Ben je ooit de slaapkamer van je ouders binnengewandeld op een moment dat dat absoluut ongepast was? “Ik weet niet of ik daarop mag antwoorden, maar: ja! Ik was nog klein, tien of zo, en had niet echt door wat er aan de hand was, maar voelde wel dat ik daar niet gewenst was. Heb mij omgedraaid en ben direct weggegaan. Vanaf toen klopte ik altijd.”

Welk soappersonage zou je graag eens spelen?

Michael Scofield uit Prison Break . De manier waarop die vent denkt en dingen uitvoert; altijd zo mysterieus, je verwacht het niet, en het komt natuurlijk elke keer goed uit.”

Als je iets aan jezelf kon veranderen, wat zou je dan doen?

“Ik ben eigenlijk vrij content, maar als ik toch iets moet kiezen: nieuw haar laten zetten. Dan zou ik wel nog voor iets korts gaan, een broske , zodat ik er ’s morgens niet lang mee bezig moet zijn; geen gel, niet te veel kammen.

“Dat ik nu geen haar heb, komt door een ziekte; alopecia areata (pleksgewijze kaalheid, nvdr). Daarover is nog maar weinig geweten, vandaar ook dat er nog geen oplossing voor is. Het begon op mijn twaalfde, een beetje een cruciale leeftijd. In die periode vond ik dat heel erg, werd ik daar ook veel mee gepest. Maar vandaag kent iedereen mij zo en heb ik er geen problemen meer mee.”

Wat is het strafste dat je ooit hebt uitgestoken?

“Wat ik eens gedaan heb en niet iedereen zou durven, is een sprong van een berg in het water, 40 à 45 meter lager. In Turkije, op een plaats waar je dat zonder gevaar kon doen.

“Ik ben nogal avontuurlijk aangelegd, doe wel graag van die zotte dingen. Ik wil me ook nog graag eens wagen aan een vrije val.”

Van welke vrouwen krijg jij het warm?

“Van de meisjes op de kalenders van P-Magazine. En dan nog meer specifiek de brunettes. Als bijvoorbeeld bij juli Evi Hanssen zou verschijnen, duurt die maand voor mij langer dan 31 dagen ( lacht ).”

Heb je als kind iets verzameld?

“Bierkaartjes van Hoegaarden met slogans op. Ik denk dat ik er via vrienden en familie zo toch 100 à 120 bij elkaar gekregen heb. Een kleine muur in mijn kamer was daarmee bedekt.”

Wanneer schrik jij van jezelf?

“( lacht ) Soms als ik me bezig zie op tv. Dan denk ik wel eens: ‘ Amai, wa doede nu!? ‘ Een gezicht dat ik trek, of iets dat ik zeg in een interview.

“Speciaal de video programmeren om mezelf aan het werk te zien, doe ik niet. Wel dingen nalezen om te checken of alles juist geïnterpreteerd is.

“Mijn moeder houdt alles bij, al sinds ik als kleine jongen begon te sjotten. Ze knipt en plakt, een soort van fierheid, denk ik. Twee à drie mappen stelde ze zo al samen, met artikels en foto’s. Die liggen altijd op tafel omdat ze daar constant mee bezig is. Als ik over de vloer kom, blader ik daar wel eens in.”

Wanneer ben je voor ’t laatst met je moeder op stap geweest, enkel jullie tweetjes?

“Een maand geleden. Gaan winkelen in de solden. Kleren, voor haar en voor mij. We geven dan wel onze mening aan elkaar, maar kiezen uiteindelijk alle twee zelf wat we kopen.

“Ik kan met alles bij mijn moeder terecht, maar eens je het huis uit bent, leef je ook figuurlijk wat verder van elkaar en zie je mekaar minder. Ik heb een gewone band met haar, niet van die aard dat we regelmatig samen iets gaan drinken of zo. Doe ik ook met mijn pa niet.”

Toen je klein was, las je ma dan voor aan bed?

“Ik had zo’n boek ‘365 verhaaltjes voor het slapengaan’. Dat werd niet consequent bovengehaald, maar toch regelmatig. Dan lagen we daar met z’n drieën; mama in het midden, mijn zus en ik elk langs een kant. Zalig.”

Heb je wel eens gestript?

“( lacht ) Goh … Ja, om eens onnozel te doen, op een feestje, in de vroege uurtjes, na een paar glazen. Maar tot op de grens hé, niet helemaal naakt.

“Als er iets te vieren valt, ben ik er graag bij. Niet het type dat de boel in gang steekt, maar anderzijds ook niet te teruggetrokken om mee te doen.”

Wat is de ideale muziek om de liefde op te bedrijven?

“Voor mij is dat chill out , een kalme vorm van elektromuziek. Perfect. Sensueel. Rustig deuntje, met toch ritme erin.” S

KRISTOF DE RYCK