“Na het wereldkampioenschap in Brazilië doet kijken naar onze vaderlandse competitie pijn aan de ogen.” Het is maar een van de veelgehoorde kritieken op onze Jupiler Pro League. Nochtans is de situatie al jaren dezelfde. Seizoen na seizoen worden de uitblinkers weggekocht door kapitaalkrachtiger buitenlandse clubs en moeten de onze opnieuw beginnen te bouwen aan een ploeg. Ieder jaar worden ook de stadiondossiers opnieuw vanonder het stof gehaald en lijkt het alsof de voetbaltempels in België als paddenstoelen uit de grond zullen schieten. Helaas is er op AA Gent na nog geen club in geslaagd om de grootse plannen ook effectief te realiseren. Op die manier blijven Belgische clubs ter plaatse trappelen.

Natuurlijk is het jammer dat het tempo op onze Belgische velden vaak zo laag ligt dat je het idee hebt dat er iets mis is met je tv-toestel. Maar los hiervan zie je ook ieder weekend spelers die gewoon goed kunnen voetballen. Ook dit seizoen zijn er weer genoeg (Belgische) spelers om van te genieten, denk maar aan een Youri Tielemans, Nikola Storm, Paul-José Mpoku en zovele anderen.

Hetgeen ons het meest in de weg staat om plezier te beleven aan onze Jupiler Pro League is de perceptie waarmee we ernaar kijken. Wie graag een hele match verzorgd voetbal ziet en dit het liefst in een onmenselijk hoog tempo, nee die is in ons land niet aan het juiste adres. Maar wie regelmatig eens een volledige match in de Engelse Premier League bekijkt, weet dat het ook daar niet altijd hosanna is. Als we daarbij het verschil in budget met de grote competities in rekening brengen, helpt dit om alles in perspectief te zien. Een van de voornaamste redenen waarom we zo veel matige wedstrijden zien is omdat de meeste ploegen zo aan mekaar gewaagd zijn. Daar komt nog bij dat men aan beide kanten van de rangschikking de punten broodnodig heeft. Dat maakt dat men matchen vaak met een meer behoudende tactiek gaat aanvatten, wat het spelbeeld en het niveau negatief beïnvloedt.

Maar zelfs in een mindere wedstrijd is er vaak iets om te genieten voor een echte voetballiefhebber. Is het geen prachtig doelpunt, dan wel een heerlijke dribbel of controle of een ploeg die, al is het maar vijf minuten, prachtig voetbal brengt. Laat ons die momenten alstublieft koesteren. Dan zullen we niet ongeveer alle matchen als een zogenaamde draak van een wedstrijd moeten catalogeren. Want hoe groot het verschil met de top dan ook is, van een Jupiler Prul League mogen we toch echt niet spreken.

Laurens Dumoulin

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier