Kunstschaatser Jorik Hendrickx (21) versierde zijn ticket voor de Olympische Winterspelen pas midden januari op het EK in Boedapest. De benjamin van de olympische selectie droomt stiekem van een plaats in de finale. Verslag van een jachtige dag, die begint in Arendonk.

Maandag 27 januari

06:45

Mijn wekker loopt af, binnen vijf minuten nóg eens. (lacht) Ik zou liever nog wat langer in bed blijven liggen, maar het logo van Sotsji 2014 – als achtergrond geïnstalleerd – is een goede motivator. Opstaan! Douchen, klaarmaken en ontbijten, een kop koffie mag nooit ontbreken. Snel de auto in en naar Turnhout, want vandaag staat er vier uur training op het ijs en een uurtje ‘droogtraining’ op het programma.

08:00

Opwarmen, snel wat muziek opzetten en trainen. Kort, na anderhalf uur ben ik al klaar.

10:00

Op controle bij de dokter, want zo dicht bij de Spelen mag ik geen risico’s meer nemen. Ik heb wat last van een beginnende verkoudheid, dus moet ik ook nog even langs bij de apotheker. Thuis snel iets eten en vertrekken naar Eindhoven.

12:00

Ik pik eerst mijn zusje, die in Eindhoven op school zit, op, zodat we samen langs de ijsbaan kunnen opwarmen. Rond 13 uur begint de training, die heel intensief is. De focus ligt op de lange kür, die op het EK nog niet helemaal top was. In Sotsji móét het beter. Na een sessie van anderhalf uur vertrekken we naar België.

15:00

Eventjes thuis stoppen om iets kleins te eten, een halfuurtje rusten en opnieuw in de auto. Bestemming: ijspiste van Turnhout.

16:30

Snel op het ijs, want voor de scholieren massaal beginnen toe te stromen, moet ik mijn planning afwerken. Na drie kwartier wordt het veel te druk en moet ik stoppen, maar bij mijn kinesitherapeut staat nog een extra training redcord op het programma (redcord legt, met behulp van touwen en elastieken, de zwakke schakels in een spierketen bloot, waarna die weggewerkt kunnen worden, nvdr). Na drie kwartier ben ik klaar en totaal ‘leeg’, maar: no pain, no gain.

19:00

Eindelijk weer thuis, waar nog een korte recoverytraining op de fiets op het menu staat. En dan: welverdiende rust in de zetel en kijken naar Familie. (lacht) Ideaal! Want als ik voor een lange periode van huis ben geweest, kan ik moeiteloos volgen.

21:30

Tijd om naar bed te gaan, want morgen loopt de wekker weer om 6.45 uur af. Dromen over een mooie prestatie in Sotsji, waar ik hoop op een finaleplaats. We zijn met 30 schaatsers, van wie er 24 naar de finale mogen. Het zou heel mooi zijn om de lange kür te kunnen schaatsen, want uiteindelijk hebben we daar de voorbije weken met z’n allen – coaches Carine Herrygers en Rik Didden (off-ice), choreograaf Shanetta Folle en mental coach Anja Van Gompel – heel hard aan gewerkt.

DOOR CHRIS TETAERT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier