Nigeriaan, geboren op 24 augustus 1986 in Jos. 1,85 m, 78 kg. Geanalyseerd door Gert Verheyen.

G ert Verheyen: “Een Akpala in vorm is voor Club altijd een goede spits, maar hij maakte zich de voorbije seizoenen nog te weinig onmisbaar. En daar moet hij naar streven: dé diepe spits van Club Brugge worden.

“Het grootste minpunt van Akpala is voor mij zijn wisselvalligheid. Een heel goede wedstrijd en een heel slechte liggen bij hem veel te dicht bij elkaar. Om het in punten uit te drukken: als spits moet je een gemiddelde halen van zeven op tien, maar bij hem weet je nooit op voorhand of hij nu een vijf of een negen gaat halen. Dan ben je eigenlijk beter af met een spits die altijd een zeven haalt en per uitzondering eens een zes of een acht. Ik wil maar zeggen dat het als aanvaller cruciaal is om ook in je slechtste wedstrijden de ploeg van nut te zijn.

“Een van de factoren die bij hem het verschil maken tussen een topdag en een offday, is zijn koelbloedigheid voor doel. Hij scoorde vorig jaar veertien goals, slecht is dat natuurlijk niet. Ik was in mijn tijd ook niet echt een killer voor doel en haalde meestal ook zo’n gemiddelde. Maar Akpala is wel een zuivere diepe spits, dus kansen afwerken is voor hem cruciaal. Ook zijn balaanname is voor verbetering vatbaar. De ene dag stuitert de bal bij een controle twee meter voor hem uit, de andere dag plakt hij aan zijn voet.

“Maar laat ons niet vergeten dat Akpala ook heel wat verdiensten heeft. Joseph is een spits die door zijn onophoudelijke werkkracht de nodige diepgang in het spel brengt. Hij is op zijn best in de combinatie met een terugplooiende spits zoals Sonck of met een aanvallende middenvelder zoals Vargas of Perisic, die als tweede aanvaller inschuift. Akpala doet er alles aan om negentig minuten druk te houden op de verdediging van de tegenstander en zo ruimte te creëren. Onderschat het belang daarvan niet.

“Qua mentaliteit kun je weinig op hem aanmerken. Akpala is een ‘goeie gast’, waarmee een trainer graag werkt, denk ik. Vorig seizoen was hij bijna altijd zeker van zijn plaats en vormde hij samen met Sonck een verdienstelijk spitsenduo. Nu is die situatie natuurlijk veranderd, door de concurrentie met Kouemaha. Akpala is geen absolute certitude en hij heeft ook geen vast maatje meer in de spits. Nochtans werk je idealiter met een vast spitsenduo: je voelt mekaar met zijn tweeën beter aan en op den duur gun je elkaar ook iets. Maar als hij af en toe op de bank belandt, wil dat niet zeggen dat Akpala slecht bezig is. Wie mag spelen, hangt volgens mij vooral af van het fysieke en mentale vormpeil. Kouemaha lijkt me zeker geen klasse hoger dan Akpala.”

“Het is moeilijk te zeggen of Akpala nog veel groeimarge heeft, daarvoor moet hij in ieder geval veel constanter worden in zijn prestaties. Het blijft een beetje iemand met zijn tweeën gezichten. In de heenmatch tegen Toulouse schiet hij hem geniaal binnen, maar een week later komt hij alweer bijzonder onhandig over in de competitie.”

door bregt vermeulen

“Onderschat het belang van zijn werkkracht niet.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier