Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Tottenham pikte Harry Redknapp weg bij Portsmouth.

Cynisch, anders kan je de voetbalwereld toch niet omschrijven. Een quote van de website van de BBC, uit de voorbeschouwing van Portsmouth-Fulham: “We staan zondag voor een superbelangrijke wedstrijd”, zegt Harry Redknapp, die vond dat zijn team zich moest herpakken na een Europese 3-0-nederlaag bij Braga, zeker met een uitwedstrijd bij Liverpool in het verschiet. Cynisch, want dezelfde dag nog onderhandelde de manager van Portsmouth met … Tottenham. Voor een onmiddellijke overgang, want zondag zat hij niet in Fratton Park, maar op White Hart Lane, voor een match tegen Bolton. Portsmouth krijgt van de Spurs nog wel een schadevergoeding van zo’n 6,3 miljoen euro.

Dat Juande Ramos zou moeten opstappen, was na de Europese nederlaag van Tottenham bij Udinese (2-0) duidelijk. Het ging al niet goed in de competitie en de spelers morden nu ook luidop in de media. Doelman Gomes trachtte zijn mistasten op de ploeg af te wentelen en verdediger Woodgate sprak openlijk van degradatievrees. Tijd voor sterke man Daniel Levy om zijn hele staf af te danken. Niet na het duel met Bolton, maar de dag voordien.

Redknapp (61) keert daarmee terug naar de heimat. Onlangs vierde de Londenaar zijn 25 jaar als manager. Hij werkte vooral in het zuiden – Bournemouth, Portsmouth, Southampton – en coachte in Londen van 1994 tot 2001 West Ham United, ploeg waarvoor hij ook acht jaar voetbalde. Het was altijd zijn droom om een financieel sterke ploeg te leiden. Goed een jaar geleden was hij even in beeld bij Newcastle, maar toen werd uiteindelijk Sam Allardyce aangesteld. Nu wil hij Tottenham proberen te brengen waar de ploeg thuishoort: ergens in de buurt van Arsenal. Leuk toeval: zijn eerste verplaatsing is vandaag/woensdag naar het Emirates Stadium.

Opportunisme was de man nooit vreemd. Redknapp nam in november 2004 ontslag bij Portsmouth om voor Southampton, de grote rivaal in het zuiden, te werken en flikte dertien maanden later hetzelfde kunstje in omgekeerde richting. De BBC bracht hem ook al eens in opspraak bij transferongeregeldheden. Dat zou een van de redenen geweest zijn waarom hij uiteindelijk naast de job van bondscoach greep.

Arsène Wenger, vaak bekritiseerd in eigen land omdat hij te veel jongeren opstelt, was na afloop van de 2-5-zege in de CL bij Fenerbahçe ontzettend lovend over zijn team, dat gemiddeld slechts 22 was. Na drie maanden afwezigheid speelde Abou Diaby sterk in een verbindingsrol tussen middenveld en aanval, terwijl Aaron Ramsey (17) goed inviel. De Welshman, die deze zomer van Cardiff City naar Londen verhuisde, scoorde ook.

Kredietcrisis en het voetbal: Liverpool benaderde investeringsbank Merrill Lynch om een koper te zoeken. De Amerikanen Hicks en Gillett moeten een lening van 350 miljoen pond bij de Royal Bank of Scotland die in januari afloopt, herbekijken en zoeken een uitweg. Mensen uit Dubai zijn geïnteresseerd, maar wachten voorlopig af, tot de prijs (bepaald op 550 miljoen pond) zakt.

Het succes van Zaki (25, Wigan) heeft volgens de Egyptische pers ook de topclubs wakker gemaakt. De topschutter wordt slechts geleend van Zamalek, dat vreest dat meer kapitaalkrachtige teams de spits zullen weglokken.

Een grappig bericht: Joey Barton (Newcastle), net terug uit schorsing en uit de gevangenis vanwege geweldpleging, wil – nu hij afkickte van de alcohol – eenrolmodel zijn voor de jeugd. Het is te zeggen: Barton wil zijn leven beteren en zou hen tonen dat een boef en geweldenaar niet altijd zo blijft.

Emile Heskey (30) lijkt op het juiste moment in vorm bij Wigan, waar hij al vier jaar speelt. De targetman is einde contract en weigert bij te tekenen.

pETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier