Jacques Sys
Jacques Sys Jacques Sys is hoofdredacteur Sport/Voetbalmagazine

Wist u dat Club Brugge in 50 opeenvolgende seizoenen in eerste klasse in de competitiewedstrijden 311 spelers opstelde?

Dat Franky Van der Elst de meeste competitiematchen speelde?

Raoul Lambert de meeste doelpunten maakte?

Dat Club Brugge in die 50 jaar werd geleid door 27 verschillende trainers?

Dat er nu dubbel zoveel volk komt als in 1999?

Straks beëindigt Club Brugge zijn 50ste opeenvolgende seizoen in eerste klasse. Sport/Voetbalmagazine brengt naar aanleiding daarvan een 116 pagina’s dikke special uit over deze periode, een jubileumboek vol nostalgie en weemoed, met anekdotes en prachtig beeldmateriaal. Het is een uniek document dat 50 jaar van de geschiedenis van blauw-zwart de revue laat passeren en die periode belicht waarin Club uitgroeide tot een grootmacht in het Belgisch voetbal. Alle hoofdrolspelers komen aan bod. Er zijn onder meer interviews met boegbeeld Raoul Lambert, met de Deen Ulrik le Fevre, de meest klasrijke buitenlander die ooit voor blauw-zwart speelde en die zegt dat hij nog elke dag naar de site van Club surft, en met de Kroatische prijsschutter Mario Stanic, die de transfer naar Club de beste beslissing vindt die hij ooit nam.

Er is verder een dubbelgesprek Jan Ceulemans/Franky Van der Elst, een wandeling door Brugge met Michel D’Hooghe, een ontmoeting met Daniel Amokachi en Joseph Akpala, Nigerianen van een verschillende generatie. En er zijn ook verhalen over de ploeg die in 1559 de promotie naar eerste klasse afdwong, een reportage over De Klokke, de mythische thuishaven van blauw-zwart en een portret van Michel Van Maele, de burgemeester die Club Brugge in het begin van de jaren zeventig van de ondergang redde. En een uitgebreid achtergrondverhaal over Ernst Happel, de toptrainer die Club de meest vergulde periode uit zijn geschiedenis bezorgde, die een pantser rond zich bouwde, al was hij gevoelig als weinig anderen. Als een rode draad loopt de naam van Happel door deze special, met een bijna devote bewondering wordt er over hem gepraat.

En er zijn ook ontroerende verhalen van supporters die getuigen over hun liefde voor Club Brugge. En een statistisch hoofdstuk met alle klassementen en alle spelers.

De special ‘Club Brugge 50 jaar in eerste klasse’ ligt sinds woensdag 15 april in de dagbladwinkels. S

JACQUES SYS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier