Drie keer scoorde Germinal Beerschot nog maar, in zeven matchen. Nochtans lopen er op het Kiel zeven spitsen. Maar Faris Haroun, een middenvelder, is topschutter bij de Ratten, net als de afgelopen twee seizoenen. Hij maakte al twee goals.

Tosin Dosunmu (30) is uit beeld. Hij mocht dit seizoen nog maar 44 minuten meedoen. De laatste twee matchen zat de Nigeriaan niet eens meer op de bank. Nochtans was hij met vijf goals in 1742 minuten (een per 348 minuten) vorig seizoen in absolute cijfers nog het best bij schot van alle aanvallers. (Ter vergelijking: Genkspits Jelle Vossen, nu topschutter in de competitie, zit momenteel aan een gemiddelde van één goal per 57 minuten.) Vorig seizoen was Dawid Janczyk (22) de spits met het beste scoringsgemiddelde bij Germinal Beerschot: drie goals in 867 minuten (een per 289 minuten). Maar ook zijn naam komt niet meer voor op het wedstrijdblad, hij speelde dit seizoen nog geen minuut. “Soms zetten spelers zichzelf buitenspel”, zegt assistent-trainer Stan Van den Buys. “De trainer legde Tosin dikwijls genoeg uit wat hij moet doen. Als hij altijd in dezelfde fouten hervalt en anderen wél doen wat je vraagt, kies je voor die laatsten. Janczyk kwam hier aan met zes à zeven kilo overgewicht, zo vergooide die al zestig procent van zijn kansen.”

Nóg een spits die dit seizoen voorlopig niet in actie kwam, is Sherjill MacDonald (25). Hij liet zich opereren aan de buikspieren. “Het zal zeker nog een maand à zes weken duren eer hij fit is.” Met 4 goals in 2327 minuten (een per 582 minuten) was ook MacDonald vorig seizoen geen doelpuntenmachine. Hetzelfde kan gezegd worden over Bavon Tshibuabua (19). Hij kreeg dit seizoen al vier keer een basisplaats, maar vloog zaterdag opnieuw naar de bank. Hij maakte vorig seizoen één doelpunt in 788 minuten.

Aanvaller nummer vijf heet Guillaume François (20). Vorig seizoen werd duidelijk dat ook hij geen goalgetter is. Toen stond hij 402 minuten op het veld zonder te scoren. Hij kreeg dit seizoen al drie keer een basisplaats, maar moest afgelopen weekend, net als Tshibuabua, plaats ruimen. “Tshibuabua en François”, zegt Van den Buys, “missen soms balvastheid. Ze zijn beiden nog jong, dat merk je op het tactische vlak. Bavon wil ook de hele tijd met 200 km/u spelen. François moet het hebben van zijn acties op de flank. Daarvoor moet je conditioneel volledig in orde zijn. Telkens zakt hij na zestig minuten weg. Ook hij kwam met overgewicht terug uit vakantie.”

Tegen Eupen speelde middenvelder Daniel Cruz nog eens in de spits. “Dat blijft een noodoplossing. Daniel heeft geen diepgang, maar wel balvastheid en een eindpass. Tegen een ploeg die achterover leunt, kan hij belangrijk zijn op die plaats.” Cruz speelde rond Adnan Custovic (32). “Die laatste maakte al eens een afgekeurd en een geldig doelpunt en gaf een assist. Hij deed zijn job, maar rendeert nog beter rónd een diepe spits.”

Misschien kan de Braziliaanse zomeraanwinst Júnior Negrão (24) een en ander oplossen. Hij mocht al 37 minuten invallen. “Hij weet het doel wél staan. Op training is hij in en rond het strafschopgebied heel gevaarlijk. Die jongen zoekt zijn weg naar het doel, heeft dreiging in zijn spel en haalt soms onverwacht uit. Daarnaast kan Negrão goed met de rug naar doel spelen, hij laat zich niet wegzetten ( 1m87, 83kg, nvdr). Doordat hij een stuk van de voorbereiding miste en ook met wat overgewicht aankwam, kunnen we hem nog niet echt brengen, maar binnenkort krijgt hij zijn kans.” S

KRISTOF DE RYCK

‘Negrão heeft dreiging in zijn spel.’

Assistent-trainer Stan Van den Buys