Koen Meulenaere
Koen Meulenaere Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack

Maandag 19/12

Nu Frank Vercauteren een persstop heeft ingelast, heeft Het Laatste Nieuws een paar voorgangers gevraagd wat ze daarover denken : Tomislav Ivic, Arie Haan en Jan Boskamp. Alle drie vinden ze het niet verstandig. De beste van het jaar komt van Boskamp : ‘Als het slecht gaat, zou ik de ene persconferentie na de andere geven, ook al had ik niets te zeggen. Tot de journalisten mij op hun knieën kwamen smeken om te zwijgen. ‘

Woensdag 21/12

Voor Racing Genk luidt de alarmbel. Een verlies van 1 miljoen euro dreigt en Genk moet spelers verkopen ! Dat bericht is inmiddels wel herroepen en omgebogen naar een budgetverhoging van 5 miljoen euro, maar het wijst er toch op dat Jos Vaessen niet langer bereid is alles uit eigen zak te betalen. Zoals de vorige tien keer toen er 1 miljoen euro te kort was. Het verstand komt blijkbaar pas met de jaren, want wat betreft geld verliezen in het voetbal staat Vaessen naast Willy Van den Wyngaert. ‘Leningen’, paaien ze zelf hun verontruste familieleden. Maar leningen die quasi zeker niet worden terugbetaald, zijn giften.

Toen Vaessen met zijn bedrijf van radiatoren en convectoren begon, werkte hij vaak samen met Jos Verhaegen en René Snelders, die zelf hun bouwfirma Versnel uit de grond hadden gestampt. Verhaegen en Snelders zetten de ruwbouw, legden de chappe en hamerden de faience tegen de muren, daarna kwam Vaessen de radiatoren installeren.

In die tijd beet Jos Vaessen een postzegel in drie. Reed met de fiets van Limburg naar Ekeren om facturen en bestelbons bij Versnel in de bus te steken. Zo iemand bouwt een zakenimperium uit, wordt miljardair en gooit dan in zijn voetbalclub het geld door ramen en deuren buiten, naar elke bedrieger die erom vraagt. Het scenario is niet alleen eeuwig, het is ook universeel. Niet te verklaren.

Vrijdag 23/12

Deel 3 van de Kroniek van het Belgisch Voetbal is uit, het monumentale naslagwerk over de Belgische voetbalgeschiedenis. Samengesteld en geschreven door Jean Fraiponts, de vroegere manager van Germinal Ekeren, en Dirk Willockx, hoewel Antwerpsupporter toch voetbalkenner par excellence.

We zijn met deel 3 aanbeland in de periode 1914-1925 en we naderen stilaan het moment waarop Fraiponts zelf de eerste libero in dit land werd. Misschien zelfs in de wereld. U weet dat die vondst doorgaans wordt toegeschreven aan Karl Rappan, de Oostenrijkse coach van het Zwitserse nationale team. Vandaar dat men spreekt over de ‘Rappan Riegel’, of over de ‘Zwitserse grendel’. Maar het zou ons niet verbazen, mocht Rappan zelf zijn mosterd in Wilmarsdonk zijn gaan halen, bij Jean Fraiponts.

Het is geen vriendendienst, wij menen het : wie van voetbal houdt, moet dit boek kopen, uiteraard ook de delen 1 en 2. In sport is nooit iets ‘uniek’, alles is ooit al gebeurd, maar voor dit werk komt de kwalifikatie ‘uniek’ toch dicht in de buurt.

Dinsdag 27/12

Bij gebrek aan Ine Verstaen is Geoffrey Claeys onze columnist in den verre vreemde. Geoffrey is op trip geweest in Tasmanië, de zevende provincie van Australië. Bijna een walibi overhoop gereden die, en nu citeren wij Geoff, zonder kijken de weg overstak ! De meeste walibi’s zijn nochtans zeer voorzichtig. Eerst naar links kijken, vervolgens naar rechts en dan recht oversteken. Jammer genoeg rijden de auto’s in Australië links.

In aanvulling op het verslag van Geoffrey, willen wij in deze periode van vrede op aarde graag nog even hulde brengen aan Anthony Van Diemen, de legendarische Nederlandse gouverneur van Oost-Indië, die op een dag Abel Janszoon Tasman op ontdekkingstocht naar het zuiden stuurde. Tasman noemde het land dat hij er aantrof Van Diemen’s Land.

Zo heette het nog toen het veel later werd overgenomen door de Britten, die er in de negentiende eeuw onder meer een strafkolonie van maakten. Het Guantanamo van toen. Wie daar belandde, verloor elk recht en werd onder een waar terreurregime verplicht de hele dag te werken als een paard, een os en een ezel tegelijk. Jammer dat de Van Diemens stilaan uitsterven. Er heeft er niet zo lang geleden nog een bij Anderlecht gespeeld. En een andere was er manager. l

koen meulenaere

‘JOS VAESSEN BEET EEN POSTZEGEL IN DRIE.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content