De Belgen gaven afgelopen weekend de Amerikaanse sterrenploeg uitstekend repliek. Onder aanvoering van een schitterend op dreef zijnde Olivier Rochus (foto) moesten Andy Roddick en co alles uit de kast halen om ons landje uit de wereldgroep te houden. Julien Hoferlin, de coach van Rochus, was tegelijkertijd ontgoocheld en supertevreden.

Wat onthoud je van de prestatie van Olivier tegen Amerika ?

Julien Hoferlin : “Het is de bevestiging van zijn uitstekend seizoen eigenlijk. We wisten al dat hij heel goed kon tennissen. Maar nu heeft hij het ook nog eens drie dagen op rij getoond. Het voelt goed aan te weten dat Olivier kan wedijveren met de beste spelers in de wereld. In het vooruitzicht van volgend seizoen is dat iets dat we moeten meepakken.”

Leuk ook dat het voor eigen publiek was.

“Inderdaad. De mensen horen wel vaker praten over de goede uitslagen van Olivier. Nu hebben ze met eigen ogen kunnen zien wat hij in zijn mars heeft.”

Kan je hem nog iets verwijten in die thriller tegen Roddick ?

“Je kan natuurlijk altijd beter spelen. Maar als ik echt naar details moet gaan zoeken waarom hij geen tien op tien haalde, maar negen op tien, dan denk ik vooral aan enkele gemiste passing shots op belangrijke momenten. En hij wordt toch ook niet voor niets de koning van de lob genoemd ? Waarom heeft hij die slag dan niet wat meer gebruikt op die belangrijke momenten. Maar nu ben ik echt aan het vissen naar details, hoor.”

Toch knap hoe hij fysiek overeind bleef op die derde dag.

“Hij heeft ook goed zijn recuperatie verzorgd tijdens die match. Daarin zie je hoe hij aan wedstrijdmaturiteit heeft gewonnen. In 2001 stond hij in de Daviscupontmoeting met Frankrijk twee sets tegen nul voor, maar liet zich toen te veel afmatten door het publiek en de belangrijkheid van het gebeuren. Nu heeft hij die energie van het publiek veel beter verteerd en gebruikt.”

Alleszins een grote vooruitgang van de bijna obligate krampen-passage die zijn vorige vijfsetters karakteriseerden.

“Hij werkt dan ook hard aan zijn lichaam en uithouding. Hij heeft een psycholoog en een conditietrainer die hem veel voldoening schenken. Ze zijn zelfs een soort van vertrouwenspersonen geworden, waar hij tegelijkertijd veel kwijt kan en ook veel van leert. En met de dokter werkt Olivier aan de laatste details om nog professioneler door het leven te gaan. Ze stellen alles in het werk om van hem de best mogelijke tennisser te maken. En dat werkt.”

door Filip Dewulf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier