Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

‘We zijn Leekens alleen maar dankbaar’

KV Kortrijk bereikte een akkoord met de KBVB over de vergoeding voor het verbreken van de arbeidsovereenkomst tot 2012 van Georges Leekens en sloot met een zege bij Zulte Waregem het seizoen af op een vijfde plaats. Het werd een korte, maar succesvolle samenwerking: nooit voorheen presteerde KVK beter en door het voortijdige vertrek van Leekens recupereert de club nog een mooi deel van de investering die het in hem deed. “We zijn Leekens alleen maar dankbaar, héél dankbaar voor wat hij presteerde”, zegt voorzitter Joseph Allijns. “Toen we hem vorige zomer contacteerden, wisten we dat hij iemand is die van uitdagingen houdt en na een jaar misschien alweer zou vertrekken, maar hij is en blijft een schitterende trainer. Hij kán het en dat straalt ook van hem af.”

U beklaagde zich over de handelwijze van Roger Lambrecht, die achter uw rug met hem onderhandelde. Wat vindt u vanuit ethisch perspectief van de handelwijze van Georges Leekens zelf, uw trainer die achter uw rug zelfs al de technische staf en de ploeg van Lokeren voor volgend seizoen aan het samenstellen was?

“Dat is niet hetzelfde. Leekens is een werknemer. Roger Lambrecht is een collega-voorzitter, van hem had in deze het initiatief moeten komen om ons te vragen of hij met onze trainer mocht onderhandelen. De KBVB handelde wel correct.”

Waarom dient u geen dossier in bij de Ethische Commissie?

“De zaak komt op de agenda van de volgende profligavergadering, want ik wil ze opengooien en bespreken met alle andere collega-voorzitters. Ik vind dat als we in het Belgische voetbal vooruit willen er ten opzichte van elkaar een zekere collegialiteit gerespecteerd moet worden. Ik draag Lambrecht geen kwaad hart toe, maar ik vind dat hij moet beseffen dat de tijd van ‘ik heb geld, ik koop wat ik wil en de rest interesseert mij niet’ voorbij is.”

Denkt u dat hij zich daar iets van aantrekt?

“Volgens hem valt er niets uit te praten met KV Kortrijk, maar ik vind dat zijn eigengereide handelwijze vragen oproept. Ze is passé.”

Voelt u steun binnen de Profliga?

“Wel, er waren zeven kandidaten voor zes plaatsen in het directiecomité en Lambrecht was er één van, maar uitgerekend hij, de ondervoorzitter, werd eruit gestemd. Misschien is dat al een signaal dat de andere collega’s vinden dat wat er gebeurd is, toch heel ver gaat.”

Tot besluit: wordt ex-Lokerentrainer Emilio Ferrera de opvolger van Georges Leekens?

“Die mogelijkheid bestaat.” S

CHRISTIAN VANDENABEELE

‘De handelwijze van Lambrecht is passé.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier