De stenen, regen en de valpartijen maakten van de ‘West-Vlaamse’ Tourrit vorige woensdag een spektakelstuk. Lotto-Belisolrenner Jürgen Roelandts beschrijft zijn bewogen dag die begon en eindigde met voetbal.

Woensdag 9 juli 08:50

Opstaan, vrij laat, maar gisteren heb ik nog tot rond middernacht met open mond naar Brazilië – Duitsland gekeken. 7-1! Wat een vernedering!

09:00

Door de late start (13.45 uur) kan ik ook laat ontbijten. In de Tour het beste moment van de dag. Niet alleen wegens het eten – vooral brood (als bakkerszoon), pannenkoeken en een omelet – maar ook omdat je nog van de rust kunt genieten voor de hectiek losbarst.

10:15

Omdat we vanavond in hetzelfde hotel verblijven, kan mijn grote koffer blijven liggen en moet ik alleen mijn trolley klaarmaken. Op de bus richting de start speld ik traditioneel mijn rugnummer op, luister ik nog wat naar muziek, praat ik met de ploegmaats en bekijk ik het parcours en de (slechte) weerberichten.

11:30

Eenmaal aangekomen in Ieper laat ik mijn benen insmeren en houden we een teammeeting. Ik mag op de kasseien mijn kans gaan. En ik ben een regencoureur, dat belooft veel goeds. Al keer ik na het ondertekenen van het startblad wel terug naar de bus. Geen zin om nu al doorweekt te zijn. Opvallend: ondanks de regen is er heel veel volk opgedaagd in Ieper. Niet zo extreem als in Engeland, maar wij Belgen krijgen wel meer aanmoedigingen.

15:30

Ik heb een superdag, maar geen geluk: wielbreuk zo’n 80 kilometer voor het einde, nog voor de eerste kasseistrook. Na een razende achtervolging raak ik als bij wonder nog bij Jurgen Van den Broeck, voor wie ik veel werk kan opknappen. Zo dienen mijn superbenen toch nog tot iets. Ik word net na Jurgen uiteindelijk 19e, op twee minuten van winnaar Lars Boom.

18:00

Na een paar interviews, een hersteldrank en een douche op de bus vertrek ik met Jurgen al in de auto van een soigneur naar het hotel. Zo kan ik me al meteen laten masseren. Die massage, die een uur duurt, is het tweede zalige, rustige moment van de dag.

20:45

Avondeten, klaargemaakt door onze ploegkok. Een groot voordeel, want altijd gezond en gevarieerd: keuze tussen vis of vlees, veel groenten en als dessert altijd een smoothie. Een voordeel van al dat afzien is dat je veel mag eten, maar ook niet té veel. In mijn eerste Vuelta ben ik zelfs twee kilo bijgekomen. En dat is ook niet de bedoeling. (lacht)

22:00

Nederland – Argentinië! Een mooie affiche, maar helaas een enorm saaie wedstrijd. De eerste helft kan ik nog uitkijken, maar na de rust vallen mijn ogen langzaam toe.

DOOR JONAS CRETEUR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier