De ploegleider van Predictor-Lotto, die samen met Michel Wuyts en Karl Vannieuwkerke commentaar geeft bij het WK wielrennen, verkende al op voorhand het parcours in Stuttgart. “Een verraderlijke omloop, met een drietal hellingen vrij kort na mekaar”, weet de Waaslander. “Maar toch verwacht ik een open koers. In principe zullen de Spanjaarden én de Italianen proberen de koers te controleren, omdat zij beschikken over de meeste kandidaat-winnaars. Net daar schuilt de kans voor de Belgen. Het devies is eenvoudig : afwachten en toeslaan, zo optimaal mogelijk profiteren van de vrijbuitersrol die we mogen vervullen. Ik zie het wel positief in, want we tellen toch een paar serieuze finishers. Daarbij denk ik dan vooral aan Philippe Gilbert en Bjorn Leukemans. We mogen en móéten hopen.”

De kritiek van de niet-geselecteerde Bert De Waele, die vorige week woensdag de GP van Wallonië op zijn naam schreef, aan het adres van bondscoach Carlo Bomans vindt ook De Cauwer onterecht. “Na een overwinning is het altijd makkelijk spreken”, zucht hij. “Hij voelt zich wat miskend, hé. Maar waarom realiseert hij zulke prestaties niet vaker op een jaar ?”

Een echte uitgesproken kopman telt de Belgische selectie niet. De Cauwer beschouwt het als een voordeel. “Het is onmogelijk om iemand die status toe te kennen”, weet hij. “Gilbert zal wel wat beschermd worden, maar ook een Maxime Monfort of een Greg Van Avermaet moeten kunnen profiteren van hun goede vorm.”

Polsen naar zijn persoonlijke favorieten duurt niet lang. “Goh, dat is vrij eenvoudig”, oppert De Cauwer. “Schrijf maar op. Wie voor Oscar Freire, Paolo Bettini of DaniloDi Luca eindigt, zal niet ver uit de buurt van de medailles zijn. Het hangt natuurlijk af van de eendracht en de solidariteit bij de Italianen. De laatste jaren bewezen de Spanjaarden dat ze voor mekaar kunnen en willen rijden. Daar is Freire, met recht en reden, de uitgesproken kopman. Maar ze zullen de koers lastig genoeg moeten maken, een echte schifting doorvoeren. Anders zijn verrassingen mogelijk, bestaat de kans dat jongens zoals Michael Boogerd en Thomas Dekker daarvan profiteren.”

WK wielrennen 2007 : rechtstreeks verslag van de wegrit bij de elite mannen in Stuttgart (267,4 km), zondag 30 september, Canvas, 10.00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier