor reuzen van boven de twee meter – die steeds log aanvoelden. In de hiel zit een Air Max 180 unit, wat een maximale schokdemping garandeert.

Langs de buitenkant is de LeBron 9 versterkt met carbon, wat de stabiliteit en bescherming alleen maar ten goede komt. Aan de binnenkant zorgt een nieuwe vorm van aflijning voor een aangenaam draagcomfort. Kortom, de ultieme allroundschoen die zowel klein als groot, licht als zwaar kan bekoren.

Air Jordan 2012 – 130 euro

De Air Jordan 2012 is de eerste schoen ooit die men volledig kan aanpassen aan de voorkeuren van de speler. Dat is vooral te danken aan de ingebouwde sokken en de verstelbare tong vooraan. Er bestaan twee verschillende soorten ‘ socks‘: een hogere met enkelstrap, die meer stabiliteit biedt en dus uitermate geschikt is voor iets loggere spelers. Het andere model, met een middelhoge sok is dan weer een hebbeding voor dynamische, snelle spelers.

Bijkomende troef van deze nieuwste Air Jordan is de hoge mate van aandacht die Nike besteedde aan de schokdemping. Want wie hoog vliegt, komt ook onvermijdelijk met een hardere smak op de grond. En dat is niet eens filosofisch bedoeld.

Er bestaan drie verschillende soorten zooltjes met ieder hun eigen specifieke schokdempingskwaliteiten. De Fly Around-zool: voor de snellere speelstijl, er volgt een zeer snelle reactie op iedere stap die men zet. De Fly Over-zool: ideale schokdemping voor het neerkomen bij het springen. De Fly Through-zool: schokdemping voor de krachtige en explosieve spelers.

Naast dit nieuwste Air Jordanmodel zijn er uiteraard nog de retromodellen die al sinds begin jaren 2000 een heuse hype zijn. Alsof men de gouden jaren van de NBA niet kan loslaten, ondanks de komst van nieuwe sterren als LeBron James en Kobe Bryant.

Nike bracht zo al tal van gevestige waarden in het Air Jordangamma opnieuw uit, maar dan dikwijls eerder als mode-item dan als echte performanceschoen. Ze maken deel uit van de heersende sneakercultuur.

Anderzijds creëerde Nike een subdivisie genaamd Jordan Brand, die topschoenen ontwerpt voor tal van sportdisciplines, gaande van American football tot boksen. En Jordan Brand maakt ook op maat gemaakte schoenen voor de NBA-vedetten van nu: zo hebben Chris Paul, Dwyane Wade en Carmelo Anthony elk hun eigen signatureschoen bij Jordan Brand.

Nike Zoom Hyperdunk 2011 – 115 euro

Nike presenteert deze Zoom Hyperdunk graag als de absolute top in het segment van de basketbalschoenen. Dankzij de combinatie van meshmateriaal, flywiretechnologie en een extra verstevigd hielkapsel is dit een schoen geworden die tegelijkertijd ultralicht aanvoelt en toch veel steun biedt. In de middenzool zit een met glasvezel versterkte schacht, die voor een optimale stabiliteit zorgt. De zoom air unit in de voorvoet en hiel zorgt voor een schokdemping met snelle reactie.

In de zool zit dan weer een pivot point ingebouwd dat ervoor zorgt dat de speler stabiel blijft in eender welke richting hij zich beweegt. De Zoom Hyperdunk heeft een rubberen buitenzool voor extra grip op de vloer. Zeker op glibberige parketvloeren geen overbodige luxe.

Bekendste spelers die deze schoen trouw zweren: de Duitse alleskunner Dirk Nowitzki en de Amerikaanse dunkkoning Blake Griffin.

Adidas AdiZero Rose 2.5 – 125 euro

Het nieuwste topmodel onder de Adidasschoenen is deze AdiZero van Derrick Rose, de spelverdeler van de Chicago Bulls die vorig seizoen verkozen werd tot beste speler in de reguliere competitie – met zijn 22 lentes de jongste MVP in de geschiedenis van de NBA! Rose staat niet meteen te boek als een flashy en provocerende speler, inzake internationale populariteit moet hij mannen als Kevin Durant, Bryant, LeBron James en nog een pak anderen laten voorgaan. Maar Rose staat voor degelijkheid, en dat wil ook Adidas met deze schoen uitstralen.

Er werd in de eerste plaats aandacht besteed aan duurzaamheid (gebruik van kunstleer) en de bescherming van de enkels. Voor wie broze gewrichten heeft, is deze schoen een goede oplossing. Rond de enkelpunten zijn speciale verstevigende driehoekjes aangebracht die nog meer steun bieden en de kans op een verzwikking tot een minimum beperken.

De buitenafwerking is sober, net als Rose zelf. Ook de grip op de vloer wordt als sterk punt beoordeeld door fans en dragers van deze schoen. Daarom is deze AdiZero Rose trouwens populair bij volleybalspelers die in de bescherming en stevigheid twee voorname kwaliteiten zien die eveneens in hun sport van toepassing zijn.

Minpuntje is het brede voorgedeelte van de schoen, vooral wie nogal smalle voeten heeft, dreigt te ‘zwemmen’ in dat compartiment.

Reebok Zig Encore – 130 euro

Reebok kon lange tijd meedingen met de topmerken in het basketbal, in grote mate te danken aan het succes van de ‘pumptechnologie’ in de jaren negentig en later de populariteit van hun uithangbord Allen Iverson. Maar sinds de ‘kleine’ van Philadelphia de schoenen opborg, heeft Reebok (sinds 2005 deel uitmakend van de Adidasgroep) de strijd wat opgegeven en concentreert het zich vooral op het segment van de loopschoenen.

Maar voor wie graag ‘anders’ doet, biedt Reebok een waardig alternatief. Ze durven bij het Britse sportmerk gaan voor vernieuwing en creativiteit. Dat bleek in de jaren negentig al uit het ontwikkelen van de ‘pump’-technologie (herinner je je nog die pompjes op de tong van de schoen?) en enkele jaren geleden uit het bedenken van de Talking Crazylijn: gecustomiseerde basketbalschoenen, waarbij ze bij Reebok inspeelden op de trend om je schoenen te voorzien van eigen slogans en/of handtekening.

Met de Zigtechnologie zette Reebok zichzelf weer op de kaart bij de loopschoenen. Het opvallende zigzagpatroon aan de zijkant van de schoen(zool) is er niet enkel voor de show, de technologie zorgt er immers voor dat de neerwaartse kracht bij het landen van de voet meteen omgezet wordt in opwaartste kracht, waardoor de loper – of in deze: de basketbalspeler – energie spaart bij het afstoten. De schoen valt nogal groot uit, dus verkopers adviseren een maatje kleiner te kopen dan je gewoon bent.

Uithangbord van deze schoen is John Wall, de spelverdeler die in 2010 als nummer één uit de draft werd gekozen door de Washington Wizards. Jong en klaar om als underdog zijn plek te vinden in de NBA. Naar het beeld van Reebok.

Met de medewerking van Gary Terclavers (ex-profspeler bij Leuven) en basketbalretailer Bouncewear (www.bouncewear.be).

DOOR MATTHIAS STOCKMANS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content