Anderlecht heeft nu al een aanvaller te weinig om competitief te zijn in de Champions League. En twéé als het, na Sterchele, ook Tchité verliest. Bieden Standard en Jovanovic de oplossing ?

Maandagochtend, negen uur. Met een brede glimlach bood François Sterchele zich na een vakantie op Sardinië aan voor de eerste training van Germinal Beerschot. Hoe kan dat ? Omdat François François is. Een misnoegde speler had men niet verwacht op het Kiel. Omgekeerd is ook niemand in de club kwaad op hem nadat zijn transfer naar Anderlecht afsprong. Op Sterchele kan je niet kwaad zijn. Nog altijd is hij die joviale jongen die met iedereen goed opschiet en steevast bijdraagt tot de goede sfeer in de groep.

Zelfs voorzitter Jos Verhaegen is niet nukkig omdat hij naast het met Anderlecht afgesproken transferbedrag van 2,5 miljoen euro grijpt. “Wij zijn op niemand kwaad. De speler heeft het recht om te gaan en te staan waar hij wil. Maar zoals de zaken er nu voor staan, begint hij met ons aan de competitie.”

Dat de onderhandelingen tussen Sterchele en Anderlecht op niets uitliepen, wordt door algemeen manager Herman Van Holsbeeck toegeschreven aan het feit dat er te veel makelaars rond de deal hingen. Die indruk had Verhaegen ook. “Twee of drie”, telde hij er.

Eén van hen is Didier Frenay, de enige met wie Verhaegen zegt te maken te hebben gehad. “Hij heeft hem hier vorig jaar aangebracht en dat liep correct. Waarom zouden we dan veranderen ?”

Misschien omdat Youri Selak, behalve de levensgezel van Stercheles moeder, al vijf jaar zijn manager is ? Verhaegen : “Youri Selak ? Die ken ik niet ! Nooit gezien. Die andere managers zijn pas gekomen toen François hier al speelde. Zo gaat het altijd als er geld te verdienen valt.”

Frenay bevestigt dat hij betrokken was bij de besprekingen tussen Anderlecht en Germinal Beerschot, maar zegt dat hij de speler niet langer vertegenwoordigt. “De ene keer zei François dat hij met Lichtenstein werkte, dan weer niet. Youri Selak heeft veel voor hem gedaan, laat hij zich maar met François bezighouden. Dat is voor iedereen minder verwarrend.”

Méér gegadigden

Meteen nadat de transfer naar Brussel afsprong, trok Jacques Lichtenstein zich uit het dossier terug. Lichtenstein is de schoonzoon van Philippe Collin, samen met Roger Vanden Stock de sterke man op Anderlecht. In Antwerpen zagen ze de deal om evidente redenen niet meer mislukken. Neemt Anderlecht zijn huismakelaar iets kwalijk ? “Hij komt in elk geval niet goed uit dit dossier”, zegt Herman Van Holsbeeck onverbloemd. “Niemand eigenlijk : in deze zaak zijn alleen maar verliezers. Lichtenstein is niet opzijgezet door Anderlecht, hij heeft zichzelf opzijgezet.”

Lichtenstein wil geen polemiek. Hij benadrukt dat hij bij de onderhandelingen aanwezig was “om de belangen van de speler te behartigen” en zegt geen ruzie te hebben met Sterchele of Selak. Hij vindt het verder “goed dat één iemand zich vanaf nu bekommert om de speler. Ik vind François nog altijd een aardige jongen, maar soms vond ik hem moeilijk te bereiken. Als er een transfer in de lucht hangt, ben ik gewend dat ik de speler op elk moment snel kan bereiken. Met hem lukte dat een paar keer niet, wat verwarrend werkte. Waarom het afsprong ? Misschien is er iets gebeurd wat ik niet weet. Dat moet u Youri vragen. Youri weet alles wat ik over François weet, plus wat ik níét over hem weet.”

Youri Selak blijft zich verbazen over het snelle njet van Anderlecht, al is hem dat officieel niet meegedeeld, zegt hij. “François heeft niet neen gezegd tegen Anderlecht, alleen 48 uur uitstel gevraagd. Hij was gewoon verrast dat de twee clubs er zo snel uit raakten. Anderlecht en Germinal Beerschot spraken op donderdag voor het eerst en François dacht dat ze wel een week bezig zouden zijn, zodat alles kon worden afgerond na zijn vakantie. Dat hij op vrijdag direct een beslissing moest nemen, overdonderde hem. Daarom vroeg hij 48 uur uitstel. Als Anderlecht dat interpreteert als een non, is dat voor hun rekening.”

De zogezegde ‘verrassing’ van Sterchele is opmerkelijk aangezien hij voordien al een gesprek had met Anderlechttrainer Frankie Vercauteren, die hem echt wou. Bovendien zou hij zelfs al een persoonlijk akkoord hebben gehad met de landskampioen, suggereert GBA-ondervoorzitter René Snelders : “Vóór we het met Anderlecht eens raakten, had François ons al gezegd dat hij rond was met Anderlecht, maar nog met andere gegadigden wilde spreken. Dat hebben wij Anderlecht ook gezegd : dat er meer gegadigden waren.”

Na Standard : Italië !

Standard dus, maar daarover straks meer. Waar Germinal Beerschot nu als de dood voor is, is dat zijn spits helemaal op het eind van de transferperiode vertrekt en zij dat niet meer kunnen opvangen. Herman Kesters, nog een ondervoorzitter op het Kiel : “We hebben in ons akkoord met Anderlecht geen vervaldatum ingeschreven, omdat we dachten dat het in een paar dagen afgehandeld zou zijn.” Snelders : “Deze week hebben we een bestuursvergadering. Ik denk dat we gaan beslissen een brief naar Anderlecht te sturen om te zeggen dat de overeenkomst vervalt, aangezien aan één van de voorwaarden – de handtekening van de speler – niet is voldaan.”

Op veel Brusselse weerstand lijkt dat niet te zullen stoten. “Zoals ik al zei : voor ons is de piste-Sterchele afgesloten”, herhaalt Herman Van Holsbeeck. “In voetbal weet je nooit, maar wij zijn nu met andere pistes bezig. Anderlecht laat zich niet onder druk zetten. Als een speler niet ten volle achter zijn komst staat, hebben wij de pretentie om te zeggen : kom dan maar niet. De dag dat Sterchele zelf belt en ons bij wijze van spreken wenend zegt dat hij toch graag wil komen, veranderen we misschien nog van mening. Maar niet eerder.”

Van Standard zegt Youri Selak ondertussen nog altijd niets te hebben vernomen. “Ik weet wel dat er contact is geweest tussen Standarddirecteur Pierre François en de sportief directeur van GBA, Aimé Anthuenis.” Anthuenis bevestigt dat : “Toen Anderlecht liet weten dat het Sterchele niet meer wilde, heeft Pierre François ons een tweede keer gevraagd of zij met de speler mochten onderhandelen. Toen hebben we hem wel de toestemming gegeven.”

Eén ding is zeker : bij Standard gaat Sterchele een stuk minder verdienen dan in Brussel. Dus moet er wel iets anders spelen. Dat zou de belofte kunnen zijn dat Standard een opstapje wordt naar een buitenlandse, zeg maar Italiaanse club. Met de contacten van Luciano D’Onofrio, oud-spelersmakelaar en nu ondervoorzitter op Sclessin, kan dat niet moeilijk zijn. D’Onofrio tafelde naar eigen zeggen met Sterchele en zijn entourage voor de speler met Anderlecht onderhandelde. Verondersteld wordt dat D’Onofrio hem, mogelijk via een vertrouwensman, influisterde dat een carrière in Italië wel eens het logische vervolg zou kunnen zijn op een overstap van Germinal Beerschot naar Standard. In het Luikse en in makelaarskringen gaat men ervan uit dat Sterchele, die Italiaanse roots heeft, zelfs al een voorakkoord heeft met Standard. Ondertussen trok ook D’Onofrio zich in dit dossier tactisch terug in de schaduw. In de Luikse krant La Meuse zei hij vorige week : “Het dossier is gesloten nog voor het geopend was.”

In Luik gaat men uit van het volgende scenario : Sterchele start de voorbereiding bij Germinal Beerschot, Standard meldt zich eind augustus wanneer de transferprijs die Anderlecht wilde betalen een stuk gezakt is, en haalt dan zijn slag thuis. En voor wie Sterchele al in het buitenland ziet, zegt Youri Selak nog : “François verkiest een Belgische topclub.” Tekeningetje ?

Bang in Anderlecht

Standard zou Sterchele wel eens hard nodig kunnen hebben als Milan Jovanovic vertrekt. De Serviër wordt algemeen – óók in het Vanden Stockstadion – beschouwd als de beste aanvaller uit de Belgische competitie. Hij gaf na zijn uitstekende seizoen lucht aan zijn ambitie een stap hoger te zetten. Alleen lijkt het niet zo te willen vlotten met de buitenlandse interesse. Zijn zaakwaarnemer Cvijan Milosevic had weet van Porto (de ex-club van Luciano D’Onofrio) en van één van de drie Turkse topclubs.

Het liefst verkiest Jovanovic een overgang naar het buitenland, zegt Milosevic in een openhartige bui, “maar als zich daar geen grote club meldt, zou Anderlecht, dat Champions League speelt, een prima oplossing zijn. Ik weet dat ze hem een goede speler vinden. Spelers van Anderlecht vertelden me dat Vercauteren opgelucht was toen hij hoorde dat Jovanovic niet meedeed in de competitiematch tegen hen. Maar stel dat ze in Anderlecht geïnteresseerd zijn, dan zullen ze dat zeker niet voortijdig zeggen. Na Sterchele zijn ze er heel bang om hun mond voorbij te praten.”

Herman Van Holsbeeck blijft inderdaad kort en formeel. “Jova- novic is niet aan de orde. Ik vernam dat ze vijf miljoen euro voor hem vragen. Dat betalen wij niet.”

Maar misschien kan het binnenkort wel voor minder. Want staat Standard inmiddels niet in het krijt bij de vrienden uit Brussel ? Stoorzender gespeeld in het dossier-Sterchele, negatief geantwoord op een bod voor Marouane Fellaini (zie kaderstuk) en ex-Anderlechter Dieumerci Mbokani onder contract genomen. “Als Sterchele naar Standard zou gaan, zou dat wel eens een domper op de goede relatie tussen beide clubs kunnen zijn”, zegt Van Holsbeeck. Misschien moet deze uitspraak wel geïnterpreteerd worden als een tactische hint tot een Wiedergutmachung richting Luik. Opvallend is alleszins dat de laatste tijd de goede vriendschapsband tussen Roger Vanden Stock en Luciano D’Onofrio sterk in de verf wordt gezet. Met wat geven en nemen houdt die zeker nog wel een tijdje stand.

Overigens zeggen ze zich in Anderlecht niet te storen aan het verlies van Mbokani. De landskampioen wilde van hem af, zegt Van Holsbeeck. “Het is een jongen die iets kan, maar we hebben een heel jaar problemen gehad met zijn mentaliteit en groepsbeleving. Als je dan na drie goeie wedstrijden een fors verbeterd contract wil, moet die speler weg. Nadat hij twee goals had gemaakt, was Mbokani voor zijn entourage al bijna een wereldster. Op Anderlecht zijn het bestuur en de technische staf nu de baas, niet meer de spelers. Daarom hebben we hem laten vertrekken.”

Aan tafel met Tchité

Blijven daarmee over als aanvallers in het Vanden Stockstadion : Nicolás Frutos, Mémé Tchité en Mbo Mpenza. De eerste is vaak geblesseerd, de tweede naar verluidt gegeerd in Frankrijk, en de derde versleten.

Anderlecht wil er na vorig seizoen per se een aanvaller bij om aanvallend een beter figuur te slaan in de Champions League. Vandaar de interesse voor Sterchele. En vandaar nu de dringende zoektocht naar een alternatief, temeer daar de club nog steeds rekening houdt met het vertrek van Tchité. Claude Puel, trainer van Rijsel, vorig seizoen Anderlechts tegenstander in de CL, noemt hem “een interessante speler”, maar ontkent de mediaberichten dat de Franse club al een bod uitbracht. Volgens Van Holsbeeck en Tchités ‘makelaar’ José De Medina is er geen concrete belangstelling. Bij de Franse sportkrant L’Equipe denken ze er net zo over : “Tchité, c’est fini. Hij is geen prioriteit meer voor Rijsel.”

“Voor zeven miljoen euro laten we hem niet gaan”, zegt Van Holsbeeck. “Tien miljoen ? Dat kunnen maar een stuk of twaalf ploegen in Europa betalen.” In het weekend doken plots geruchten op over belangstelling van Anderlecht voor Kevin Mirallas, de Belgische belofte-international van Rijsel wiens makelaar, Roger Henrotay, nota bene dezelfde is als die van Fellaini. Mirallas als pasmunt voor Tchité ?

Volgens De Medina ligt Tchité in ieder geval niet wakker van een transfer : “Er informeerden al Engelse clubs naar hem, maar niets is concreet. We willen dat Mémés carrière step by step gaat. Als hij niet vertrekt, speelt hij met Anderlecht wél Champions League, hé ! We zijn niet gehaast, tenzij er zich een mooie kans voordoet en Anderlecht wil meewerken. Ik wil deze week eens praten met de club : we hebben na zijn sterke seizoen nog niet samen aan tafel gezeten om te horen wat hun toekomstplannen zijn.” S

door Geert Foutré en Jan Hauspie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier