KAN MET AL AHLY GESCHIEDENIS SCHRIJVEN.

Ook in Egypte zijn ze aan de competitie begonnen. Tenminste, allemaal, op één ploeg na: het Al Ahly van Juan Carlos Garrido, die nu één jaar geleden aan de deur werd gezet bij Club Brugge. Garrido was na dat ontslag kort aan het werk bij het noodlijdende Real Betis, dat inmiddels ook is gedegradeerd uit de Primera División, en tekende deze zomer een contract bij de Egyptische landskampioen, Al Ahly.

Met die ploeg pakte hij vorige week zijn eerste prijs, de Egyptische supercup. Terwijl de andere ploegen uit de Egyptische eerste klasse de eerste speeldag afwerkten, was Zamalek de tegenstander in de supercup. Het werd een wedstrijd die eindigde op 0-0, waarna de ploeg van Garrido de strafschoppen won. De vreugde in de kleedkamer achteraf was intens. Garrido: “Naar Egyptische normen hebben we ook voor dit seizoen weer een zeer sterke ploeg, ik ben tevreden.”

Zijn bij ons bekendste speler is Hossam Ghaly, die tot voor kort nog bij Lierse voetbalde en naar Egypte terugkeerde. Ook Luca Badr, ex-Lierse, speelt nu bij Al Ahly, dat één grote belofte kwijtraakte tijdens de transferperiode in de zomer: Rami Rabia (21, inzetbaar als centrale verdediger of verdedigende middenvelder) trok naar Sporting CP.

Terwijl de andere ploegen vorig weekend hun tweede competitiewedstrijd afwerkten, werd de match tussen Al Ahly en Wadi Degla verschoven naar november. Garrido was afgelopen weekend aan de slag in de Afrikaanse Confederations Cup, het kleinere broertje van de Afrikaanse Champions League. Wie in die CL wordt uitgeschakeld, wat Al Ahly in het voorjaar overkwam, wordt opgevangen in de Confederations Cup.

Garrido: “We hebben de groep gewonnen en nu zitten we in de halve finale. Door blessures en transfers was het in Afrika tot dusver moeilijk, maar ik heb vertrouwen in mijn ploeg.” Vorig weekend stond de heenwedstrijd tegen Coton Sport uit Kameroen op de agenda, komend weekend de terugwedstrijd. Als Al Ahly, dat moeilijk tot scoren komt, zich plaatst voor de finale, kan het de eerste Egyptische winnaar van deze beker worden. Een verlengd Europees avontuur betekent wel dat het nog even duurt voor de ploeg van Garrido in Egypte aan zijn titelverdediging kan beginnen.

Al Ahly is een team uit Caïro. Raakt de familie wat aangepast? Garrido: “Jawel, dat lukt stilaan.” Van de vakantie tussen de twee seizoenen in profiteerde de familie om de tempels langs de Nijl te bezoeken. Garrido: “We wonen in een internationale zone, de kinderen kunnen hier naar school. Het verkeer is hectisch, maar daarvoor is er een chauffeur.”

DOOR PETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier