Sommige mensen laten een bodempje over in hun glas als ze gedaan hebben met drinken, jij ook?

“Nee. Maar als ik koeken aan het eten ben, neem ik nooit de laatste uit het pak. Daar heb ik dan plots geen zin meer in, die leg ik weer in de kast. Een paar dagen later is hij hard en moet hij in de vuilnisbak. Bij chips hetzelfde: ik laat er elke keer drie of vier in de zak zitten en zet die terug op zijn plaats. Mijn vrouw klaagt erover, maar ik raak niet van die gewoonte af.”

Krijg je van je vrouw ook weleens onder je voeten als je met een mes snijdt in een Tefalpan?

“Vroeger. Toen zei ik altijd dat het geen kwaad kon. Eens je zelf wat vaker kookt, merk je dat het echt niet goed is. Er zitten nu wel krassen op onze pannen, maar nog niet genoeg om ze weg te gooien.”

Zei je ooit al eens over een pizza dat je hem zelf klaargemaakt had terwijl hij in feite uit een pak kwam?

( lacht) “Nee, dan zou ik rap door de mand vallen. Ik heb geen idee hoe ik daaraan zou moeten beginnen en Bieke weet dat.

“Normale dingen lukken me wel behoorlijk. Zeker mijn spaghettisaus mag er zijn. Ik sta graag in de keuken. Groentjes snijden vind ik ontspannend. Gewoonlijk kook ik uit de losse pols, soms neem ik er een boek bij, SOS Piet.”

Voor welk ouderdomskwaaltje ben je bang?

“Haaruitval. Kaal worden, dat zie ik niet zo goed zitten. Ik zou het ook erg vinden mocht ik minder mobiel zijn door knie- of rugproblemen. Ik kan zo moeilijk stilzitten.

“Maar als er weer een jaartje bij komt, zit ik niet te klagen. Er overvalt je een soort gemoedsrust als je ouder wordt en je begint alles in het juiste perspectief te zien.”

Welk vrouw zou je graag eens van nabij in het juiste perspectief zien?

Charlize Theron.”

Insecten die je in huis vindt, sla je die dood of zet je ze buiten?

“Als een vlieg me met rust laat, mep ik er niet naar. Maar zo een die je op een avond dertig keer van je been moet jagen, die gaat eraan. Zie ik een wesp, dan ga ik ergens anders staan of dan sla ik ernaar. Als je dat doet, worden ze kwaad, hoor ik vaak. Maar ik zorg ervoor dat ik ze bij mijn eerste poging heb. Van die beestjes wil ik echt niets weten en heb ik zelfs schrik. Net als muggen plagen en steken die je alleen maar. Bijen zijn ten minste nog nuttig. Die laat ik leven, net als spinnetjes. Ik liet me vertellen dat die de vliegen en het andere ongedierte vangen en opeten. Zie ik er zo eentje, dan denk ik: voilà, we hebben een gezonde woning. Spinnenwebjes in huis laat ik dan ook hangen als ze niet te groot zijn.”

Zakte je als kind ooit door je bed toen je erop aan het springen was?

“Ik ben de jongste van vier kinderen. Naast een zus, Mieke, heb ik ook nog twee broers, Jan en Jef. Wij vonden het heel leuk om te fikfakken. Vechten voor de schijn is dat. Jef en ik vlogen zo eens in een bepaalde greep op mijn bed en lagen een seconde later met matras en al op de grond. Maar een van de vijftien latjes zat nog in de bedbodem.”

Welk lichaamsdeel mag Bieke niet aanraken bij jou?

“Ik heb niet graag dat ze aan mijn haar zit, vind dat ambetant.”

Als jij thuis het laatste wc-papier gebruikt hebt op het toilet, haal jij dan een nieuwe rol in de berging of heeft de volgende pech?

“Wij roepen dan Lynn, die binnenkort vier wordt. Zij doet dat heel graag, rollen uit de kast nemen en ze opeenstapelen.”

Welk klusje in huis zou je dringend eens moeten afmaken?

( lacht) “We wonen nu al drie à vier jaar in Dessel. Toen ons huis hier gebouwd werd, zat ik in het buitenland. Intussen hielden mijn vrouw, vader en schoonvader zich bezig met de afwerking. Ik besloot mijn goede wil te tonen en beloofde dat ik de drie deuren op de bovenverdieping onder handen zou nemen, die moesten nog donkerblauw geschilderd worden. Al dikwijls zei ik dat ik eraan zou beginnen, maar het is er nog altijd niet van gekomen. Misschien nu het seizoen gedaan is …”

Heb je de verf al?

“Ik denk niet dat die nog goed is.” S

KRISTOF DE RYCK