Jef Van Baelen
Jef Van Baelen Journalist voor Knack

Vier maanden is ex-bondscoach José De Cauwer ondertussen aan de slag als jeugdcoördinator bij Davitamon-Lotto. Maar waaruit bestaat zijn functie nu eigenlijk precies ? “In de weekends ga ik scouten op jeugdwedstrijden, tijdens de week hou ik me bezig met sponsors zoeken, het materiaal testen en met de persoonlijke begeleiding van bepaalde renners. Ook zit ik, samen met drie andere mensen, in een vast comité dat de koers van de ploeg bepaalt.”

Wat moeten we daaronder verstaan ?

José De Cauwer : “Wij regelen de contracten, bespreken mogelijke transfers en zetten de grote lijnen uit. Met de wedstrijdtactiek houden we ons niet bezig. Dat is voor de sportieve verantwoordelijken van de ploeg.”

Na het mindere voorjaar liepen er geruchten dat jij het zou overnemen van manager Marc Sergeant. Hadden die geruchten enige grond ?

“Natuurlijk niet. Binnen de ploeg is daar op geen enkel moment sprake van geweest. Zelf heb ik daar trouwens van in het begin heel duidelijk over gecommuniceerd, ook omdat sommigen binnen de ploeg zich, begrijpelijk, zorgen maakten. Ik ben in mijn leven genoeg de eindverantwoordelijke geweest. Nu kies ik bewust voor de jeugd en andere ambities heb ik niet meer.”

Met jouw ervaring zie jij het ook wanneer bepaalde zaken scheeflopen. Kriebelt het dan niet om je toch te moeien, al was het maar in het belang van de ploeg ?

“Het spreekt vanzelf dat ik het aan de ploegleiding zeg wanneer ik vaststel dat het op bepaalde vlakken beter kan. Maar ik ga me zeker niet rechtstreeks mengen in het werk van Marc Sergeant of Herman Frison.”

Je houdt je ook bezig met de transfers, zeg je. Davitamon-Lotto is naar verluidt geïnteresseerd in Nick Nuyens en Leif Hoste. Dat zijn grote namen.

“Als we onze status willen behouden, moeten we zo ambitieus zijn om voor Hoste en Nuyens te gaan. Makkelijk wordt dat niet, wij hebben niet het budget van Rabobank of T-Mobile. Maar Davitamon-Lotto heeft wel een zekere traditie om met relatief weinig geld toch mooie dingen te doen op de transfermarkt. Probleem is dat alle Vlaamse klassieke renners momenteel erg gegeerd zijn. Door de Pro Tour moeten de Spaanse en Italiaanse teams ook de Ronde van Vlaanderen, Gent-Wevelgem en Parijs-Roubaix komen rijden, en zij zijn het behoorlijk beu dat ze daar niemand hebben die aan de finish zijn woordje meespreekt. Vandaar dat een ploeg als Caisse d’Epargne interesse toont voor een renner à la Gert Steegmans. Gelukkig waren wij er op tijd bij om zijn contract te verlengen.”

Voor volgend seizoen verzekerde Davitamon-Lotto zich van de diensten van de beloften Greg Van Avermaet en Dominique Cornu. Wat voor type renners zijn dat ?

Van Avermaet is een echt sporttalent dat pas op late leeftijd begon te koersen. Nog niet zo lang geleden was hij nog beloftedoelman bij Beveren. Het is een klassieke renner die in de kleine rondes ook uit de voeten moet kunnen. Dominique Cornu komt uit de mountainbikewereld en is een volbloed tijdrijder, met het potentieel om ook op andere terreinen mooie dingen te laten zien. Bij de beloften toonde hij zich al in Luik-Bastenaken-Luik en in de Ronde van Vlaanderen. Je zal Van Avermaet en Cornu gauw leren kennen, denk ik. Ik heb zo het gevoel dat ze in de Ronde van België, die volgende week dinsdag start, eens gaan laten zien wat ze allemaal kunnen.”

JEF VAN BAELEN