De wereldtoppers van Bayern München renderen.

Meteen nadat Bayern München vorig seizoen op de (teleurstellende) vierde plaats eindigde, kondigde manager Uli Hoeness rigoureuze maatregelen aan. Bovendien deed hij een stevige greep in de clubkas om nieuwe spelers te kunnen kopen. Onder het motto ‘nooit meer zo’n rampjaar’ maakte de zeventienvoudige kampioen 70 miljoen euro vrij om nieuwkomers te kunnen aantrekken. Met amper 55 doelpunten in 34 duels had de club van Franz Beckenbauer een dieptepunt in de clubgeschiedenis bereikt.

Het waren niet de eerste de besten die naar Beieren afzakten om daar schoon schip te maken. Voor 25 miljoen euro werd de Franse international Franck Ribéry losgeweekt bij Marseille, Bayern betaalde 12 miljoen euro aan Werder Bremen voor Miroslav Klose en kocht voor 11 miljoen euro de Italiaanse doelpuntenmachine Luca Toni bij Fiorentina. “We gaven met deze juiste ingreep gehoor aan de roep van de fans én alle wensen van hoofdtrainer Ottmar Hitzfeld“, argumenteerde Hoeness in Kicker. Naast deze dure offensieve driehoek nam de club verdediger Marcell Jansen voor 12 miljoen euro over van degradant Borussia Mönchengladbach.

De eerste successen tekenden zich al af, want zowel Hansa Rostock (3-0) als Werder Bremen (0-4) gingen zwaar onderuit tegen de Duitse titelfavoriet bij uitstek. Wat het optreden van manager Hoeness nog meer glans geeft, is het feit dat zowel Ribéry, Klose als Toni de doelpunten netjes verdelen en het team een sportieve meerwaarde bezorgen. Analist Günter Netzer ziet de komst van met name Ribéry, die als linksmidden het spel maakt en ongrijpbaar is door zijn dribbels, en Toni als een geweldige verrijking. “Wereldtoppers, die hebben we nodig om andere sterren te lokken”, oordeelt de oud-international. “Het is prachtig om in Spanje of Engeland te spelen, maar de Bundesliga heeft ook een fantastische uitstraling.”

Een andere opvallende naam in de typeploeg van Bayern München is de Braziliaanse middenvelder Zé Roberto. De handige dribbelaar speelde al eerder voor de Zuid-Duitsers, keerde terug naar zijn geboorteland bij FC Santos, maar keerde transfervrij terug om de club aan een nieuwe titel te helpen. Aan de zijde van Mark van Bommel ontpopt de Zuid-Amerikaan zich tot een echte leidersfiguur.

Bayern München-Gladbach is de topaffiche van de tweede ronde in de DFB-Pokal, op 30 en 31 oktober. De finale wordt op 19 april gehouden in Berlijn.

Schalke 04 kan zeker twee maanden geen beroep doen op Sören Larsen. Hij brak drie ribben. De Urugua-yaanse veelzijdige middenvelder Carlos Grossmüller (24) werd voor vier seizoenen overgenomen van kampioen Danubio.

Bondscoach Joachim Löw schenkt vertrouwen aan de jeugd. Voor het prestigeduel tegen Engeland, een oefeninterland vanavond, selecteerde hij met middenvelder Sami Khedira en verdediger Serdar Tasci twee jonge talenten van kampioen VfB Stuttgart. Ook Patrick Helmes van tweedeklasser FC Keulen werd opnieuw opgeroepen.

Bij Hamburger SV moeten ze stilaan rekening houden met een vertrek van aanvoerder Rafael van der Vaart. De Nederlandse international heeft zijn zinnen gezet op een transfer naar Valencia, dat al een bod uitbracht van 14 miljoen euro. Zijn contract loopt wel nog drie seizoenen.

Met de Tsjechische jeugdinternational Jan Simunek (20) zocht en vond VfL Wolfsburg een vervanger voor de langdurig geblesseerde Ricardo Costa. De verdediger, die overkomt van Sparta Praag, kreeg een vierjarig contract. Ook de Braziliaanse international Josué (28), een verdedigende middenvelder, werd voor anderhalf miljoen euro weggehaald bij São Paulo.

Arthur Boka (24, ex-Beveren, VfB Stuttgart) verdraaide zijn linkerknie en is minstens een maand buiten strijd.

Mark van Bommel werd uitgeroepen tot speler van het jaar bij Bayern München. In het referendum, gehouden op de website, haalde hij het van Roy Makaay.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier